×

Wandelroutes in Vlaams-Brabant

Ga voor een wandeling in de provincie die zich de titel DE wandelprovincie wil toe-eigenen. Vlaams-Brabant zal misschien wel de meest verassende regio zijn voor de nieuwe en wie weet doorwinterde wandelaar. Dus ga op ontdekkingstocht en bepaal zelf of ze de naam van wandelprovincie verdienen.

In Vlaams-Brabant vind je in de streken het Pajottenland en de Zennevalei het glooiende land van de geuze en Breugel. In de Brabantse kouters kom je terecht in landschap van weilanden en hopranken die afgewisseld worden met de abdijen van Grimbergen en Affligem. Of ga voor een wandeling tussen de Demer en de Dijle en ontdek het land van de asperge en witloof. Verder kan je ook nog gaan wandelen in het heerlijke Hageland, vind er de Vlaamse wijnstreek en maak kennis met de typische roestbruine ijzerzandsteen die je overal vindt in de kerken en kastelen. En dan is er ook nog het oeroude zoniënwoud waar je kan gaan wandelen en misschien kom je wel een paar bomen tegen die de tijd van Napoleon hebben doorstaan. Mensen die genieten van heerlijke uitzichten kunnen eens gaan wandelen in een van de charmante valleien die Vlaams-Brabant rijk is en wandel door de fruitbomen, graslanden en charmante dorpjes.

Als Vlaams-Brabant en zijn natuurlandschap niet jouw ding zijn dan kan je gerust kiezen voor een prachtige historische stadswandeling door Leuven, Halle of een andere stad. Kortom Vlaams-Brabant doet er veel aan om voor elk wat wils te hebben. Ontdek ook de wandelingen in de groene gordel.

Wandelroutes

© VisitFlanders - Hallerbos.be

Regio's in Vlaams-Brabant

  • Denderstreek
  • Hageland
  • Groene Gordel
  • Pajottenland
  • Dijleland

Oud-Heverlee • 13.2 km

Dikke Beukwandeling

Scherpenheuvel-Zichem • 9.3 km

Norbertijnenwandeling

Holsbeek • 9.3 km

Horstwandeling

Scherpenheuvel-Zichem • 6.7 km

Demerbroekenwandeling oranje

Aarschot • 9.3 km

Meetshovenwandeling

Oud-Heverlee • 4.5 km

Zoet Waterwandeling

Scherpenheuvel-Zichem • 11.9 km

Pelgrimswandeling

Tielt-Winge • 6.5 km

Sassenbeekwandeling

Dilbeek • 8.6 km

Wolfsputtenwandeling

Molenstede • 9.6 km

Molenstede wandelroute

Tielt-Winge • 8.5 km

Tieltse Mottewandeling oranje

Holsbeek • 7.2 km

Chartreuzenbergwandeling

Scherpenheuvel-Zichem • 8.1 km

Testeltwandeling

Leuven • 8.7 km

Vijf Eikenwandeling

Lubbeek • 7.7 km

Lindenboswandeling

Herent • 6.4 km

Mollekensbergwandeling

Hoegaarden • 8.7 km

Rosdelwandeling

Scherpenheuvel-Zichem • 8.9 km

Demerbroekenwandeling rood

Aarschot • 8.5 km

Eikelbergwandeling

Vlaams-Brabant: de wandelprovincie van België?

Vlaams-Brabant profileert zich als de ultieme wandelprovincie van België. Daar heeft deze provincie goede argumenten voor. Er is een ontzettend gevarieerd aanbod aan wandelroutes in Vlaams-Brabant. De natuurliefhebber vindt er prachtige bossen, heuvels en valleien. De wandelaar met liefde voor geschiedenis kan er genieten van kastelen, abdijen, kerken en de oude universiteitsstad Leuven.

