Boeken over wandelen

Leestip

Top 8 wandelboeken

Wandelen dat is tot rust komen, genieten, bezinnen en jezelf inspireren. Iedereen heeft zo wel zijn eigen gedachtegang tijdens een korte of lange wandeltocht. Soms kom je tot inzichten die je ervoor niet had andere keren heeft het gewoon deugd gedaan. De gedachtegang die men kan hebben op een wandeltocht is wild en soms zelf een beetje filosofisch. Om je in deze tijden te inspireren hebben wij een lijst gemaakt van verschillende boeken die je even laten meedrijven in het wandelgevoel en je kunnen aanzetten tot nieuwe uitdagingen.

  1. Hike - Spectrum
  2. Wandellust – Twan Huys
  3. Alleen – Tim Voors
  4. Te Voet – Shane O’Mara
  5. Wild – Cheryl Strayed
  6. De alchemist – Paul Coelho
  7. Wanderlust – Rebecca Solnit
  8. SimpelWeg Gelukkig – Anne-Marie

1) Hike - Spectrum

De ultieme inspiratie voor je volgende wandeltocht wereldwijd. Met dit boek krijg je meteen zin om je wandelschoenenaan te trekken en deze prachtige wandeltochten over de hele wereld te ontdekken. In dit boek vind je 125 spectaculaire wandelingen. Gaande van kustpaden in Europa naar de hoge bergtoppen in Afrika of de canyons van Noord-Amerika. Met prachtige fotos en een uitgebreide routebeschrijving krijg meteen zin om eropuit trekken. In dit boek vind je ook hanige kaarten en nog veel meer praktische info. Ben je nu een ervaren hiker of een beginnende wandelaar die op zoek is naar een dagtocht of een meerdaagse uitdaging met dit boek kan je het allemaal.

Bekijk op bol.com

2) Alleen - Tim Voors

Tim Voors verlaat als vader zijn gezin voor 6 maanden om alleen Pacific Crest Trail te lopen. Op deze 4286 kilometer lange tocht legt hij dan ook zijn motivatie uit en beschrijft hij prachtig de angsten en pijn die hij ondergaat in de bergen. Hij leert wat het is alleen-zijn betekent en hoe het je hoofd echt kan leegmaken. Dit prachtige boek beschrijft een ongelofelijk avontuur en geeft de pracht van de natuur en mensen die hij onderweg tegenkomt weer.

Bekijk op bol.com

3) Te Voet – Shane O’Mara

De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara geeft met dit boek een lesje geschiedenis, wetenschap en biologie ineen. In het boek gaat hij in op de positieve effecten van lopen op onze fysieke én mentale gezondheid. Maar ook hoe lopen heeft bijgedragen tot het overleven van de mens. Hiervoor gaat hij tot diep in ons verleden om uit te leggen hoe het lopen er via de evolutie bij ons ingebakken zit. In dit boek zit dan ook de niet bepaald subtiele boodschap dat we snel meer moeten gaan wandelen. O’Mara vertelt dit allemaal met zoveel overtuiging, dat je spontaan zin krijgt om je wandelschoenen aan te trekken.

Bekijk op bol.com

4) Wild – Cheryl Strayed

Wild is een meeslepend boek vol spanning en humor door de schrijfstijl van Cheryl word je echt in het verhaal gezogen en lijkt het alsof je de avonturen met haar beleeft. Cheryl schrijft in dit boek ook echt haar eigen verhaal van hoe ze op het diepste punt in haar leven besliste om de Pacific Crest Trail te doen zonder enige ervaring en kennis. Zo is haar rugzak “monster” een veel te overladen rugzak om de tocht mee te doen. In het boek kom je meer te weten over de avonturen die een solo-wandelaar meemaakt en de interessante mensen die je op je tocht kan ontmoeten. Dit boek is dan ook verfilmd naar de gelijknamige film “WILD” met Reese Whiterspoon in de hoofdrol.

Bekijk op bol.com

5) De alchemist – Paul Coelho

In dit boek van Paul Coelho heeft de jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld rondreizen tot in alle uithoeken om zo te leren hoe deze wereld in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.' Hoewel dit boek al meegaat sinds 1988 is dit toch nog steeds een aanrader voor iedereen die houdt van wandelverhalen.

Bekijk op bol.com

6) Wanderlust – Rebecca Solnit

Door de eeuwen heen is de betekenis van wandelen behoorlijk veranderd. Driehonderd jaar geleden maakten dieven de meeste Europese wegen onveilig. Hierdoor was lopen over het platteland iets voor armoezaaiers en ongure figuren. Pas naar het einde van de achttiende eeuw kwam hier verandering in, toen begonnen de grote intellectuelen wandelingen te maken om inspiratie op te doen. Dit veroorzaakte een enorme verschuiving in ons denken over wandelen. In het boek van Rebecca Solnit wordt dit alles op een scherpe en humoristische wijze beschreven. Dit boek kwam uit in 2001 maar is pas sinds 2019 vertaald in het Nederlands en kan daarom dus nog steeds een leuke ontdekking zijn voor jou.

Bekijk op bol.com

7) SimpelWeg Gelukkig – Anne-Marie

In SimpelWeg Gelukkig trek je met Anne-Marie mee op reis naar Santiago de Compostela. Deze 800 kilometer lange tocht leert haar om zekerheden en onzekerheden los te laten en open te staan voor het moois dat het leven te bieden heeft. Ze maakt kennis met mensen uit de hele wereld, maar de mooiste ontmoeting op de pelgrimsroute is de ontmoeting met zichzelf. Hou je van wandelen? Wil je zelf eens een pelrimstocht maken of wil je graag meer weten over deze eeuwenoude wandeltocht? Dan is SimpelWeg Gelukkig een echte aanrader! Anne-Marie neemt je mee in het leven van de pelgrim gaande van de eerste voorbereidingen, de wandeltrainingen en natuurlijk de tocht zelf.

Bekijk op bol.com

8) Wandellust – Twan Huys

Twan Huys is zijn leven lang al een gepassioneerd wandelaar. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in de heuvels van Zuid-Limburg, op zoek naar zeldzame orchideeën, ijsvogels en dassen. In Wandellust verbreedt hij zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. In een turbulent jaar vindt hij rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, beiden ver in de tachtig, soms met vrienden en bekenden.

Bekijk op bol.com

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.