Wandelknooppunten vind je over heel Vlaanderen. De geroutineerde wandelaar kent ze vast. Voor wie nog niet vertrouwd is met de knooppunten, leggen we het hier graag uit. Waar kan je ze vinden? Hoe stippel je zelf een route uit? Met deze gids vol tips voor beginners raak je wegwijs op de Vlaamse wandelnetwerken.
Wandelknooppunten zijn in het leven gebracht als een hulpmiddel om je wandelroute eenvoudig uit te stippelen en onderweg op te volgen. Dankzij de toeristische diensten in Vlaanderen werd er een heel netwerk van wegen en paden geselecteerd die veilig, rustig en mooi om te wandelen zijn. Deze wegen werden dan in kaart gebracht en zorgen vandaag de dag voor een heel uitgebreid wandelvriendelijk netwerk in Vlaanderen. In Vlaanderen zijn er ondertussen al meer dan 46 wandelnetwerken met knooppunten
© Westtoer
Op elk punt waar wegen elkaar ontmoeten zoals een kruispunt of splitsing kunnen we een wandelknooppuntbord vinden. Deze zijn aangeduid met nummers om het de wandelaar makkelijk te maken. Door de grootte van het netwerk kan het voorkomen dat je hetzelfde knooppuntnummer tegenkomt in een verschillend deel van een provincie.
Doordat we op elke wegverandering een bordje met de richting en het nummer kunnen vinden, is het dus niet nodig om straatnamen of routebeschrijvingen te onthouden. Voor een wandeling langs knooppunten dien je enkel de volgorde van de nummers bij te houden en de bordjes in de gaten te houden. Wandelnetwerken zijn tweerichtings bewegwijzerd waardoor je perfect alle richtingen uit kan.
© Westtoer
Wandelknooppunten borden zijn te herkennen aan hun rechthoekige signalisatiebordjes met een wandellogo erop. Deze hebben een omcirkeld nummer bovenaan en daaronder twee of meer andere nummers met pijltjes. Onderaan kan je ook de naam van het wandelnetwerk vinden. Het omcirkelde nummer bovenaan is het knooppuntnummer. De nummers eronder geven samen met de pijltjes aan wat het nummer is van het volgende knooppunt als je de richting van het pijltje volgt. In Vlaanderen kunnen we de wandelknooppuntborden herkennen aan hun wit met rode kleur. Deze zijn veelal te vinden aan kruispunten.
De wandelnetwerken in Vlaanderen bieden elk type wandelaar een traject aan die past bij jou. Of je nu voor een rustige vlakke tocht wil gaan of een uitdagende toer, het kan allemaal. Deze grote flexibiliteit is een grote troef en zorgt er ook voor dat je op elk moment je route kan wijzigen. Je route op knooppunten plannen kan je op verschillende manieren doen. Wij geven hier enkele opties:
Bij elk wandelnetwerk hoort een knooppuntenkaart. Deze kaart biedt een gedetailleerd overzicht van alle knooppunten en hun afstanden. Maar brengt ook de parkings, ideale vertrekplaatsen, cafés, stations en bezienswaardigheden in kaart. Verder kan je ook zien op welke ondergrond je zal wandelen (verhard, onverhard, kasseien…). En op sommige knooppuntenkaart zoals die van de Vlaamse Ardennen worden ook de hellingen weergegeven.
Wil je je eigen tocht uitstippelen? Bekijk de kaart en noteer de knooppunten die je op je route tegen zal komen, in de juiste volgorde. Op die manier, dien je onderweg niet voortdurend je kaart boven te halen. Schrijf ze bijvoorbeeld op een papiertje voor in je binnenzak.
Tip: Het is toch nog altijd aangeraden om de kaart mee te nemen tijdens je tocht. Zo kan je onderweg nog altijd je traject aanpassen.
Een online wandelrouteplanner toont je het volledige wandelnetwerk, compleet met paden en knooppunten. Deze kan je bekijken vanop je pc, op je tablet of op je smartphone.
Bij Routezoeker vind je meer dan 900 uitgestippelde wandelroutes. Hierbij ga je als volgt te werk: