Boswandelingen in Oost-Vlaanderen

Ontdek de groenen longen van Oost-Vlaanderen

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Boswandelingen Oost-Vlaanderen

7 boswandelingen om te ontdekken
in Oost-Vlaanderen

De bossen in Oost-Vlaanderen zijn betoverend en divers. Van het majestueuze Kluisbos tot het schilderachtige Muziekbos, bieden ze prachtige wandelpaden om te verkennen. Deze bossen herbergen een rijke biodiversiteit, met een verscheidenheid aan flora en fauna. Ze zijn ook historisch en cultureel waardevol, met oude kastelen en monumenten die een unieke charme toevoegen aan de omgeving. Oost-Vlaanderen's bossen zijn ware schatten die rust, avontuur en verbondenheid met de natuur bieden. We sommen hier even de 7 mooiste wandelroutes op:

 1. Kluisbos wandelroute
 2. Drongengoedbos wandelroute
 3. Bos 'T Ename
 4. Kravaalbos wandelroute
 5. Buggenhoutbos wandeling
 6. Muziekbos wandelroute
 7. Lembeekse Bossen

1. Kluisbos wandelroute

Kluisbos

Het bos bovenop de Kluisberg

De Kluisboswandeling is een prachtige route door het betoverende Kluisbos, gelegen in de groene regio van de Vlaamse Ardennen. Deze wandeling van ongeveer 6 kilometer biedt natuurliefhebbers en wandelaars een geweldige ervaring. Terwijl je je een weg baant door het weelderige bos, word je omringd door een rijke diversiteit aan flora en fauna. De kronkelende paden leiden je langs schilderachtige beekjes, rustige vijvers en majestueuze eeuwenoude bomen. Onderweg kom je langs historische bezienswaardigheden en rustieke picknickplekken waar je kunt genieten van een welverdiende pauze. De Kluisboswandeling is een ware traktatie voor de zintuigen en een perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven.

De legende van de kluizenaar

Het Kluisbos ontleent mogelijk zijn naam aan een voormalig klooster dat hier eeuwen geleden stond. Er gaat echter een legende rond over de oorsprong van de naam. Volgens deze legende zou de naam verwijzen naar een kluizenaar die zich hier schuilhield. Rond het jaar 620 werd prins Salvaert, samen met zijn gevolg, wreed vermoord door de bende van graaf Phinaert. Zijn hoogzwangere vrouw Hermegarde wist te ontsnappen en beviel in het bos van een zoon. Om een of andere reden werd het kind alleen achtergelaten in het bos, maar gelukkig werd de jongen gevonden door de kluizenaar Liederick, die hem zijn naam schonk. Sommige verhalen beweren dat Boudewijn, de eerste graaf van Vlaanderen, een van zijn nakomelingen zou zijn. Hoewel de meeste historici vandaag de dag Liederick als een mythologische figuur beschouwen, blijft de legende bestaan.

 • 6,4 Kilometer

 • 38 % verhard

 • Start: Knooppunt 7, Torendreef, 9690 Kluisbergen

 • Parking: gratis aan de start

 • Wandelnetwerk: Getuigenheuvels
Lees meer

2. Drongengoedbos wandelroute

Drongengoed wandelroute

Ontdek het bos van de paters

Een dertien kilometer lange wandeling doorheen het landschapspark Dronggoed. Via knooppunten wandel je door het Dronggoed en het Maldegemveld. Het Dronggoedbos is het grootste aaneengesloten bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Zeker de moeite om even een frisse neus op te halen en de beentjes te strekken. Geniet van een hapje en een drankje in de Drongengoedhoeve. Er is ook een kabouterpad aanwezig voor de kleine wandelaars.

Drongengoedhoeve

en van de voornaamste troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve, die stamt uit het jaar 1746. Onder de schaduwrijke notelaar en kastanjebomen kun je genieten van een heerlijke kop koffie of een lokaal gebrouwen streekbiertje. Er valt van alles te beleven op en rondom de hoeve. Zo is er een goed onderhouden kruidentuin, een boomgaard met authentieke regionale fruitsoorten, en een landschapsinfocentrum dat het verhaal van de omgeving vertelt. Als je ten oosten van de Drongengoedhoeve kijkt, langs het pad, zie je nog steeds de overblijfselen van de oorspronkelijke boerderij, met zijn omwalling die dateert uit 1242.

 • 13,6 Kilometer

 • 34 % verhard

 • Start: Knooppunt 76, Urselweg, 9910 Ursel

 • Parking: gratis parking POL

 • Wandelnetwerk: Meetjeslandse bossen
Lees meer

3. Bos T'Ename

Ename Bos

© David Samyn

Bos t'Ename, een prehistorisch monument

Deze korte maar heuvelachtige wandeling door Bos t'Ename zal je een verassend stukje groen brengen. Hier grazen er runderen en Konikpaarden vrij rond dus sta niet verstelt als je er plots eentje op je weg vindt. Deze dieren helpen aan de prachtige biodiversiteit die het bos te bieden heeft en geven hen dus vrij spel. Verder zal je kunnen genieten van enkele geweldige uitzichten op de Scheldevallei en Ename. Mocht het een heel heldere dag zijn zal je zelf een uitkijkpunt vinden die zicht geeft op Oudenaarde en soms zelf de stad Gent.

