×

Wandelroutes in Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen heeft een mooie variatie aan regio's waar je kan gaan wandelen. Deze zijn opgedeeld in 5 grote regio's nl. het Meetjesland, het Waasland, de Leiestreek, de Vlaamse Ardennen en het Scheldeland. Zo heeft iedere regio zijn eigen troeven die de wandelaar in jouw zal laten genieten.

Het Meetjesland gelegen in het noorden van Oost-Vlaanderen is zo gekend voor zijn kreken nabij Zeeuws-Vlaanderen. Ga je naar het Waasland kan je prachtige bossen vinden en meer te weten komen over de streek en streken van Reynaert de Vos. Mocht je meer interesse hebben in oude meanders en mooie natuurgebieden dan zal de Leiestreek je zeker niet teleurstellen. In het Scheldeland vind je prachtige natuur decors en dan hebben we het nog niet gehad over de Vlaamse Ardennen met zijn vele heuvels en valleien.

Ziezo Oost-Vlaanderen heeft heel veel in zijn mars voor de natuurwandelaar maar je kan ook perfect wandelen in historische steden als Gent, Sint-Niklaas, Oudenaarde en meer. Welk type wandelaar je ook moge zijn in Oost-Vlaanderen zal je het hoogstwaarschijnlijk vinden.

Wandelroutes

© Toerisme Leiestreek

Regio's in Oost-Vlaanderen

Een heerlijke provincie om een wandeling te gaan uit testen, is Oost-Vlaanderen vanwege de rijke variatie die deze provincie te bieden heeft. Wandelingen in Oost-Vlaanderen zorgen voor een overvloedige diversiteit aan belevenissen, doordat Oost-Vlaanderen is opgedeeld in vijf grote gebieden.

Elk gebied heeft zo zijn eigen karakteristieken met iedere hun eigen thema's. Elk gebied laat je als wandelaar op een unieke wijze enorm genieten van al het wonderlijk schoon dat de betreffende regio te bieden heeft. Als wandelaar kom je dus graag terug om te wandelen Oost-Vlaanderen. Daarom vind je op Routezoeker.com maar liefst 170 wandelroutes Oost-Vlaanderen. Bekijk hier de vijf gebieden, zodat je weet wat je kan verwachten van de verschillende wandelingen in Oost-Vlaanderen.


  • Leiestreek
  • Meetjesland
  • Vlaamse Ardennen
  • Scheldeland
  • Waasland
  • Denderstreek

Leuke logies in Oost-Vlaanderen

Vakantiewoning • Kluisbergen

Landhuis de kluis

B&B • Aalst

B&B Hof Ter Koningen

Vakantiewoning • Schorisse

Bosgat Deel 2

B&B • Dendermonde

B&B Casa Cava

B&B • Sinaai-Waas

B&B De Vlierbeek

Vakantiewoning • Oudenaarde

KoppenHerberg

Vakantiewoning • Ronse

Vakantiewoning La Quitapenas

Vakantiewoning • Schorisse

Bosgat deel 1

7 Boswandelingen Oost-Vlaanderen

Ontdek de 7 mooiste boswandelingen in Oost-Vlaanderen. Van het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen, tot het Buggenhout bos in de Brabantse Kouters.

Lees meer

Vlasroters wandelroutes

De vlasroters, 4 lussen langs de kleine vlasdorpen van Deinze, waar vroeger vlas werd geroot. Roten is het het blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen...

Lees meer

Waarom Oost-Vlaanderen op je wandelagenda moet

Wandelen is het medicijn om de wereld, waar we steeds onderhevig zijn aan stress, hoge verwachtingen van onszelf of van anderen, onzekerheden en angsten, even achter ons te laten. Tijdens het wandelen maken we ons hoofd leeg. In plaats van dat prikkels ons systeem overbelasten en we steeds in ons hoofd zitten, creëren we juist rust en ruimte in ons hoofd door te gaan wandelen. Gewoon door onze ene voet steeds voor de andere te zetten, stap voor stap, maken we ons hoofd leeg. En door de natuur op te zoeken, krijgen we juist energie, waardoor we al die stress en prikkels snel achter ons kunnen laten.

