Wat zijn de voordelen van wandelen?

wandelgeluk

Wat zijn de voordelen van wandelen?

In de hedendaagse maatschappij is het steeds moeilijker om een moment te vinden om tot rust te komen en eens te ontstressen. Door de situatie waar we vandaag allemaal mee te maken hebben, hebben we allemaal net dat beetje meer tijd om op zoek te gaan naar wat ons nu juist tot rust brengt in deze onrustige tijden.

Velen onder jullie hebben de waarde van het wandelen alvast ontdekt. Maar laat ze ons hier toch even opsommen voor zij die net beginnen of opzoek gaan naar de reden waarom wandelen zo goed kan voelen.

Hieronder vind je vijf voordelen:

  1. Wandelen verbetert je gemoedstoestand
  2. Verbeterd de kwaliteit van je slaap en je energielevels
  3. Verhoogd de bloedcirculatie
  4. De natuur plaatst alles in perspectief
  5. Dagelijks wandelen is “de superfood van de fitness”

Wandelen verbetert je gemoedstoestand

Wie wil er nu niet iedere dag in een goede bui rondlopen? Volgens studies kan wandelen in de natuur de kans op depressie verlagen, verhoogt het de mentale gemoedstoestand en verlaagt het stress. Een bijkomend voordeel van natuurwandelingen is dat het helpt met het verwerken van traumatische evenementen.

Verbeterd de kwaliteit van je slaap en je energielevels

Hoe dikwijls sta je niet op en voel je alsof je helemaal niet geslapen hebt? Mocht je problemen hebben met slapen, in slaap vallen, onrustig slapen, ... dan kan wandelen in de natuur een oplossing zijn voor deze slapeloosheid. Veelal is slapeloosheid een combinatie van stress, slechte slaapgewoontes en een gebrek aan beweging. Volgens een studie van de universiteit van Glasgow kunnen mensen met slapeloosheid een betere nachtrust hebben als ze zichzelf elke dag blootstellen aan een korte wandeling bij daglicht van een kwartiertje.

Verhoogd de bloedcirculatie

Door te wandelen verhoog je je bloedcirculatie en zuurstoflevels. Doe je dit op frequente basis dan verlaag je zelf de kans op hartkwalen. Het verlaagt de bloeddruk en het risico op een beroerte daalt met 27%. Dit door slechts 30 mintuutjes per dag te wandelen.

De natuur plaatst alles in perspectief

Wanneer we te maken hebben met een teveel aan stress van onze dagelijkse bezigheden zoals werk, vrienden, financiën, familie etc. Dan kan wandelen de ideale uitweg zijn. Door te wandelen in de natuur realiseren we ons sneller dat de zaken die ons stress bezorgen niet altijd de grootste problemen zijn en dat we deze snel kunnen oplossen. Net zoals elke andere duursport biedt wandelen een uitlaatklep en de mogelijkheid om te reflecteren.

Dagelijks wandelen is “de superfood van de fitness”

De trend van vandaag is gezond eten. Ddaar komen dan ook de superfoods bij, zoals het eten van noten, quinoa en meer. Deze zaken bevorderen allemaal de gezondheid maar enkel in combinatie met beweging.

Daarom is wandelen misschien wel de superfood van de fitness. Het is toegankelijk voor bijna iedereen en heeft een lage instapdrempel. Wandelen kan op elk niveau worden beoefend. Hou er wel rekening mee dat de effecten van frequent wandelen zich slechts tonen na enkele dagen/weken. Dat, zoals met elke sport, het is belangrijk om op te bouwen om spierpijn, vermoeidheid en blessures te voorkomen.

Om af te sluiten, eentje om te onthouden: “De enige slechte work-out, is diegene dat niet gebeurde.”

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.