×

Fietsroutes in West-Vlaanderen

Laat de wind maar waaien door je haren en neem eens diep adem, in West-Vlaanderen kan je genieten van de frisse zeelucht aan de kust, maar ook uitgewaaierd worden in de Moeren. West-Vlaanderen daar is fietsen plezant. Fiets in de Westhoek en zie hoe het landschap hier nog getekend is door oorlog maar geniet ook van de lekkernijen die hier zijn. Fiets door het historische Brugge en haar Ommeland om zo de groene zone rond de stad te ontdekken.

Fietsroutes

© Toerisme Leiestreek - Jonas Vandecasteele

Regio's in West-Vlaanderen

  • Kust
  • Brugse Ommeland
  • Leiestreek
  • Westhoek

Leuke logies in West-Vlaanderen

Hotel • Oostduinkerke

Hotel domein Westhoek

Hotel • Poperinge

Charmehotel Manoir Ogygia

Vakantiehuis • Oostduinkerke

WOWie & Germain

B&B • Izegem

B&B Herenhuis

B&B • Vleteren

Casa Querencia

Fiets langs de kust van West-Vlaanderen

De kust van West-Vlaanderen is zo'n 93 km lang, deze afstand hoef je natuurlijk niet in één dag af te leggen. Wanneer je de kustroute neemt kom je langs mooie plaatsen, zoals Blankenberge, Strandwijk, De Haan, Oostende en Adinkerke. Tijdens het fietsen kom je oog in oog te staan met mooie duinen, stranden en polders. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Beaufort-beeldenpark en het maritiem erfgoed. De kustroute is te volgen dankzij de rechthoekige borden langs de weg, deze borden zijn aan beide kanten van de weg te vinden. Het maakt dus niet uit of je vanaf Frankrijk of Nederland komt. Je kunt aan de kustroute beginnen in Retranchement of op de Duinhoekstraat ter hoogte van Rue des Dunes.

Kustroute

De historische IJzerbroekenroute fietsen

Ijzerbroeken

Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis? Kies dan voor de IJzerbroekenroute. Deze fietsroute neemt 43 km in beslag en begint in Lo. Je fietst door een waterrijk landschap, langs de zandleemstreek en polders. Tijdens deze fietstocht breng je een bezoek aan Steenstrate, dit is een bekende plaats in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Er vond namelijk een stellingoorlog plaats. De fietstocht brengt je daarna in Reninge en via de IJzer naar Pollinkhove. Uiteindelijk kom je weer in Lo terecht.

Fiets door het polderlandschap van West-Vlaanderen

Deze fietstocht is vernoemd naar Wenzel Cobergher, de route wordt dan ook de Cobergherroute genoemd. Wenzel Cobergher legde in de 17de eeuw een groot binnenmeer droog. Je stapt op de fiets in Adinkerke en komt daar ook weer aan. Je kunt genieten van een ongerept polderlandschap en rustige dorpjes. Stop zo nu en dan af om foto's te maken van de mooie oude windmolens. Deze fietsroute kenmerkt zich door de Moeren, dit landbouwgebied was ooit het grote binnenmeer dat werd droog gelegd door Wenzel Cobergher. Je moet rekening houden met een rit van zo'n 51 km.

Voor de vrede fietsen West-Vlaanderen

Ook deze fietstocht is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. De vredesroute brengt jou langs plaatsen die het zwaar hadden te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. De 45 km lange tocht begint in Ieper en gaat langs De Palingbeek, Passendaele en Zonnebeke, om vervolgens weer te eindigen in Ieper. De route laat jou stil staan bij de bloedige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Fiets langs kastelen in West-Vlaanderen

Bezoek je graag kastelen? Dan mag je de kastelenroute niet overslaan. Tijdens jouw tocht die begint in Tillegembos, kom je langs de kastelen Lakebos, Pecsteen en Raepenburgh. Op de terugweg kom je langs kasteelparken Beisbroek en Tudor. Het is een fietstocht vol met Belgische geschiedenis.

