Hoe blaren te vermijden?

Hoe blaren vermijden tijdens het wandelen.

Blaren tijdens het wandelen

Iedereen die vaak sport, weet dat blaren een ongemakkelijk en onfortuinlijk onderdeel zijn van actief bezig zijn. Als je fietst, hardloopt of zelfs wandelt, weet je dat een blaar je letterlijk tot stilstand kan brengen. Maar gelukkig betekent een blaar niet het einde van je plezier. Vooruitdenken kan helpen blaren te voorkomen en het is belangrijk te weten hoe je ze moet behandelen. Blaren zijn mogelijks de meest voorkomende wandelblessure, zo hebben zij er ook al enkel malen mee te maken gehad. Voor zij die zich afvragen hoe het komt dat blaren hebt, laat het ons dan even kort uitleggen.

Blaren ontstaan door de combinatie van wrijving, hitte en vochtigheid. Als je deze vervelende en soms pijnlijke blaren wil vermijden, dan kunnen volgende truckjes misschien wel helpen.

Begin met deze tips:

  1. Hoe blaren vermijden?
  2. Hoe behandel je blaren het best?
  3. Welke schoenen en kousen kan je het best gebruiken om blaren te voorkomen?

Hoe blaren vermijden?

Bespaar niet op wandelkousen!

Een veel voorkomende fout bij beginnende stappers is het gebruik van hun dagdagelijkse kousen of kousen van lage kwaliteit. Laat het duidelijk zijn besparen op kousen zal je voelen aan je voeten.

Kousen die speciaal gemaakt zijn voor wandelen zijn toch wel aangeraden zeker als je denkt aan langere wandelingen. Het is belangrijk om weten dat wandelkousen je voeten beschermen in de schoen door ervoor te zorgen je voet niet te veel kan schuiven vermijd je wrijving. Verder zorgen wandelkousen er ook voor dat zweet snel wordt opgenomen door de kous en dat zweet ook afvoert. Het is aangeraden om voor kousen te gaan die gemaakt zijn van zacht materiaal zoals merino of smart wol. Een goede stap kous zal extra beschermend zijn op de zogenaamde hotspots voor blaren.

Als je voeten bovengemiddeld mochten zweten en je gaat op pad voor een lange wandeltocht dan kan aangeraden zijn om een extra paar mee te nemen. Goede wandelkousen zouden normaal moeten voldoen maar soms kan een vers paar toch wel het verschil maken, zeker bij warm weer.

Hier kan je verschillende goede wandelkousen vinden.

Talkpoeder

Voetpoeder of talk kan het verschil maken

Deze tip kan echt wel een “lifesaver” zijn talk je voeten alvorens je kousen aan te trekken. De reden waarom wij talk of voetpoeder aanraden is simpel het houd je voeten droog en zorgt ervoor dat je minder schuift in je kousen, op lange wandeltochten kan dit ook voor een aangenaam gevoel zorgen om tijdens een pauze je voeten eens te verkoelen met talk.

Hier kan je talk en voetpoeder vinden.

Welke type schoenen zijn het best om blaren te vermijden?

De echte puristen onder jullie zullen mogelijks zeggen old-school leren wandelenschoenen maar tegenwoordig gaan we allemaal meer en meer naar de moderne wandelschoenen. Het voordeel van deze moderne schoenen is dat ze inlopen niet echt meer een vereiste is en dat ze lichter zijn.

Iedereen heeft een ander type van voet en daarom is het moeilijk om te zeggen welke schoen nu de beste fit voor jouw zal zijn, daarom raden wij aan om eens een kijkje te nemen op bol.com, hier kan je aan de hand van reviews snel je keuze maken.

Waar je het best op kan letten bij het passen van wandelschoenen is dat je wat ruimte hebt, daarom tracht bij het passen je tenen te bewegen en kijk of ze ruimte hebben. Het is belangrijk dat je dit checkt want na een tijdje wandelen gaan je voeten automatisch opzwellen waardoor de ruimte in de schoen kleiner wordt en de kans op wrijving groeit.