Zoniënwoud: al eeuwen populair

Tot de beroemdste natuurgebieden van Vlaams-Brabant behoort het Zoniënwoud. In de middeleeuwen was dit een geliefd jachtgebied van de graven van Leuven en de hertogen van Brabant. Ook in de daaropvolgende eeuwen bleef dit bos populair bij de adel. Keizer Karel ging er veelvuldig op jacht. Er wordt door diverse historici beweerd dat de populariteit van dit prachtige bos bij de elite er duidelijk aan heeft bijgedragen, dat de nabijgelegen plaats Brussel een machtscentrum werd en later zelfs een wereldstad. De elite vond het immers heel aangenaam om voor hun bestuurlijke overleg samen te komen op deze locatie, vlakbij dat fraaie woud waar men zich tussendoor kon ontspannen. Tegenwoordig kan een reiziger nog altijd genieten van die wonderlijke combinatie van een hectische wereldstad met vlakbij een rustige oase van natuurschoon. Wie in het centrum van Brussel staat en genoeg heeft van alle drukte om zich heen, hoeft slechts een korte reis te maken naar het Zoniënwoud en kan daar dan in stilte de eeuwenoude beuken bewonderen. In het woud zijn, onder meer via de knooppunten van het virtuele Wandelnetwerk Zoniënwoud, talloze wandelroutes te ontdekken. Het Zoniënwoud is ontzettend beroemd en velen zijn er daarom van overtuigd dat dit zonder twijfel de locatie is waar je de mooiste wandelingen in Vlaams-Brabant kunt maken. De ware wandelliefhebber zal echter verder rondkijken in deze provincie en bemerken dat allerlei andere delen van Vlaams-Brabant als wandelgebied net zo interessant en mooi zijn.

Hageland: Belgische wijnbouw

Prachtige gebieden voor wandelaars zijn bijvoorbeeld ook te vinden in het oostelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant: het Hageland. Interessant is het natuurgebied de Wijngaardberg bij Rotselaar. Hier wordt sinds de eerste helft van de 19e eeuw aan wijnbouw gedaan. Er is een Wijngaardbergwandeling van 7,3 kilometer die je rondleidt door dit gebied. Hoewel de route niet erg lang is, moet je toch wel in goede conditie zijn om hem te volbrengen, gezien het vele hoogteverschil dat tijdens de wandeling over de heuvels moet worden overwonnen. De start en de finish van deze wandelroute zijn bij het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn, waar je veel over de geschiedenis van deze streek en over wijnbouw kunt leren.

Leuven: bruisende universiteitsstad, maar nabij de natuur

De hoofdstad van Vlaams-Brabant is Leuven. Deze bruisende studentenstad telt ruim 100.000 inwoners. De universiteit van Leuven werd opgericht in 1425. Het is daarmee veruit de oudste universiteit in de lage landen. Grote namen die actief waren op de Leuvense universiteit zijn onder meer Erasmus, paus Adrianus VI en Johan van Oldebarnevelt. Wie van geschiedenis houdt kan heerlijk ronddolen door de historische binnenstad van Leuven. Wie grote dorst heeft, kan die lessen in de vele cafés van deze stad. Maar ook juist voor mensen die in de natuur willen wandelen, is Leuven een uitstekende uitvalsbasis. Een prachtig voorbeeld van een wandelroute nabij Leuven is de 'Treinstapper Sint-Joris-Weert - Leuven'. De lengte van deze route is 27 kilometer. Het beginpunt is bij het station van Sint-Joris-Weert en het eindpunt van de wandeling is bij het station van Leuven. Onderweg lopen de wandelaars onder meer door het indrukwekkende natuurgebied de Doode Bemde. Een andere interessante wandeling in de buurt van Leuven is de Vijf Eikenwandeling bij Heverlee. Deze route heeft een lengte van 8,7 kilometer. Tijdens de wandeling zie je eiken uit allerlei delen van onze wereld, waaronder Noord-Amerika, Japan en Europa.

Bedevaartsoord Scherpenheuvel

Wanneer we het hebben over wandelen in Vlaams-Brabant, dan moet zeker ook het bedevaartsoord Scherpenheuvel genoemd worden. Al eeuwen komen bedevaartgangers te voet naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. In en rondom deze plaats zijn prachtige wandelingen te maken, waarbij je langs indrukwekkende historische en religieuze gebouwen komt, maar ook overdonderd wordt door de overweldigende natuur van deze regio. Een mooi voorbeeld is de Pelgrimswandeling van 11,9 kilometer, waarvan de start en finish op de parking achter de Mariahal van Scherpenheuvel-Zichem zijn.

