Boswandelingen

Wandel door de bossen van Vlaanderen

Vlaanderen is niet alleen rijk aan levendig cultuurlandschap maar beschikt ook over een weelderige natuur. Elk Vlaams bos is weer anders en elke bos wandeling zorgt voor een unieke beleving. Fijne wandelingen, leuke uitspanningen en zelfs ook fraaie overnachtingsplekken. Dwars door de bossen van Vlaanderen lopen dan ook veel wandelpaden en wandelroutes. Je hebt de keuze uit korte en lange etappes en voor wandelingen voor beginners en gevorderden. Met honderden wandelroutes is er in Vlaanderen altijd een fraaie bos wandelroute te vinden die bij jou past. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je wandelschoenen aan te trekken en op ontdekkingstocht te gaan.

Waar kan je een mooie boswandeling maken?

Alle boswandelingen in Vlaanderen zijn door routezoeker op een overzichtelijke lijst gezet en zo goed mogelijk voorzien van de meest recente informatie. Hier kun je de wandelroutes per provincie bekijken maar ook een zelf bedachte wandeling op de kaart uitstippelen. Ook kun je hier foto’s van de verschillende routes bekijken en een gpx bestand van de door jouw gekozen route downloaden.

Er zijn meerdere redenen om een boswandeling in Vlaanderen te maken. Niet alleen is het wandelen door de Vlaamse wouden elke keer opnieuw een bijzondere ervaring maar ook zijn de gezondheidsaspecten van wandelen bos best interessant. Boslucht wordt ook wel ‘de balsem voor je longen’ genoemd en hoe dieper je het bos intrekt, des te schoner de lucht wordt. Daarnaast is ook het zuurstofgehalte van de lucht in het bos een stuk hoger. Hoe langer je in de Vlaamse bossen verblijft, hoe zuurstofrijker je bloed wordt.

Boswandelingen Vlaanderen

7 mooiste boswandelingen in Vlaanderen

Dikke Beukwandeling 13.2
13.2 km

Dikke Beukwandeling

Bekijk route

Vijf Eikenwandeling 8.7
8.7 km

Vijf Eikenwandeling

Bekijk route

Neigembos Wandelroute 10.7
10.7 km

Neigembos Wandelroute

Bekijk route

Lieremanpad 9.4
9.4 km

Lieremanpad

Bekijk route

boswandelingen in Oost-Vlaanderen

7 mooiste boswandelingen Oost-Vlaanderen

De bossen in Oost-Vlaanderen zijn betoverend en divers. Van het majestueuze Kluisbos tot het schilderachtige Muziekbos, bieden ze prachtige wandelpaden om te verkennen. Deze bossen herbergen een rijke biodiversiteit, met een verscheidenheid aan flora en fauna. Ze zijn ook historisch en cultureel waardevol, met oude kastelen en monumenten die een unieke charme toevoegen aan de omgeving. Oost-Vlaanderen's bossen zijn ware schatten die rust, avontuur en verbondenheid met de natuur bieden. We sommen hier even de 7 mooiste wandelroutes op:

  1. Kluisbos wandelroute
  2. Drongengoedbos wandelroute
  3. Bos 'T Ename
  4. Kravaalbos wandelroute
  5. Buggenhoutbos wandeling
  6. Muziekbos wandelroute
  7. Lembeekse Bossen
Lees meer
Muziekbos Vlaamse Ardennen

© David Samyn

Prachtig bosrijk heuvellandschap

Wandelen door de bossen van de Vlaamse Ardennen

In Oost-Vlaanderen lopen tal van wandelroutes door de fraaie heuvelachtige Vlaamse Ardennen. Zoals in onder meer het Kluisbos, een uitgestrekt natuurgebied in deze regio met als pronkstuk de 141 meter hoge Kluisberg. In dit woud kun je urenlang dwalen, de fauna en flora bewonderen en de ‘de Liefdesbron’ bezoeken, een plek in het bos waar bronwater naar uit de bodem komt. Een deel van het Kluisbos is een reservaat waar omgewaaide bomen blijven liggen en waar poelen zijn ontstaan waarin de zeldzame vuursalamander leeft. Er lopen vele wandelpaden door het gebied waaronder De Streek GR Vlaamse Ardennen, de LF Heuvelroute en het wandelnetwerk 'Vlaamse Ardennen' het wandelroutesysteem waarbij je van knooppunt naar knooppunt loopt en je eigen route kunt bepalen.

Drongengoedbos

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Een ander bos in de Vlaamse Ardennen is het Brakelbos gelegen op de flank van de Rhodesberg. Ook de heuvels van dit grote woud nodigen zowel jong als oud uit om te gaan wandelen. Je hebt er dan ook de keuze uit tal van wandelpaden in en rondom het bos en lange als kortere wandelingen. Het is een gebied waar je langs torenhoge beuken loopt die meer dan 100 jaar oud zijn maar waar ook steile wanden en diepe dalen zijn en waar je zo nu en dan ook even stevig moet klimmen. De kans dat je in dit gebied wild spot is groot want reeën en eekhoorns leven hier in overvloed.

