×

Wandelroutes in West-Vlaanderen

Wandelen in West-Vlaanderen is meer dan alleen wandelen aan de kust waar je deugddoende strand en duinen wandelingen kan doen. West-Vlaanderen bezit ook prachtige regio's zoals de Westhoek, de polders, stad Brugge en andere verborgen parels.

Wandelen: het is een sport die iedereen zou moeten beoefenen en niet alleen omdat het goed is voor de gezondheid. Er bestaan immers ook gewoon ongelofelijk veel prachtige wandelroutes, zelfs in een klein land als België. Tot de mooiste streken om te wandelen behoort ongetwijfeld West-Vlaanderen, een provincie die heel wat in petto heeft voor de enthousiaste wandelaar.

Wandelroutes

© Toerisme Leiestreek - Jonas Vandecasteele

Regio's in West-Vlaanderen

Natuurlijk is het vinden van een wandelroute in West-Vlaanderen die de moeite waard is vaak als een speld in een hooiberg zoeken. Gelukkig kan onderstaand overzicht met enkele goede voorbeelden je alvast op weg helpen. Gegarandeerd geniet je zo van een namiddag heerlijk wandelen in West-Vlaanderen met het gezin, vrienden of zelfs op je eentje. Je kan ook de routes bekijken per regio.

  • Kust
  • Brugse Ommeland
  • Leiestreek
  • Westhoek

Knokke-Heist • 13.3 km

Zwinwandelroute

De Haan • 11.2 km

Duinbossenwandelroute

Westouter • 12.9 km

Stiltepad

Ieper • 6.6 km

Stadswandeling Ieper

Kortrijk • 7.7 km

Stadswandelroute Kortrijk

Westouter • 7.3 km

Tweebergenwandelroute

Oostduinkerke • 10.5 km

Kruwers wandelroute

Damme • 7.5 km

Ryckeveldewandelroute

Heuvelland • 9.1 km

Kemmelbergwandelroute

Beernem • 8.9 km

Bulskampveldwandelroute

Koksijde • 5.8 km

Schipgatwandelroute

Sint-Michiels • 13 km

Drie Kastelenwandelroute

Oostende • 13.6 km

Wandelen in Oostende

Kortemark • 6 km

De Natte Broekenroute

Damme • 9.8 km

Stadswallen Damme

Oostduinkerke • 10.5 km

Witte Burgwandelroute

Zedelgem • 13 km

Vloethemveld wandelrotue

Blankenberge • 8.2 km

Wandelen in Blankenberge

Leuke logies in West-Vlaanderen

B&B • Izegem

B&B Herenhuis

Vakantiewoning • Poperinge

Vakantiewoning Predikherenhof

B&B • Vleteren

Casa Querencia

Vakantiewoning • Oostduinkerke

WOWie & Germain

Hotel • Oostduinkerke

Hotel domein Westhoek

Hotel • Poperinge

Charmehotel Manoir Ogygia

De mooiste wandelroutes in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is een natuurrijke provincie die zich kenmerkt door de aanwezigheid van uitgestrekte weilanden en rustgevende, kleine bossen en natuurparken. Alleen al het feit dat er zoiets bestaat als de Westhoek, dat zich in West-Vlaanderen bevindt, bewijst dat je er als actieve wandelaar heel wat kunt ontdekken. Hieronder de beste voorbeelden van wandelroutes in West-Vlaanderen:

1. Het Zwin

Tot de bekendste natuurgebieden van West-Vlaanderen mogen we in elk geval het Zwin rekenen. Het unieke landschap is het gevolg van regelmatige overstromingen en trekt heel wat prachtige watervogels, konijnen en ander klein wild aan.

De zogenaamde Zwinwandelroute is ongeveer 12 kilometer lang en brengt je door de typische Zwinpolders- en duinen, vanwaar je de Hazegraspolder kunt bezichtigen. Je vindt er niet enkel prachtige natuur, maar ook bijvoorbeeld heel oude zeeweringsdijken, die getuigen van een jarenlang gevecht tegen de opmars van de zee in dit gebied.

Daarbij kan je ook door het Koningbos wandelen, opvallende Schotse runderen bewonderen en je een weg banen over de vele knuppelpaden. De beloning voor deze uitdagende wandelroute in West-Vlaanderen is een adembenemend uitzicht op de Zwinvlakte, die de kroon spant van dit gebied.

2. De Pompeschittersroute

In Dadizele vind je de zogenaamde Pompeschittersroute en de naam is er niet zomaar. Volgens een plaatselijke legende was er ooit een inwoner van Dadizele die te veel pruimen had gegeten en bier had gedronken. Hij kreeg op weg naar huis zo veel last van zijn maag en darmen dat hij niet anders kon dan zijn behoefte doen in een pompbak. Het resultaat: de Dadizelenaars kregen vanaf dat moment de naam 'pompeschitters'.