Op wandelavontuur

Wie eenmaal de smaak van het wandelen te pakken heeft, gaat al gauw op zoek naar meer. En hoe vaker je wandelt, hoe meer je aankunt en op den duur voel je je helemaal klaar om een echt wandelavontuur te organiseren. Het plaatselijke park wordt dan verruild voor een groter wandelavontuur en bij elke adembenemende aanschouwing van al het prachtige schoon dat Moeder Natuur te bieden heeft, verlang je steeds naar meer. Niet alleen je geest vraagt naar meer, maar ook je lichaam hunkert naar de vereniging met Moeder Natuur.

Wandelen werkt aanstekelijk

Doordat je de smaak flink te pakken hebt gekregen van het wandelen, ga je op zoek naar nieuwe wandelwetenswaardigheden. Je komt namelijk interessante dingen tegen op je wandelingen, waar je natuurlijk meer over wilt weten. Je praat met mensen over hoe bijzonder je wandeling was en je gaat ook op zoek naar hoe je jouw wandelervaring kan uitbreiden en hoe je het meeste uit je wandelingen kan halen. Door de inspiratiebronnen die je op jouw zoektocht tegenkomt, raak je nog meer gemotiveerd om te gaan wandelen.

Wandelnetwerken

Een van die inspiratiebronnen zijn de wandelnetwerken. Wanneer je ook regelmatig fietst, ken je vast wel het knooppuntenfietsnetwerk. Ook voor de wandelfanaten zijn dergelijke netwerken ontwikkeld. Wandelnetwerken bestaan ook uit knooppunten. Deze wandelknooppunten leiden je langs de mooiste plekjes en idyllische landschappen.

Wat zijn de voordelen van het knooppuntenwandelnetwerk?

Waarom het knooppuntennetwerk zowel onder de fietsers als de wandelaars razendpopulair is, komt doordat er veel voordeel te behalen valt door gebruik te maken van een knooppuntennetwerk. Het zal dus geen verrassing zijn dat het eerste knooppuntennetwerk ontwikkeld is door een grote liefhebber van zowel het wandelen als het fietsen. Hugo Bollens gaat namelijk graag eropuit om samen met zijn vrouw al wandelend of op de fiets van de natuur te genieten. Hugo had als grote wens niet alleen mens en natuur dichter bij elkaar te brengen, maar ook om het uitstippelen van wandel- en fietsroutes makkelijker te maken, zodat je meer van de natuur kon genieten. Het begon allemaal met het eerste fietsnetwerk dat in 1995 een feit werd in het Belgische landschap Kempen en Maasland. Het geweldige idee een knooppuntennetwerk aan te leggen, zodat wandelaars en fietsers meer van de natuur konden genieten, is dus in België geboren. Inmiddels heeft het knooppuntennetwerk zijn weg ook weten te vinden naar Nederland, Duitsland en zelfs Kroatië!

Flexibiliteit

Een van de grote voordelen die je als wandelaar maar ook als fietser ervaart, is dat je enorm flexibel bent met het knooppuntennetwerk. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe lang de route gaat zijn en je kunt ook elk moment je wandeling onderbreken om de wandeling aan te passen, wanneer je bijvoorbeeld ineens zin krijgt om een bepaalde bezienswaardigheid te bezichtigen. Maar ook om praktische redenen, zoals bijvoorbeeld bij het onderschatten van het weer of de intensiteit van de wandeling, is het aanpassen van de route zo gepiept.

Rijke inspiratiebron

Door gebruik te maken van het knooppuntennetwerk heb je direct een rijke inspiratiebron tot je beschikking, doordat andere wandelfanaten hun ervaringen en inspiratie met je delen. De wandelroutes staan boordevol informatie, waardoor je direct geïnspireerd raakt.

Voor iedere wandelaar een perfecte route

Wat je wandeldoel ook is, met deze lijst van wandelingen in Oost-Vlaanderen vind je altijd wel een route die bij jouw wandeldoel past. Of je nu zin hebt om je culinair te laten verwennen, je toe bent aan de rust en stilte van het bos, je met de kinderen eropuit gaat of je wilt lekker langs de open velden wandelen, voor elk wandeldoel vind je wel een perfecte route.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.