Een fietstocht en Belgisch bier

Fiets de hoppelandroute en geniet van het Belgische bier. Je bent 43 km onderweg en komt langs plaatsen waar je het lekkerste Belgische bier kunt proeven. Je vertrekt vanaf de Grote Markt in Poperinge en komt daar ook weer aan. Het is een mooie route die je kunt fietsen met jouw partner of vrienden. In de omgeving zijn voldoende hotels en restaurants vinden, die jij kunt gebruiken als uitvalbasis.

Gentelefietsroute in en rond Blankenberge

Ga je met jouw gezin op vakantie? Ben jij een natuurliefhebber? Probeer dan eens de Gentelefietsroute. Je fiets in de omgeving van Blankenberge en komt langs vogelweidegebieden en prachtige polderdorpjes. Door de korte afstand van 33 km is deze fietstocht ook geschikt voor kinderen. Het plaatsje Blankenberge is de perfecte uitvalbasis voor deze route.

Fietsen langs de Lange Lis

Fiets door de Westhoek vanaf Nieuwpoort en breng een bezoek aan Veurne. Hier werd in de Eerste Wereldoorlog een gebied onder water gezet. Daarnaast brengt de route je langs de IJzer, de Proostdijkvaart en het Hemmeleed. Het is ook een leuke route voor mensen die kunnen genieten van leuke polderdorpjes. Met een afstand van 39 km is deze route gemakkelijk binnen één dag af te leggen.

Een route langs de oude dijken

Fiets over de kanaaloevers en oude dijken, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het vlakke landschap. Je komt langs prachtige boerderijen en gezellige dorpjes. Je begint deze fietstocht in de Haan, via Klemskerke kom je uiteindelijk in Oudenburg terecht. Bezichtig daar het prachtige bouwkundig erfgoed.

Geniet van de krekedalfietsroute

Deze stevige fietsroute met een lengte van 47 km brengt jou langs diverse charmante dorpjes. Je stapt op de fiets in Diksmuide richting Koekelare, om daar de Ruidenberg te beklimmen. Het is een onvergetelijke tocht die jou de Belgische sfeer laat proeven. Fiets deze tocht met jouw vrienden of partner.

Bezoek Brugge en stap op de fiets

Combineer jouw bezoek aan Brugge met een mooie fietstocht. Fiets van Brugge naar Hoeke en weer terug. Je bent zo'n 37 km onderweg en komt langs een prachtige omgeving. Je fiets langs de Damse Vaart en verschillende polders. Bovendien kom je oog in oog te staan met Fort van Beieren en de Kreken van Lapscheure. Het is een tocht voor de sportieveling.

Fietsen langs de Kemmelberg

Begin deze fietstocht ten noorden van Dranouter, op de Lettingstraat en fiets langs de Kemmelberg. De ronde brengt jou ook langs de militaire begraafplaats Lindenhoek, Spanbroekmolenkrater, Island of Ireland Peace Park en Wulvergem. Het is tocht van zo'n 31 km, die geschikt is voor iedereen.

Oostende Nieuwpoort

Tijdens deze fietstocht moet je een aantal keer lopen met jouw fiets. Het is een fietstocht waar je een goede conditie voor moet hebben. Je fiets van Oostende naar Nieuwpoort en weer terug. Deze tocht brengt jou langs een aantal historische punten, zoals de Atlantikwall, de Caterpillar – Kunst am Strand en de Langburg in Nieuwpoort.

Van Brugge naar Lovendegem

Fiets van Brugge naar Lovendegem en weer terug. Geniet tijdens deze rit van de Poerentoren, het Tankmonument en Natuurreservaat Vallei van de Zuidleie. Je komt ook langs Kanaal Gent-Brugge. Je hebt een goede conditie nodig om deze fietstocht te voltooien, maar over het algemeen is de route geschikt voor jong en oud. Wanneer je weer aankomt in Brugge kun jij tot rust komen in één van de prachtige restaurants.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.