De wandelroute die je in de streek vindt heeft dan misschien wel niet meteen de meest aantrekkelijke naam, je kan je er wel vergapen aan heel wat prachtig natuurschoon. De route is net geen 9 kilometer lang en gaat over onverharde paden en langs landelijke weiden. De vele groene velden, glooiende akkers en kleine kapelletjes die er te vinden zijn, creëren een soort van schilderachtig tafereel dat je wandeling nog onvergetelijker maakt.

Ook leef je je tijdens een wandeling langs de Pompeschittersroute helemaal in het traditionele leven van de West-Vlaming in. Dit is mogelijk doordat je om de haverklap een oude hoeve tegenkomt. Kortom, er is geen betere manier om de West-Vlaamse cultuur op te snuiven dan tijdens een lange tocht langs deze wandelroute in West-Vlaanderen.

3. Duinen en bossen in De Haan

Ook De Haan is een goede kandidaat voor wie de pracht van de West-Vlaamse natuur eigenhandig wil ontdekken. De Duinbossen is een ongelofelijk natuurgebied dat zich uitstrekt van Bredene tot Wenduine en vooral bekend staat vanwege de begroeide en beboste duinen die je er vindt.

Op zoek naar een goed vertrekpunt voor je wandeling door dit natuurgebied? Dan is het centrum van de stad De Haan en dan specifiek het pittoreske tramstation dat er ligt de ideale oplossing. Op die manier geniet je van de nodige afwisseling tijdens je wandeling: van luxueuze villa's in de typische belle-époquestijl tot golvende duinen, een rustgevend strand en uiteindelijk het natuurgebied zelf, het ontbreekt je aan niets.

4. Bulskampveld, een landschapspark met karakter

Aan de grens van West-Vlaanderen vind je vervolgens ook het zogenaamde Bulskampveld, een van de meest bosrijke regio's van de provincie. Het gebied overlapt delen van Beernem, Ruiselede, Aalter, Wingene en Oostkamp en heeft een drassig, waterachtig karakter door de twee waterlopen die het doorkruisen. Zo verkrijgt het park een dambordpatroon en is het de ideale plaats om te wandelen langs vijvers, graslanden en bossen.

Door zijn omvang is dit park ook een van de grootste natuurgebieden van West-Vlaanderen. Je kan je als wandelaar te goed doen aan niet minder dan 150 kilometer paden, perfect voor als je het gebied over meerdere dagen tijd wilt ontdekken.

De perfecte uitvalsbasis en vertrekpunt voor de Bulskampveldwandelroute van 8,9 kilometer is het kasteel in neogotische stijl van Bulksmapveld zelf. Hier ligt een bezoekerscentrum, vanwaar het niet ver stappen is naar weilanden, het aparte gebied Heideveld-Bornebeek, het drevenlandschap en de vele veldvijvers.

Ook de Wildenburgwandelroute is een goede optie. Deze is met zijn 6,7 kilometer iets korter en begint aan het Sint-Joriskerkje dat naast het Blauwhuis landgoed ligt. Van hieruit verken je op je eigen tempo de rustgevende Vagevuurbossen.

5. Bloemenweelde

Gulke Putten is een gebied dat net ten zuiden van Brugge ligt en enkele van de zeldzaamste Vlaamse dieren herbergt. Het Bloemenweelde natuurgebied is prachtig dankzij zijn vele droge en natte heiden, oude bossen en prachtige wandelpaden waarlangs kleurige bloemen groeien. Als je een van de voormalige landbouwgronden passeert, zie je misschien zelfs imposante gallowayrunderen.

Het voordeel van dit natuurgebied is dat je kunt kiezen tussen een rode route met wegwijzers van 5,4 kilometer lang en een blauwe route van 7,2 kilometer. Echte avonturiers kunnen zich dan weer aan het avontuurlijke Laarzenpad wagen. Voor elk wat wils dus als je de Bloemenweelde uitkiest als een van je wandelroutes West-Vlaanderen.

6. De Damme stadswallen

Ten slotte is er de wandelroute die bovenop de stadswallen van Damme loopt. Naast het feit dat dit een van de mooiste routes is door de aanwezigheid van polders, knotwilgen en prachtig groen kan je hier ook een stukje geschiedenis opsnuiven.

Damme was zo'n 400 jaar geleden immers het doelwit van een Spaanse veroveraar, die er een grote omwalling omheen bouwde. Het duurde echter niet lang of de buitenlandse interesse voor de stad verdween, maar tegenwoordig lenen de wallen zich nog steeds perfect voor een wandeling door de vele hooiweiden, het moerasbos en rietkragen. Je vindt in deze opvallende oase nabij Brugge zelfs open water en dat maakt de stadswallen een van de mooiste wandelroutes in West-Vlaanderen.

Overtuigd van deze wandelroutes in West-Vlaanderen? Wandelen West-Vlaanderen staat gelijk aan je onderdompelen in de rust, het groen en de typisch Vlaamse atmosfeer. Ontdek het zelf en vergaap je aan de prachtige natuur in deze Belgische provincie!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.