Mooiste boswandelingen in het Meetjesland

Woon je in de stad? Geen probleem want er is altijd wel een bos in de omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Bijvoorbeeld in de Meetjeslandse bossen, de benaming van een streek ten noordwesten van Gent. Het bestaat uit drie samengevoegde bosgebieden die verbonden zijn door een knooppuntennetwerk. Je wandelt er door een afwisselend landschap met polders, kreken en bossen. In het Drongengoedbos in Ursel bevindt zich een anderhalve kilometer lang ‘Kabouterpad’ waar je de kinderen op spelenderwijze kennis kunt laten maken met alles wat er in het bos groeit en bloeit.

Wandelen door de bossen rond Antwerpen

Het Molenbos is een groot natuurgebied in de Antwerpse Kempen. Het bos is vrijwel verlaten zodat jij hier helemaal tot rust kunt komen. In dit bos ligt ook een verscholen Trappistenabdij. Dit gebied wordt ook wel Drieboomkensberg genoemd naar het daar aanwezige 18de-eeuws kapelletje wat vroeger een bedevaartsoord was.

Walenhoek is een voormalig kleiwingebied dat door de natuur is heroverd en nu een landschap met vijvers, poelen, rietkragen en struweel is waar je heerlijk kunt wandelen. Door dit gebied lopen de knooppunten van het wandelnetwerk Rivierenland en in de vijvers leven diverse vogelsoorten die je door een kijkscherm kunt bekijken en waar je, met wat geluk, een roerdomp kunt spotten.

Stiltepad Weert (9 kilometer): uitgeroepen tot het mooiste wandeling van het land in 2018. In de polders van Bornem kan je het officiële stiltegebied vinden waar je enkel de geluiden van de natuur hoort. Dit pad doorkruist de scheldevallei en geeft je de mogelijkheid om even te rusten in alle stilte.

Wandelen door de wouden rond Brussel

In het uitgestrekte Zoniënwoud, gelegen ten zuidoosten van de stad Brussel, staan bomen van meer dan 200 jaar oud. Dit woud maakte, net als het Hallerbos en andere Belgische bossen, vroeger deel uit van een groot oerbos. Een bos wandelroute door dit feeërieke woud tussen de oude reuzen is een belevenis op zich. Ook een belevenis is het Hallerbos dat vooral bekend is vanwege de enorme aantallen bloeiende boshyacinten in de lente maar een bos wandeling in dit bos is in elk seizoen een bijzondere ervaring. In Vlaams-Brabant kan je ook het Meerdaalwoud vinden. Een oeroud woud die perfect is voor een prachtige wandeling.

Ontdek de Dikke Beukwandeling van 13,3 kilometer. Deze prachtige boswandeling door het Meerdaalwoud leidt je over kleine paadjes doorheen de verschillende bossen die het woud rijk is. Hier en daar kan je op deze glooiende route eens een kuitenbijter tegenkomen.

Boswandelingen in Limburg

Bosland is een groot bosgebied in het noordwesten van de provincie Limburg en bestaat voor een groot deel uit heide en vennen. Met ongeveer 6000 hectare biedt dit bosgebied is genoeg plek voor zeldzame flora en fauna. Niet alleen reeën en everzwijnen voelen zich er thuis maar ook het eerste wolvenkoppel koos dit gebied uit als leefgebied. Bosland bestaat uit maar liefst zestien natuurgebieden die elk een eigen karakter hebben. Het ene moment loop je door de Sahara, het andere moment door naaldbossen en heidelandschappen. Bosland heeft ook het grootse avonturenbos van Vlaanderen, wat een paradijs voor kinderen is.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van meer dan 12 000 ha met ruim 400 km aan wandelwegen van kort tot lang die aangegeven worden met behulp van kleurcodes. In dit gebied wordt dennenbos afgewisseld met heidevelden en hoge toppen met de fraaie vergezichten op het Kempens Plateau. Hier kun je ook een bijna drie kilometer lang 'blotevoeten' pad lopen. Wanneer je een gevorderde wandelaar bent en alle mooie plekken in de Hoge Kempen wilt zien, kun je kiezen voor de langeafstandswandeling 'National Park Trail' waarvan je ook etappes kunt volgen.

Bossen in het Brugse Ommeland

Ook in West-Vlaanderen liggen fraaie boswandelingen op je te wachten en zeker in het groene Brugse Ommeland, een streek gelegen rond de stad Brugge. Ten noorden van Brugge bestaat dit gebied uit op de zee herwonnen open landschap en ten zuiden strekt zich een bosrijke Brugse groene gordel uit.Ook in West-Vlaanderen liggen fraaie boswandelingen op je te wachten en zeker in het groene Brugse Ommeland, een streek gelegen rond de stad Brugge. Ten noorden van Brugge bestaat dit gebied uit op de zee herwonnen open landschap en ten zuiden strekt zich een bosrijke Brugse groene gordel uit.

Respecteer zowel het bos als de dieren

Een bos is een complex ecosysteem dat je niet alleen moet koesteren maar ook beschermen. Hou je dus aan de regels die gelden in het bos waar jij wandelt. Vaak is het verboden om van de wandelpaden af te gaan en moet de hond aan de lijn. Het maken van vuur in het bos is taboe want dat kan vooral in tijden van droogte vreselijke gevolgen hebben. Respecteer het bos waarin je te gast bent en de laat de daarin levende dieren met rust. Neem je eigen afval mee en mocht je onderweg zwerfafval vinden, raap dat dan op en gooi dat weg op de daarvoor bestemde plekken. Zo houden we de wouden schoon en mooi en kan iedereen van de Vlaamse bossen blijven genieten. Nu en in de toekomst.