Startpunt: De Zwalmmolen

Zwalmmolen

Zwalmmolen

Deze versie van de Zwalmbeek wandelroute start aan de Zwalmmolen. Dit mooi stukje erfgoed is gelegen aan knooppunt 1 in de Rekegemstraat. De Zwalmmolen bestaat waarschijnlijk al van voor 1040 als de watermolen ‘Ten Berge’. De molen deed dienst voor het malen van koren en lijnzaat. Hij was actief tot in 1970. De provincie Oost-Vlaanderen kocht de molen op in 1990 en het gebouw aan de overkant werd gebruikt voor een drankgelegenheid. In 2010 werd de molen gerestaureerd tot een kleine waterkrachtcentrale en zorgt voor zo’n 34.000 KWH elektriciteit.

Knooppunt 1 naar 94: Paadje langs de Zwalmbeek

Via een paadje van 700 meter langs de Zwalm start je de wandeling door de groene Zwalmvallei. De Zwalm (22 kilometer lang) haar bron ligt in het hoger gelegen Brakelbos en loopt tot aan zijn monding in de Schelde. Doordat de beek een vrij hoog verval heeft, zijn er heel wat watermolens waarlangs het water gaat. Een aantal van deze molens zijn verbouwd tot mooie caféetjes en tavernes. Die kom je later op deze wandelroute tegen.
Aan knooppunt 94 steek je de beek over en wandel je een bos in. Let op: bij nat weer kan hier (en verder op de route) heel wat modder liggen. Aangepast schoeisel is aangeraden!

Knooppunt 66: Roborst

Bij knooppunt 66 kom je in het pittoreske dorpje Roborst, een klein gezellig dorpje dat bekend staat voor zijn biologische waterkers. Het standbeeld ‘De Waterkersplukster’ op het dorpsplein is een mooie verwijzing naar dit klein bladige groente die hier gekweekt wordt.
Bij het verlaten van het dorp ga je via een lange en zachte klim naar boven. Éénmaal boven heb je een prachtig vergezicht over de Zwalmvallei.
Even later steek je een drukke baan over om dan terug via een klein wegje verder te wandelen. Je volgt dan een draaiend klein beekje richting een dorpje om dan weer de velden in te trekken.

Knooppunt 60: Sint-Margarethakapel

Sta even stil bij deze prachtig gerestaureerde kapel. Deze Sint-Margarethakapel dient vaak als achtergrond voor fotosessies.
Op dit stuk van de wandelroute kan je in de verte de Vinkemolen zien staan op de heuvel. Net als de “Tissenhovemolen” in Mater staat hij in weer en wind op de heuvelrug als een imposante getuige van een rijk molenverleden.

Vinkemolen

Vinkemolen

Knooppunt 10: Ter Biestmolen

Biestmolen

Ter Biestmolen

Er liggen twee knooppunten 10, dicht bij elkaar, op deze wandelroute. Deze watermolen heeft een prachtig terras dat uitkijkt op de beek. Aan de andere kant van de weg ligt Hofstede ter Biest. Via de kleine paadjes ga je richting knooppunt 7. Geniet van dit smal, mooi pad langs het water en geniet af en toe van de mooie vergezichten.

Knooppunt 6: Ijzerkotmolen

Bij knooppunt 6 (in de deelgemeente Sint-Maria-Latem) kom je aan de Ijzerkotmolen, een molen met bovenslagrad die al bestaat sinds 1412 en een heel lange geschiedenis heeft. De oorspronkelijke molen bestaat niet meer, maar het gebouw is ondertussen een bakkerij en een tarverne met een gezellig terras waar je in het weekend iets kan nuttigen. Op de rechter oever kan je nog steeds de oude korenmolen zien die nog steeds in werking is. Tip: Bezoek het molenrad, het is vrij toegankelijk.
Aan dit knooppunt steek je de beek over richting wandelknooppunt 5 en nader je het einde van deze Zwalmbeekwandelroute.

Knooppunt 5: Klein Zwitserland

Het café Klein Zwitserland was vroeger een sluiswachterswoning. De toenmalige sluiswachter noemde dit idyllische plekje zijn ‘Klein Zwitserland’. Op dit moment (januari 2022) is het café jammer genoeg gesloten, maar als het open is, moet je zeker de tijd nemen om hier even te stoppen. Geniet van het uitzicht over de vijver tussen de bomen. Hierna kan je de wandeling vervolgen door aan de linkerkant van het gebouw de Zwalm terug te volgen via het kleine paadje. Vanaf hier is het nog zo'n 1,5 kilometer tot aan het eindpunt van deze wandelroute.

Klein Zwitserland

Klein Zwitserland

Einde: Zwalmmolen