Wandeltips en inspiratie

Laat je inspireren en ontdek de mooiste wandelingen

Wandelen tussen boshyacinten

Wandelen tussen boshyacinten

Tegen eind april en begin mei hullen veel bossen zich in hun prachtige lentekleuren. Dit is het moment waarop de paarsblauwe boshyacinten in bloei staan, wat resulteert in betoverende landschappen. Het Hallerbos bereidt zich traditioneel voor op een grote toestroom van wandelaars die komen genieten van dit spektakel. Maar ook elders in Vlaanderen kun je de natuurpracht bewonderen en ervan genieten.

Lees meer

Unesco Geopark Schelde Delta

Unesco Geopark Schelde Delta

Ons landschap wordt reeds 50 miljoen jaar gevormd en omgevormd door de Schelde en de zee. Vroeger door deze beiden zelf, tegenwoordig dikwijls door mensenhanden (lees: machines). Om de unieke, prachtige en leerrijke geologie over de hele wereld te koesteren, heeft Unesco het internationale keurmerk ‘geopark’ opgericht. Ieder geopark is uniek in z’n soort. Wandel of fiets mee doorheen ons landschap dat we delen met Zeeland en Noord-Brabant: welkom in Unesco Global Geopark Schelde Delta!

Lees meer

De 10 mooiste wandelroutes in Oost-vlaanderen

De 10 mooiste wandelroutes in Oost-vlaanderen

Welkom in het groene hart van België, waar Oost-Vlaanderen zich ontpopt als een waar wandelparadijs. Met een divers landschap dat varieert van de rustgevende oevers van de Schelde tot de uitgestrekte bossen van de Vlaamse Ardennen, biedt deze regio een schat aan wandelroutes voor elke type avonturier. Of je nu een fervent wandelaar bent op zoek naar uitdagende paden of iemand die graag rustige, schilderachtige tochten maakt, de top 10 wandelroutes in Oost-Vlaanderen hebben voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee langs deze prachtige routes, elk met hun unieke charme en natuurlijke schoonheid, gegarandeerd om je wandelhart sneller te doen kloppen. Stap met ons mee op deze ontdekkingsreis door Oost-Vlaanderen.

Lees meer

De 10 mooiste wandelroutes in West-vlaanderen

De 10 mooiste wandelroutes in West-vlaanderen

Ontdek de ongekende schoonheid van West-Vlaanderen door de ogen van een wandelaar. In deze blog nemen we je mee op een avontuurlijke tocht langs de 10 mooiste wandelroutes die deze regio te bieden heeft. Van de rustgevende kustlijnen tot de historisch rijke paden doorheen het hinterland; elke route is een uniek verhaal op zich. Deze zorgvuldig geselecteerde wandelingen bieden niet alleen adembenemende uitzichten maar ook een diepe duik in de cultuur en natuur van West-Vlaanderen. Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon op zoek naar een vredige ontsnapping aan de drukte, deze gids belooft je een onvergetelijke ervaring.

Lees meer

3 praktische dingen die je als enthousiaste wandelaar echt zou moeten hebben

3 praktische dingen die je als enthousiaste wandelaar echt zou moeten hebben

Ben je een enthousiaste wandelaar en verkennen jouw voeten regelmatig één van de 3 mooiste Vlaamse provincies te voet? Dan heb je meer nodig dan alleen goede schoenen en een uitdagende wandelroute. Zoals waterdichte en ademende outdoor kleding en een goede camera op je telefoon. De routes in Vlaanderen voeren je namelijk langs tal van hotspots. Maar welke 3 praktische dingen zijn echt onmisbaar voor fanatieke wandelaars zoals jij?

Lees meer

Hoe kies je de beste wandelsokken?

Hoe kies je de beste wandelsokken?

Het hebben van de juiste uitrusting en kleding is van het grootste belang bij het maken van een wandeltocht, zelfs als het gaat om iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een paar van de beste wandelsokken.

