11 erfgoedwandelroutes aan de Belgische kust

Wandeltip

Ontdek deze 11 mooie wandelingen aan onze Kust.

Via een erfgoedwandelroute ontdek je de mooiste plaatjes en gebouwen in een stad. Deze routes zijn vaak minder dan vijf kilometer en ideaal om een korte wandeling te maken. Onze Belgische kust heeft ook een aantal van deze erfgoedwandelingen. Hieronder tonen we jou de 11 mooiste routes. Deze routes zijn aangeduid met klinknagels in de grond. LET OP: door wegenwerken kan er al eens een klinknagel tijdelijk weg zijn. Hou dus de wandelkaart bij de hand.

Hieronder kan je ze alvast vinden.

 1. Blankenberge - 4,1 km
 2. Bredene - 4,1 km
 3. Damme - 3,2 km
 4. Diksmuide - 3,2 km
 5. Duinbergen - 3,2 km
 6. De Haan - 3 km
 1. Oostende - 5,5 km
 2. De Panne - 4,3 km
 3. Sint-Idesbald - 5,5 km
 4. Westende - 4 km
 5. Zeebrugge - 5,8 km

Erfgoedwandeling Blankenberge

Deze erfgoedwandelroute van net meer dan vier kilometer start aan het Belle Epoque Centrum in de Elisabethstraat. De wandeling leid je langs impresionante gebouwen van vroeger kapitaalkrachtige burgers uit het binnenland. Hier leefde vroeger de beau monde. Geniet van de talrijke tegeltableaus in de prachtige gevels

4.1
kilometer
50
minuten
Blankenberge
Belle Epoque, Elisabethstraat 24
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Zeebrugge

Deze erfgoedwandelroute neemt jou mee op een wandeling van 5,6 kilometer door de haven en straten van Zeebrugge. Starten doe je aan Seafront, een boeiend themapark over zee en zeevaart, vis en visserij. Geniet van het mooie uitzicht over de haven. Tip: sluit deze route af door een bezoekje aan een van de oude cafés.

5.8
kilometer
70
minuten
Zeebrugge
Visserskapel, Kapellestraat 76
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Damme

Damme, gelegen in het Brugse Ommeland, is een prachtige polderstadje. In de middeleeuwen diende dit dorpje als voorhaven van de metropool Brugge. Na het stilvallen van de handel, werd Damme een militaire vestiging tijdens de oorlog tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje. Volgens de roman, La légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs, is Tijl Uilenspiegel hier geboren. Deze wandeling van net iets meer dan 3 kilometer neemt je mee door de 800 jaar geschiedenis van handelaars, militairen en Tijl Uilenspiegel.

3.2
kilometer
40
minuten
Damme
Markt, Jacob van Maerlantstraat
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Diksmuide

Dismuide, een stad gelegen aan de Ijzer, waar er een rijke geschiedenis was van lakenhandel. Deze is ondertussen verdwenen, maar je kan er wel nog heerlijk proeven van boter en kaas. In het centrum van de stad kan je het belfort en begijnhof bezoeken. De wandeling is slechts 3 kilometer lang en kan je combineren met nog een wandeling buiten het centrum waar er meer landschappen zijn.

3.2
kilometer
40
minuten
Diksmuide
Toeristische Dienst, Grote Markt
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Duinbergen

Ontdek de wijk ‘Duinbergen’ in Knokke-Heist. Deze wijk is ontworpen door de Duitse architect Jozef Stübben. Hij wou zoveel mogelijk het duinreliëf en de kronkelende wegen behouden. Deze wijk is kenmerkende voor zijn villa’s met beperkte bouwhoogte en groene tuinen. Een prachtige wijk om door te wandelen. Deze korte wandeling van 3,2 kilometertoont jou de charmantste hoekjes van deze wijk in Knokke-Heist. De route is bewegwijzerd met metalen klinknagels. Het zet de mooie hoekjes zoals het Joseph Stübbenpark, duin Vossenhull en de vele vrijstaande villa's in verschillende stijlen in de kijker.

3,2
kilometer
40
minuten
Joseph Stübbenpark
Weertsedreef 16
Ontdek de route

Erfgoedwandeling De Haan

Een korte wandeling van 3 kilometer doorheen de straatjes van De Haan. Langs mooie erfgoed gebouwen en een klein stukje over de dijk van De Haan. Genoeg om drie kwartiertjes te genieten van de gezonde zeelucht en even de benen te strekken. De wandeling start aan de mooie tramhalte op het Koninklijk plein. Let op: deze wandeling is doenbaar met een buggy, maar je moet wel op een bepaald stuk een trap af.

3
kilometer
40
minuten
De Haan
Oude tramstation, Koninklijk Plein
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Oostende

Deze erfgoedwandeling van 5,5 kilometer neemt je mee langs de 200 jaar geschiedenis van Oostende. Neem rustig de tijd om de prachtige omgeving in je op te nemen. Het eerste deel gaat over de dijk, langs het strand. Vervolgens wandel je langs mooie straatjes met prachtige herenhuizen. Via de haven trek je terug het winkelcentrum in.

5.5
kilometer
70
minuten
Oostende
Toeristische Dienst, Monacoplein 2
Ontdek de route

Erfgoedwandeling De Panne

Kusstad De Panne heeft heel wat architecturaal erfgoed om te ontdekken. Op deze wandeling van iets meer dan vier kilometer ontdek je onder andere de Dumonwijk met zijn unieke karakter. De ontwerpers hebben het duinenreliëf behouden. Wandel tussen de prachitge villa's, typische cottages en in de kronkelende dreven.

4.3
kilometer
50
minuten
De Panne
Toeristische Dienst, Zeelaand 21
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Sint Idesbald

Dompel jezelf onder in de geschiedenis van de jongste badplaats van de westkust. Maak kennis met het rijke verleden dat deze inspirerende plek heeft gehad op kunstenaars en vissers.

5.5
kilometer
70
minuten
Sint Idesbald
Toeristische Dienst, Zeedijk 26a
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Westende

Geniet van de frisse zeelucht tijdens deze erfgoedwandeling in Westende. De route is vier kilomter lang en neemt je mee langs de zeedijk en het Grand Hôtel Belle-Vue. Je komt zowel historische gebouwen, als moderne kunst tegen op deze wandelroute.

4
kilometer
50
minuten
Westende
Visserskapel, Kapellestraat 76
Ontdek de route

Erfgoedwandeling Bredene

Deze route van net meer dan vier kilometer toont je het unieke Bredene. De wandelroute start aan de Visserskapel en gaat via de duinen naar het toeristische deel van Bredene. Je wandelt langs talrijke campings en enkele architecturale pareltjes uit het verleden.

4.1
kilometer
50
minuten
Bredene
Visserskapel, Kapellestraat 76
Ontdek de route

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.