VRT Podwalks

Ontdek de VRT Podwalks in Vlaanderen

© Peter Baas

6 unieke wandelingen vol verhalen

Stap buiten en ontdek de rijke geschiedenis van Vlaanderen met de nieuwe VRT PodWalks app. Beleef een unieke wandelervaring die cultuur, geschiedenis en beweging combineert. Samen met Arnout Hauben, je persoonlijke gids, verken je enkele van de meest pittoreske en historische plekken die Vlaanderen te bieden heeft. Van het statige Kasteel van Poeke tot de schilderachtige Sint-Godelieveabdij in Brugge, elke stap brengt een nieuw verhaal.

Dankzij de innovatieve PodWalks technologie, word je ondergedompeld in boeiende verhalen en anekdotes precies op de plek waar ze betekenis hebben. De app gebruikt je gps-locatie om audiofragmenten automatisch te starten wanneer je een interessante locatie nadert. Zo wordt elke wandeling een levende geschiedenisles.

VRT Podwalks
Graventoren en getijdenmolen
© Jan Crab

Graventoren en getijdenmolen

 • 5,4 km
 • 105 min
 • Kruibeke

Het erfgoed van de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator kent geen grenzen van tijd of land. Ook meer dan vier eeuwen na zijn dood blijft zijn invloed voelbaar in onze moderne wereldkaarten. Dit is Vlaams vernuft waarop we met recht trots kunnen zijn. Geboren in Rupelmonde, bracht Mercator een cruciaal deel van zijn jeugd door in dit dorp. Maar wie was deze man eigenlijk? Wat was de invloed van dit kleine dorp op zijn leven en baanbrekende werk? Arnout Hauben neemt je mee op een ontdekkingstocht in de PodWalk, die je voert door het leven van Mercator en het idyllische Rupelmonde van de 16e eeuw.

Meer informatie
Kasteel van Leut
© Visit Maasmechelen

Kasteel van Leut

 • 5,4 km
 • 95 min
 • Maasmechelen

Aan het begin van de 19de eeuw vestigde de familie Vilain XIIII zich in het Kasteel van Leut, waarna het zelfs hun naam heeft overgenomen: Kasteel Vilain XIIII. Maar wat maakte deze familie zo invloedrijk? Ontdek het in deze podwalk. Dompel jezelf onder in een tijd van intriges, romantiek en tragedie terwijl je door eeuwenoude gebouwen en adembenemende landschappen wandelt. Deze route, gelegen in Maasmechelen, strekt zich uit over 5,4 km en neemt ongeveer 95 minuten in beslag, waardoor je volop de tijd hebt om je te verdiepen in de historie en schoonheid van de omgeving.

Meer informatie
Kasteel van Poeke

Kasteel van Poeke

 • 3,9 km
 • 80 min
 • Poeke

Stap terug in de tijd met de VRT PodWalks naar het Kasteel van Poeke, waar je de 18de eeuw herbeleeft zoals kasteelheer Charles Florent Idesbalde de Preud'homme d'Hailly dat deed. Arnout Hauben gidst je door de prachtige dreven en stille paden van het kasteeldomein. Terwijl je wandelt over het 3,9 km lange parcours, dat ongeveer 80 minuten duurt, ontdek je de charmes van Poeke en leer je waarom deze plek zo geliefd was bij de aristocratie. Dit is je kans om je even kasteelheer te wanen in een setting die zowel historisch als schilderachtig is.

Meer informatie
Rubenskasteel
© Romain Foubert

Rubenskasteel

 • 6 km
 • 105 min
 • Zemst

Ontdek het Rubenskasteel in Elewijt, waar de beroemde Vlaamse schilder Rubens de laatste vijf zomers van zijn leven doorbracht. Tijdens deze 6 km lange VRT PodWalk onthult Arnout Hauben hoe dit kasteel en het omringende Brabantse landschap een onuitwisbare invloed hadden op Rubens' werk. Terwijl je door de gebieden wandelt die Rubens inspireerden, leer je waarom zijn verblijf hier de schilderkunst blijvend heeft veranderd. Deze tocht biedt niet alleen een blik op enkele van zijn beroemde landschapsschilderijen maar ook op de plekken die aan de basis lagen van deze kunstwerken. Een unieke kans om door de ogen van een meester te kijken.

Meer informatie
Sint-Godelieveabdij

Sint-Godelieveabdij

 • 5 km
 • 110 min
 • Brugge

Verken de verborgen schoonheden van West-Brugge met de VRT PodWalks rond de Sint-Godelieveabdij. Deze 5 km lange wandeling voert je door een minder bekende wijk van Brugge, afgeschermd van het drukke centrum door de ringweg. Het is een gebied dat veel bezoekers nog moeten ontdekken. Een hoogtepunt van deze tocht is de Sint-Godelieveabdij, een plek van serene rust waar vroeger zusters in stilte leefden en werkten. Tijdens deze PodWalk duik je in de boeiende geschiedenis van West-Brugge en onthult Arnout Hauben de stille pracht van de abdij die deze wijk zo bijzonder maakt.

Meer informatie