Brabant: moeras

Wat is de oorsprong van het woord Brabant? Het is een verbastering van de oude naam Braecbant. 'Braec' betekende drassig of moerassig. 'Bant' betekende streek. Het oorspronkelijke Brabant was dus een moerassig gebied. Tegenwoordig zijn er nog altijd interessante moerassige gebieden te vinden in Vlaams-Brabant, bijvoorbeeld in het natuurpark de Groene Vallei. Dat park is het leefgebied van veertien beschermde diersoorten, waaronder de ijsvogel, de blauwborst en de wespendief. Er zijn prachtige wandelingen in dit gebied te maken. Een korte route in dit natuurpark is de Silsomboswandeling in Kortenweg. Deze wandeling heeft een lengte van 5,3 kilometer. De start en de finish zijn bij het bezoekerscentrum van de Groene Vallei in Erps-Kwerps. Er zijn veel plankieren aangelegd om dit vochtige gebied toch begaanbaar te maken voor wandelaars. Desondanks wordt er aangeraden om zekerheidshalve wel laarzen of ander vochtdicht schoeisel te dragen, aangezien dit Silsombos erg modderig is.

De Molenbeek en de Zwarte Madam

Er bestaan diverse volksverhalen over het mysterieuze Silsombos. Eén van de bekendste verhalen gaat over de Molenbeek bij Ter Balk. Zoals men in het Oude Griekenland de mythe had over de Sirenen die met hun gezangen Odysseus probeerden te verleiden en zoals men in Duitsland de sage heeft van Loreley aan de Rijn, zo heeft Ter Balk het verhaal over de boze geesten van de Molenbeek. In dit natuurgebied staat op een prominente plek een Mariabeeld, dat als bijnaam draagt 'de Zwarte Madam'. Waarom staat die daar? Volgens oude volksverhalen was het riviertje genaamd de Molenbeek vroeger 's avonds laat een heel gevaarlijke locatie. Er zouden namelijk boze geesten wonen in het water van de Molenbeek. Als het donker werd, klonken de stemmen van die geesten uit het water. Wie daar dan langs liep, zou door die geesten naar het water gelokt worden. Er wordt beweerd dat in vroeger tijden heel wat mensen door de stemmen van die geesten betoverd werden en dan, geheel willoos, in het water van de Molenbeek sprongen, om daarin te verdrinken. Wat was nou de beste manier om een einde te maken aan zulke lugubere praktijken van boze geesten? Men vond de oplossing door een Mariabeeld prominent in de buurt van het water te plaatsen. Wanneer de Heilige Maagd over zo'n gebied zou waken, dan zouden de geesten toch niet meer hun duivelse praktijken durven uit te oefenen? Volgens de volksoverlevering werkt het goed: sindsdien zijn er geen stemmen van geesten meer gehoord en hebben passanten zich niet meer willoos in de beek verdronken.

Wandelen in Vlaams-Brabant: algemene informatie

De provincie Vlaams-Brabant ontstond in 1995. Dat jaar werd de oude provincie Brabant gesplitst in drie nieuwe bestuurlijke gebieden: Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en het Brussels Gewest. Vlaams-Brabant telt circa 1,1 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is het de op één na kleinste provincie van België. Het wil echter de grootste wandelprovincie van België zijn. Met name de organisatie Toerisme Vlaams-Brabant zet zich daar erg voor in. Met acties zoals '#dewandelprovincie' en 'Wij weten van wandelen' worden de routes langs de wandelknooppunten in Vlaams-Brabant volop gepromoot. Of het inderdaad de ultieme wandelprovincie van België is, moet iedere wandelaar maar voor zichzelf bepalen. Het is echter zonder twijfel waar dat er een buitengewoon mooi, groot en gevarieerd aanbod aan wandelroutes in Vlaams-Brabant te vinden is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.