Wat is een GPX-bestand en hoe gebruik je het?

Hoe kan je een GPX-bestand gebruiken tijdens het wandelen?

Een GPX-bestand, ook wel een GPS-exchange format file genoemd, is simpelweg een tekstbestand met geografische informatie. Zoals routes, wegen en waypoints die hierin zijn opgeslagen. Een GPS-toestel wordt dan gebruikt om een GPX-bestand uit te lezen en weer te geven op je scherm. Een GPX-bestand kan je gebruiken als je gids op je smartphone. Wat het net een beetje gemakkelijker maakt wanneer je een route wandelt die niet of slecht bewegwijzerd is.

Hoe maak ik gebruik van een GPX-bestand op mijn mobiel?

Download je een GPX-bestand voor de eerste maal op je smartphone, dan is de kans reëel dat je smartphone deze niet kan lezen. Dat komt omdat er geen applicatie op je telefoon aanwezig is die deze gegevens kan lezen. Om gebruik te kunnen maken van deze gps-functie voor je wandelroutes dien je dus een geschikte applicatie te downloaden. Natuurlijk zijn er nog meer applicaties die dezelfde resultaten geven, maar degene die we hier geven zijn vlot in gebruik, gratis en wereldwijd beschikbaar.

GPX gebruiken

Hoe een GPX downloaden en gebruiken met een wandelapplicatie?

Met Routezoeker kan je een GPX bestand makkelijk downloaden door op de link ‘Downloaden als GPX’ te klikken. Daarna downloadt de GPX vanzelf op je smartphone. Afhankelijk van de browser en het besturingssysteem (Android, iOS, …) waarmee je surft, kan de GPX na het downloaden geopend worden. Een veel voorkomend probleem is het terugvinden of openen van de gedownloade wandel- of fietsroute. Bij de ene smartphone kan je het terugvinden in de map ‘bestanden’ of een andere locatie in het interne geheugen. De eenvoudigste manier is de GPX meteen openen na het downloaden met de wandelapp op je smartphone. Zo voorkom je een zoektocht naar je route. Daarna kan je meteen aan de slag met de app.

Wandel GPS

Je kan de GPX bestanden ook gebruiken op een wandel gps. Wandel GPS'en worden steeds populairder. Eén van de voordelen is dat je de batterij kan wisselen. Hierdoor slijt de batterij van je smartphone niet, want de locatiebepaling is een grote energievreter. Een wandel GPS is ook waterdicht en dus ideaal bij regenweer.
phone_iphone Op bol.com kan je heel goede wandel gps toestellen vinden.

GPX op een Android smartphone

Op een Android smartphone met Chrome-browser, kan je de GPX meteen openen door te klikken op 'openen met'. Kies daarna de eerder gedownloade wandelapp om de GPX te openen. Indien je de GPX niet meteen open doet, zal je het bestand moeten zoeken in de mappen op jouw smartphone.

GPX Android

GPX op een IOS smartphone (APPLE)

Op een iPhone kan je het bestand na het downloaden bekijken bij downloads, via het pijltje rechts bovenaan. Klik daarna opnieuw rechts bovenaan om je app te selecteren. Als je de wandelapp niet vaak gebruikt, kan je die terugvinden bij 'more' of 'meer'.

Welke GPX app gebruiken

Er zijn veel verschillende apps die je kan gebruiken. Wij hebben ze allemaal uitgetest en de beste hieronder neergeschreven. Deze wandelapps raden wij aan:

logo Komoot

1) Komoot

Deze app is ondertussen wel bekend in België. Met Komoot heb je een van de grootste GPX providers, dit voor zowel wandelaars als fieters. De app biedt je dan ook een heel overzichtelijke navigatie en heeft heel wat troeven. Zo zal het automatisch berekenen hoe zwaar de route is die je hebt gecreëerd of ingeladen. Dit op basis van afstand, hoogteverschil en steiltegraad. De app beschikt ook over spraaknavigatie, offline kaarten en andere leuke snufjes. Voor je kan beginnen moet je eerst een kaart inladen die dient als plattegrond van je route. Daarvoor kan je terecht op de website Komoot.nl of via de app zelf. Eens je een account hebt, krijg je je eerste kaart gratis. Komoot biedt regionale kaarten aan die je eenmalig aankoopt, zoals een hele provincie, België of de hele wereld.

De ervaren wandelaar kan zich ook abonneren op het maandelijkse Komoot premium pakket. Hierbij krijg je alle kaarten en voordelen, zoals sportkaarten en een wandelverzekering.

Download voor Android
Download voor IOS

logo Osmand

2) Osmand

Osmand is een gratis navigatieapp waarmee je een GPX kan importeren of zelf een route kan plannen zonder knooppunten. Leuk voordeel: je kan een route importeren via ‘plan a route’ om de route daarna aan te passen. Zo kan je een kant-en-klare bewegwijzerde lus laten afwijken. Dit is handig omdat de app je ook voorziet van leuke eet- en drinkadressen die zich op en nabij de route bevinden. Hou er rekening mee dat je eerst een kaart van jouw regio (België/Vlaanderen) dient te downloaden. De app geeft je de eerste 7 kaarten gratis. Spraaknavigatie is met deze app ook mogelijk, maar dan moet je eerst Nederlands downloaden via ‘kaarten downloaden’.

Osmand biedt ook de mogelijkheid om naar Google Maps te gaan vanuit de app. Zo kan je vlot navigeren van je verblijf naar de startplaats van de route. De wandelroute zelf wordt niet op een Google Maps weergegeven.

Osmand is niet de meest gebruiksvriendelijke app. Er is wat gebruikservaring voor nodig. Maar eenmaal je ermee weg bent, is dit een zeer goede wandelpartner.

Download voor Android
Download voor IOS

logo GPX-viewer

3) GPX Viewer

GPX-viewer doet wat ervan verwacht wordt. Je krijgt de GPX te zien op je telefoon als een kaartje. Deze app werkt zeer gemakkelijk en is voor de beginnende gebruiker zeker een goede tool. Deze gpx viewer heeft heel wat opties:

  • een navigatie tool
  • online kaarten
  • GPS locatie
  • GPS Traject viewer
  • rit statistieken
Download voor Android
Download voor IOS
Sporthorloge

Andere optie: een smart/sporthorloge

Een Smartwatch of sportswatch kan ook een optie zijn. Het voordeel van een smartwatch is dat je de routebeschrijving direct rond je pols hebt en vrijuit kan wandelen.

Sportwatches zoals Garmin, de nieuwere Fitbits en Apple watch kunnen deze kaarten weergeven. Voor Apple zal je wel een app moeten downloaden op het horloge alvorens het te kunnen gebruiken. Voor de andere smartwatches is deze feature meestal al geïntegreerd op je horloge. Je dient je de GPX dus enkel in de app van je smartwatch te laden en te synchroniseren naar je horloge alvorens aan de route te beginnen.

watch Lees hier alles over sporthorloges.