We nemen immers ook de tijd om de beste wandelschoenen te vinden, dus we moeten ook zorgen dat de keuze van onze sokken het comfort en prestaties positief zal beïnvloeden.

De beste wandelsokken zijn ontworpen om lichtgewicht te zijn, ademend, en het belangrijkste, blaren te voorkomen. Met andere woorden, ze bieden jou bescherming die je anders niet zou krijgen van een meer standaard sok.

Lees meer

Kustwandelroute

Kustwandelroute

Op 1 januari van dit nieuwe jaar (2022) besloot ik, om alvorens de familie te bezoeken, toch eerst een korte wandeling te doen aan de zee. Eens goed uitwaaien na een leuke feestnacht. Half moe op pad begint de zeelucht haar werk te doen en word ik enthousiaster van het wandelen. Door de pracht van de zee met het strand vol schelpen en de duinen begint er zoals bij velen een goed voornemen te broeden. Bij mij was het deze, dit jaar wandel ik de volledige Belgische kust af. ‘Alleen of met vrienden maakt mij niet uit’ zei ik, ik doe dat gewoon!
In april leg ik het idee voor aan enkele vrienden. Na een paar rare blikken en een woordje uitleg begint het bij hen toch ook te kriebelen en plannen we een weekend in. Het weekend van 10-11-12 juni is het tijd om de kust te verkennen.

Lees meer

Een sporthorloge kopen? Welke opties zijn er?

Een sporthorloge kopen? Welke opties zijn er?

Ben je o pzoek naar een sporthorloge? Maar weet je niet goed wat dit allemaal inhoudt en welke opties er allemaal op de markt zijn? Lees dan zeker verder. Wij gaan proberen je het bos door de bomen te laten zien. Zo kan jij het best passende horloge vinden.

Lees meer

Hoe kies ik de juiste wandelschoen?

Hoe kies ik de juiste wandelschoen?

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuw paar. Hierbij willen wij jullie toch enkele tips geven zodat jij de ideale schoenen kan kiezen voor jouw toekomstige wandelavonturen. In deze tekst overlopen we de soorten schoenen die er bestaan en waar je rekening mee moet houden.

Lees meer

De 7 populairste wandelroutes van 2021

De 7 populairste wandelroutes van 2021

2021, het jaar waarin we opnieuw massaal gingen wandelen. Bekijk hier de meest gedownloade wandelroutes op routezoeker.com.

  1. Bronnenwandeling (Voeren) - 8.5 km
  2. Wildenburgwandelroute (Wingene) - 10.3 km
  3. Westhoekwandelroute (De Panne) - 10.4 km
  4. Duinbossenwandelroute (De Haan) - 10.3 km
  5. Wannenlappers Wandelroute (Kruisem) - 9.5 km
  6. Vlasroters Wandelroute Lus 3 (Gottem) - 8 km
  7. Ooidonk Wandelroute (Bachte-Maria-Leerne) - 7.5 km

Lees meer

Hoe pak ik mijn backpack het beste in?

Hoe pak ik mijn backpack het beste in?

Het is belangrijk om jouw backpack zo goed en efficient mogelijk in te pakken. De belangrijkstre regel hier is: zorg dat jouw rugzak niet te zwaar voor jou is. Zorg daarnaast voor een goede verdeling van het gewicht in de tas. Bovendien is het prettig om een overzichtelijke indeling te hebben zodat je niet telkens alles erin of uit moet halen bij het nemen van een t-shirt. Hieronder kan je een afbeelding zien van hoe je het gewicht verdeeld over je rugzak.

Lees meer

Walking Museum Damme

Walking Museum Damme

Ben je opzoek naar een goede wandeling waar je kennis maakt met het verhaal van Damse Schrijver Tijl Uilenspiegel?
Dan moet je zeker eens naar Damme! Hier is er namelijk sinds 5 juni het Walking Museum. Dit unieke concept in België kwam tot stand door een crowdfunding ais uitgewerkt door de One Art Foundation en waarbij enkele kunstwerken van Pieter Bruegel de Oude het verhaal van Tijl Uilenspiegel helpen in beeld te brengen.

