Langs de Zwalmbeek wandelroute 13.6
© Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn

Langs de Zwalmbeek wandelroute

Wandelen vanuit Zwalm

Knooppunten Langs de Zwalmbeek wandelroute

13.6 km

13.6 km 2 uur 45 min Knooppunten Langs de Zwalmbeek wandelroute
Zwalm Vlaamse Ardennen Oost-Vlaanderen

De Zwalmvallei staat bekend voor zijn leuke, gezellige cafés en lekkere restaurants. Daarnaast is het ook een prachtige streek om te wandelen. Deze 'Langs de Zwalmbeek' wandelroute is 13,2 kilometer lang en kan je volgen aan de hand van wandelknooppunten.

De wandeling start aan de Zwalmmolen. Deze molen werd vroeger gebruikt om lijnzaad, maïs en tabak te verwerken. Verder op de route kom je langs de Zwalmbeek met verschillende watermolens. Als je even tijd hebt voor een koffie, stop dan zeker eens in Klein Zwitserland. Dit café is een voormalige sluiswachterswoning gelegen op een uiterst idyllische plekje. Bijna op het einde van de wandeling kom je nog de Ijzerkotmolen tegen. Een intressant stukje geschiedenis om mee te nemen.

Te volgen knooppunten

De Langs de Zwalmbeek wandelroute maakt gebruik van het wandelnetwerk Zwalmvallei een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Zwalmvallei

De Langs de Zwalmbeek wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Zwalmvallei. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 200 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

1
0 km
94
0.7 km
95
0.9 km
66
2 km
67
3.2 km
60
4.8 km
61
5.9 km
65
8.2 km
64
8.4 km
10
9.5 km
10
9.6 km
7
10.8 km
6
11.3 km
5
11.5 km
68
12.8 km
1
13.5 km

13.6 km

2 uur 45 min

VERTREKPLAATS

Rekegemstraat, 9630 Zwalm

GPS-COÖRDINATEN

N 50.879216° E 3.742215°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ONDERGROND

87% verhard

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten
De Zwalmmolen

De Zwalmmolen

Start: De Zwalmmolen

Deze versie van de Zwalmbeek wandelroute start aan de Zwalmmolen. Dit mooi stukje erfgoed is gelegen aan knooppunt 1 in de Rekegemstraat. De Zwalmmolen bestaat waarschijnlijk al van voor 1040 als de watermolen ‘Ten Berge’. De molen deed dienst voor het malen van koren en lijnzaat. Hij was actief tot in 1970. De provincie Oost-Vlaanderen kocht de molen op in 1990 en het gebouw aan de overkant werd gebruikt voor een drankgelegenheid. In 2010 werd de molen gerestaureerd tot een kleine waterkrachtcentrale en zorgt voor zo’n 34.000 KWH elektriciteit.

Zwalmbeek

Zwalmbeek © David Samyn

Knooppunt 1 naar 94: Paadje langs de Zwalmbeek

Via een paadje van 700 meter langs de Zwalm start je de wandeling door de groene Zwalmvallei. De Zwalm (22 kilometer lang) haar bron ligt in het hoger gelegen Brakelbos en loopt tot aan zijn monding in de Schelde. Doordat de beek een vrij hoog verval heeft, zijn er heel wat watermolens waarlangs het water gaat. Een aantal van deze molens zijn verbouwd tot mooie caféetjes en tavernes. Die kom je later op deze wandelroute tegen.
Aan knooppunt 94 steek je de beek over en wandel je een bos in. Let op: bij nat weer kan hier (en verder op de route) heel wat modder liggen. Aangepast schoeisel is aangeraden!

Zwalmbeek wandelroute

Knooppunt 66: Roborst

Bij knooppunt 66 kom je in het pittoreske dorpje Roborst, een klein gezellig dorpje dat bekend staat voor zijn biologische waterkers. Het standbeeld ‘De Waterkersplukster’ op het dorpsplein is een mooie verwijzing naar dit klein bladige groente die hier gekweekt wordt.
Bij het verlaten van het dorp ga je via een lange en zachte klim naar boven. Éénmaal boven heb je een prachtig vergezicht over de Zwalmvallei.
Even later steek je een drukke baan over om dan terug via een klein wegje verder te wandelen. Je volgt dan een draaiend klein beekje richting een dorpje om dan weer de velden in te trekken.

Vinkemolen

Vinkemolen

Knooppunt 60: Sint-Margarethakapel

Sta even stil bij deze prachtig gerestaureerde kapel. Deze Sint-Margarethakapel dient vaak als achtergrond voor fotosessies.
Op dit stuk van de wandelroute kan je in de verte de Vinkemolen zien staan op de heuvel. Net als de “Tissenhovemolen” in Mater staat hij in weer en wind op de heuvelrug als een imposante getuige van een rijk molenverleden.

Ter Biestmolen

Ter Biestmolen

Ter Biestmolen en Ijzerkotmolen

Er liggen twee knooppunten 10, dicht bij elkaar, op deze wandelroute. Deze watermolen heeft een prachtig terras dat uitkijkt op de beek. Aan de andere kant van de weg ligt Hofstede ter Biest. Via de kleine paadjes ga je richting knooppunt 7. Geniet van dit smal, mooi pad langs het water en geniet af en toe van de mooie vergezichten.

Bij knooppunt 6 (in de deelgemeente Sint-Maria-Latem) kom je aan de Ijzerkotmolen, een molen met bovenslagrad die al bestaat sinds 1412 en een heel lange geschiedenis heeft. De oorspronkelijke molen bestaat niet meer, maar het gebouw is ondertussen een bakkerij en een tarverne met een gezellig terras waar je in het weekend iets kan nuttigen. Op de rechter oever kan je nog steeds de oude korenmolen zien die nog steeds in werking is. Tip: Bezoek het molenrad, het is vrij toegankelijk.
Aan dit knooppunt steek je de beek over richting wandelknooppunt 5 en nader je het einde van deze Zwalmbeekwandelroute.

Klein Zwitserland

Knooppunt 5: Klein Zwitserland

Klein Zwitserland

Het café Klein Zwitserland was vroeger een sluiswachterswoning. De toenmalige sluiswachter noemde dit idyllische plekje zijn ‘Klein Zwitserland’. Op dit moment (januari 2022) is het café jammer genoeg gesloten, maar als het open is, moet je zeker de tijd nemen om hier even te stoppen. Geniet van het uitzicht over de vijver tussen de bomen. Hierna kan je de wandeling vervolgen door aan de linkerkant van het gebouw de Zwalm terug te volgen via het kleine paadje. Vanaf hier is het nog zo'n 1,5 kilometer tot aan het eindpunt van deze wandelroute.

Zwalmmolen

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Langs de Zwalmbeek wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Zwalm.

Leuke plaatsjes in de buurt

Clayshoeve
Vakantieverblijf

Clayshoeve

La Porte Rouge
Vakantieverblijf

La Porte Rouge

Bosgat deel 1
Vakantieverblijf

Bosgat deel 1

Het Krullennest
Vakantieverblijf

Het Krullennest

Bosgat Deel 2
Vakantieverblijf

Bosgat Deel 2

In ’t Wiel
Vakantieverblijf

In ’t Wiel

Beoordeling(en) van deze route

  1. Jan C

    Een prachitge route in de Zwalmvallei. Bij mij lag er wel op sommige stukken (zo'n 2 kilomter) redelijk wat modder. Mooie afwisseling tussen het water van de Zwalm, molens en vergezichtingen. Bijna constant zie je in de verte de top van een of andere kerk of molen. Een echte aanrader.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.