Een ander belangrijk element is dat je schoenen waterproof zijn en toch ademen. Mochten je schoenen niet waterproof zijn dan zal je snel te maken kunnen hebben met natte voeten wat op zich al vervelend is maar daardoor groeit ook de kans op blaren. Het is ook belangrijk dat je schoen ademen anders kan het vocht dat zich opstapelt van je voeten die zweten niet weg en dan hebben we opnieuw meer kans op blaren.
Je kan ook gaan voor trail loopschoenen deze zijn iets sportiever en hebben soms een korte levensduur dan echte wandelschoenen maar ze kunnen meer aanvoelen als een dagdagelijkse schoen.

Extra tip: hou steentjes, zand en andere zaken uit je schoenen, deze zijn vaak de grootste oorzaak voor blaren door de verhoogde wrijving in je schoen. Mocht je gaan voor een strandwandeling of een route waar veel losliggend grind ligt kan je eens overwegen om een wandel gaiter aan te schaffen. Gaiters zorgen ervoor dat je schoen volledig is afgesloten en reduceert de kans dat er toch iets zijn weg vindt in je schoen.

Leukotape

Bouw je kilometers geleidelijk aan op

Hoewel het algemeen geweten is zullen we het toch maar eens vermelden. Als je een lange wandeltocht in het vooruitzicht hebt is het slim om je voeten te laten wennen en ze te verstreken. Doe dit gradueel!!! Zo is het best dat je met niet meer dan 20% per week opbouwt.

Krijg je toch blaren?

Indien alle tips hierboven toch niet helpen dan hoef je niet te panikeren, er is een eenvoudige oplossing. Bedek de delen die gevoelig zijn voor blaren met kinesologie tape/leukotape. De tape zal je huid beschermen en hierdoor blaren voorkomen.

Je hebt een blaar wat nu?

Als je een blaar krijgt, is het belangrijk dat je stopt met de activiteit waaraan je deelneemt en beslist hoe je de blaar gaat behandelen. Als je door de pijn heen werkt, kan de blaar gaan zweren of zelfs geïnfecteerd raken.

Trek je schoen uit en ga opzoek naar de plaats waar de blaar begint te vormen. Laat je voeten rusten en drogen voor een moment, als je talk of verse kousen bij je hebt kan deze gebruiken en weer verder gaan maar als je voelt dat het niet helpt of beschik je hier niet over dan is het handig om het punt waar de blaar zich vormt af te plakken met tape.

Een pleister kan hier ook gebruikt worden, maar ervaring leert dat deze niet zolang meegaan. Daarom kan je gebruik maken van ducttape als een snelle fix. Hou er rekening mee dat het verwijderen een pijnlijke zaak kan zijn. Daarom raden wij aan om gebruik te maken van leukotape. Deze tape blijft op zijn plaats zorgt en ervoor dat je voet op dat punt nog kan ademen en zal heel wat minder pijnlijk zijn dan duct tape.

Wanneer moet je een blaar nu het best doorprikken?

Algemeen gezien zou je nooit een blaar mogen doorprikken. Het vocht in de blaar is er namelijk om onze voet te beschermen van meer schade en laat het toe om nieuwe huid te groeien. Maar als je onderweg bent kan een blaar echt wel groot en pijnlijk worden. Daarom raden we aan dat als je voelt dat de blaar aan het groeien is en misschien wel uit zichzelf zal springen dat je het best zelf kan doen. Op die manier heb je meer controle om het te behandelen en kan je de blaar schoonhouden.

Hoe doorprik je een blaar?

Je gebruikt hierbij het best een steriel mes of een steriele naald en maak een kleine opening zo dicht mogelijk bij huid en duw voorzichtig het vocht uit de blaar. Gebruik daarna ontsmettingsmiddel en dek het af met een pleister waarna je dat afdekt met leukotape om te voorkomen dat de pleister loskomt.

Laat je voeten tot rust komen tijdens na de wandeling of tijdens een lange pauze

Na het wandelen is het aangeraden om zo snel mogelijk je schoenen en kousen uit te trekken en je voeten te laten luchten. Slippers zijn dan de ideale stappers voor korte verplaatsingen. Je kan voeten gerust nog eens inwrijven met talk zeker als ze vrij vochtig zijn.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.