Lees meer

Boeken over wandelen

Boeken over wandelen

Wandelen dat is tot rust komen, genieten, bezinnen en jezelf inspireren. Iedereen heeft zo wel zijn eigen gedachtegang tijdens een korte of lange wandeltocht. Soms kom je tot inzichten die je ervoor niet had andere keren heeft het gewoon deugd gedaan. De gedachtegang die men kan hebben op een wandeltocht is wild en soms zelf een beetje filosofisch. Om je in deze tijden te inspireren hebben wij een lijst gemaakt van verschillende boeken die je even laten meedrijven in het wandelgevoel en je kunnen aanzetten tot nieuwe uitdagingen.

Lees meer

Wat is een GPX-bestand en hoe gebruik je het?

Wat is een GPX-bestand en hoe gebruik je het?

Een GPX-bestand, ook wel een GPS-exchange format file genoemd, is simpelweg een tekstbestand met geografische informatie. Zoals routes, wegen en waypoints die hierin zijn opgeslagen. Een GPS-toestel wordt dan gebruikt om een GPX-bestand uit te lezen en weer te geven op je scherm.

Een GPX-bestand kan je gebruiken als je gids op je smartphone. Wat het net een beetje gemakkelijker maakt wanneer je een route wandelt die niet of slecht bewegwijzerd is.

Lees meer

11 erfgoedwandelroutes aan de Belgische kust

11 erfgoedwandelroutes aan de Belgische kust

Via een erfgoedwandelroute ontdek je de mooiste plaatjes en gebouwen in een stad. Deze routes zijn vaak minder dan vijf kilometer en ideaal om een korte wandeling te maken. Onze Belgische kust heeft ook een aantal van deze erfgoedwandelingen. Hieronder tonen we jou de 11 mooiste routes. Deze routes zijn aangeduid met klinknagels in de grond. LET OP: door wegenwerken kan er al eens een klinknagel tijdelijk weg zijn. Hou dus de wandelkaart bij de hand.

Lees meer

Hoe blaren te vermijden?

Hoe blaren te vermijden?

Iedereen die vaak sport, weet dat blaren een ongemakkelijk en onfortuinlijk onderdeel zijn van actief bezig zijn. Als je fietst, hardloopt of zelfs wandelt, weet je dat een blaar je letterlijk tot stilstand kan brengen. Maar gelukkig betekent een blaar niet het einde van je plezier. Vooruitdenken kan helpen blaren te voorkomen en het is belangrijk te weten hoe je ze moet behandelen. Blaren zijn mogelijks de meest voorkomende wandelblessure, zo hebben zij er ook al enkel malen mee te maken gehad. Voor zij die zich afvragen hoe het komt dat blaren hebt, laat het ons dan even kort uitleggen. Blaren ontstaan door de combinatie van wrijving, hitte en vochtigheid. Als je deze vervelende en soms pijnlijke blaren wil vermijden, dan kunnen volgende truckjes misschien wel helpen.
Begin met deze tips.

  1. Hoe blaren vermijden?
  2. Hoe behandel je blaren het best?
  3. Welke schoenen en kousen kan je het best gebruiken om blaren te voorkomen?

Lees meer

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Wat zijn de voordelen van wandelen?

In de hedendaagse maatschappij is het steeds moeilijker om een moment te vinden om tot rust te komen en eens te ontstressen. Door de situatie waar we vandaag allemaal mee te maken hebben, hebben we allemaal net dat beetje meer tijd om op zoek te gaan naar wat ons nu juist tot rust brengt in deze onrustige tijden.

Velen onder jullie hebben de waarde van het wandelen alvast ontdekt. Maar laat ze ons hier toch even opsommen voor zij die net beginnen of opzoek gaan naar de reden waarom wandelen zo goed kan voelen.

Lees meer