Negen icoonfietsroutes

Negen icoonfietsroutes voor een fietsvakantie in Vlaanderen

Ontdek Vlaanderen met de fiets

De icoonfietsroutes zijn een serie van negen langeafstandsfietsroutes in Vlaanderen. Ze zijn ontworpen om fietsers een unieke en onvergetelijke ervaring te bieden, door hen te laten kennismaken met de verschillende landschappen, culturen en geschiedenis van Vlaanderen. De icoonfietsroutes bieden fietsers de mogelijkheid om een ​​breed scala aan bezienswaardigheden te zien, van de kust tot de heuvels in de Vlaamse Ardennen, van de historische steden tot de groene bossen. Ze brengen je ook langs een aantal van de meest beroemde bezienswaardigheden van Vlaanderen, zoals Brugge, Gent en Antwerpen.

De 9 icoonfietsroutes

Kustroute icoonfietsroute - 85,5 km

Verlang je naar de perfecte mix van natuur, maritieme geschiedenis en culturele ontdekkingen? De Kustroute vervult je verlangen naar nieuwe avonturen. Cruise langs de kustlijn met een weids uitzicht op de zee, fiets door betoverende duinen en bossen, en verken de uitgestrekte, vlakke polderlandschappen. Tijdens je reis maak je kennis met de diepgaande geschiedenis van het kustleven en haar rijke erfgoed.

Maasroute icoonfietsroute - 63 km

Peddel langs een aaneenschakeling van historische dorpen en uitgestrekte oevers. Op de dijk zijn auto's ver te zoeken, enkel charmante tussenstops zoals het levendige marktplein van Maaseik en het meest prachtige dorp van Vlaanderen: Oud-Rekem. Hier, op dit deel van de route, wordt de heerschappij van de Maas duidelijk, wanneer de rivier wild en onbevaarbaar wordt.

Frontroute 14-18 icoonfietsroute - 100 km

Laat de Frontroute 14-18 je gids zijn in de meeslepende vertellingen van de 'Groote Oorlog', op een pad waar natuur en geschiedenis naadloos samenvloeien. Langs bunkers en dug-outs, loopgraven, kraters veroorzaakt door bommen, en ondergrondse tunnels, ontvouwt zich het levendige toneel van gebeurtenissen. Op de vele imposante militaire begraafplaatsen ervaar je daarentegen de diepe stilte.

Kempenroute icoonfietsroute– 211 km

De Kempenroute strekt zich uit van Antwerpen tot Maasmechelen en biedt een overvloed aan variatie. Je fietst door bossen, uitgestrekte heidegebieden, en langs duinen die je eerder in de Sahara zou verwachten. Onderweg passeer je ook Kempense meren en ervaar je het industriële mijnerfgoed langs een voormalig kolenspoor.

Schelderoute icoonfietsroute – 178 km

Combineer tijdens een fietsvakantie op harmonieuze wijze natuurlijke pracht en culturele ontdekkingen, terwijl de Schelde als constante metgezel fungeert. Volg het schilderachtige en gevarieerde traject van de rivier, omringd door adembenemende landschappen die bezaaid zijn met talrijke plekken om te picknicken. Of maak een tussenstop in bruisende steden zoals Oudenaarde, Gent of Antwerpen.

Groene Gordel icoonfietsroute – 125,7 km

Verken het land van Bruegel terwijl je jezelf uitdaagt met heuvels en afdalingen, langs hop, druiven en witloof. Fiets door de weelderige groene gordel rondom de Belgische hoofdstad, en ontdek onderweg majestueuze kastelen, golvende akkers en adembenemende vergezichten. De route neemt je mee over opeenvolgende heuvelruggen, vruchtbare valleien en schilderachtige beekjes die door het landschap meanderen.

Kunststedenroute icoonfietsroute – 339 km

Verken de eeuwenoude geschiedenis van Vlaanderen op de Kunststedenroute. Deze route verbindt de artistieke steden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge, en leidt je zelfs tot aan de kust in Oostende, terwijl je onderweg geniet van weelderige natuur en groene omgevingen. Je hebt de vrijheid om te kiezen waar je begint of eindigt. Neem gerust enkele dagen de tijd om deze steden vol kunst en cultuur te verkennen.

Heuvelroute icoonfietsroute – 459 km

Een avontuurlijke tocht door het zuiden van Vlaanderen, kronkelend over heuvels die de diverse regio's doorkruisen, van Voeren en Haspengouw tot het Hageland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland. Of je nu een deel van de route aflegt of van begin tot eind de heuvels bedwingt, deze rit verbindt bossen doordrenkt van geschiedenis en biedt tussenstops waar je kunt genieten van lokale lekkernijen zoals mattentaarten en traditionele bruine cafés.

Vlaanderenroute icoonfietsroute – 962 km

Deze samengestelde route neemt je mee langs de meest prachtige hoogtepunten vanuit alle hoeken van Vlaanderen. Maak je fiets alvast klaar, want de Vlaanderenroute vervult al je fietsverlangens in één enkel pad, als een harmonieuze samenvatting van het diverse en uitgebreide aanbod van de iconische fietsroutes van Vlaanderen.