Huis Beaucarne

Achter een bescheiden gevel in het centrum van Ename bevindt zich een opmerkelijke schat aan erfgoed. Huis Beaucarne is al meer dan 250 jaar in het bezit van dezelfde familie. De familie Beaucarne was een prominente burgerlijke familie die zich in de 17e eeuw in Ename vestigde. Verscheidene familieleden hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van België. Ze waren zelfs betrokken bij de eenwording van België in 1831.

Zowel het huis zelf als de prachtige tuin vormen op zichzelf al een reden om Ename te bezoeken. Een rondleiding door het huis is alleen mogelijk op zondag of op afspraak, maar je kunt altijd binnenlopen in het theehuis op de historische binnenplaats voor een kopje thee of koffie met gebak, of genieten van een aperitief met tapas (beschikbaar van mei tot oktober).

 • 4,6 Kilometer

 • 29 % verhard

 • Start: pam Ename, Lijnwaadmarkt 20

 • Parking: gratis

 • Wandelnetwerk: Zwalmvallei
Lees meer

4. Kravaalbos

Kravaalbos

Kom genieten van hop en hyacinten

Op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan je gaan voor een onverwachte landschapswandeling doorheen het Kravaalbos. Dit bos is een waar ecologisch paradijs waar je mits wat geluk een sierlijke ree kan spotten of een prachtige rode eekhoorn.

Deze wandelroute is in het voorjaar met de bloei van Bosanemonen en wilde hyacinten een ware droom en maakt dat je je in een sprookje waant.

Bij Stinne

Gedurende meer dan vijftig jaar beheerde Stinne Aelbrecht een café aan de rand van het Kravaalbos. Na haar overlijden op 91-jarige leeftijd besloten vijf enthousiaste buurtbewoners hun spaargeld bij elkaar te leggen om het café nieuw leven in te blazen. Het interieur, inclusief de kolenkachel en de lokale voetbalploeg, bleef behouden, terwijl er nu ook lokale bieren op het menu prijkten. Bij sommige zal het internieur misschien bekend voorkomen, doordat het dienst deed als decor in de derde en vierde Kampioenen-film.

 • 7,9 Kilometer

 • 17 % verhard

 • Start: Bij Stinne, Putstraat 116, 9310 Meldert

 • Parking: gratis

 • Wandelnetwerk: Brabantse Kouters
Lees meer

5. Buggenhout bos

Buggenhoutbos

© David Samyn

Het bos waar de wintereik koning is

Het start punt van deze boswandeling begint aan de parking van het Agentschap Natuur en Bos aan de Kasteelstraat. Van hieruit vertrek je voor een heerlijke boswandeling in Buggenhoutbos. Maak een stop aan de boskapel en ontdek het verhaal die de kapel vertelt. Verder vind je op deze route nog een arboretum waar je meer te weten komt of verschillende boom- en struiksoorten die er groeien. Deze wandeling is zeer geschikt voor honden. Het heeft maar liefst een losloopweide van 20.000 m2!

 • 8,1 Kilometer

 • 19 % verhard

 • Start: Kasteelstraat, 9255 Buggenhout

 • Parking: gratis ANB-parking

 • Wandelnetwerk: Brabantse Kouters
Lees meer

6. Muziekbos wandelroute

Muziekbos

© David Samyn

Het magische bos in de Vlaamse Ardennen

De Muziekbos wandelroute is 10 kilometer lang, maar kan eventueel ingekort worden tot 5 kilomter. De knooppunter gaat door het prachtige Muziekbos in de Vlaamse Ardennen. De route start aan de Ijsmolenhoeve aan de voet van de Kanarieberg. Het is een gezellige brasserie met een avonturenparcours en een kinderboerderij.

 • 10 Kilometer

 • 33 % verhard

 • Start: Kanarieberg 1, 9600 Ronse

 • Parking: gratis

 • Wandelnetwerk: Getuigenheuvels
Lees meer

7. Lembeekse bossen

Lembeekse bossen

© Damon De Backer

Hét bekendste wandelgebied van het Meetjesland

Welkom in de Lembeekse bossen en geniet van een heerlijke boswandeling over goed begaanbare paden. Onderweg kan je een bezoek brengen aan het heemkundig museum Bardelaere waar je meer kan leren over oude beroepen. Hier in de bossen is er een speelzone voor de kinderen waar ze eventjes echt los kunnen gaan.

 • 8,5 Kilometer

 • Start: Ledestraat 47, 9971 Lembeke

 • Parking: gratis

 • Wandelnetwerk: Meetjeslandse Bossen
Lees meer