×
Drongengoedbos wandelroute select_check_box
directions_walk
Knooppunten Drongengoedbos wandelroute

Drongengoedbos wandelroute

Wandelroute vanuit Ursel

Een dertien kilometer lange wandeling doorheen het landschapspark Dronggoed. Via knooppunten wandel je door het Dronggoed en het Maldegemveld. Het Dronggoedbos is het grootste aaneengesloten bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Zeker de moeite om even een frisse neus op te halen en de beentjes te strekken. Geniet van een hapje en een drankje in de Drongengoedhoeve. Er is ook een kabouterpad aanwezig voor de kleine wandelaars.

Bekijk meer wandelingen in Aalter (Ursel)

Hoe werkt een gpx?

Te volgen knooppunten

info download sync_alt

76
0 km
arrow_right
75
1.6 km
arrow_right
74
1.9 km
arrow_right
72
3.7 km
arrow_right
71
4.3 km
arrow_right
70
5.2 km
arrow_right
36
5.9 km
arrow_right
16
6.8 km
arrow_right
16
6.9 km
arrow_right
34
7.7 km
arrow_right
33
8.1 km
arrow_right
23
8.5 km
arrow_right
24
9.5 km
arrow_right
21
9.8 km
arrow_right
22
10.5 km
arrow_right
17
10.9 km
arrow_right
18
11.2 km
arrow_right
19
11.5 km
arrow_right
13
11.7 km
arrow_right
12
12 km
arrow_right
11
12.2 km
arrow_right
76
13.6 km
straighten

13.6 km

timer

3 uur

start
Start- en eindpunt: Drongengoedweg 11, 9910 Ursel
share_location
GPS: 51.135699 3.452518
directions
Aanduiding: Knooppuntenborden
location_on
Provincie: Oost-Vlaanderen
location_on
Regio: Meetjesland
move_to_inbox
34% verhard
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Kortere versie van 3,3 km

Starten kan je doen aan de Drongengoedhoeve en deze knooppunten volgen: 13 - 12 - 11 - 10 - 20 - 21 - 22 - 17 - 18 - 19 - 13. Deze kortere lus is ideaal om met kinderen te doen en het bos te ontdekken. Er is ook nog een kabouterpad van 2 kilometer voor de kindjes.

Drongengoedbos

Dit bos is het grootste aangesloten bosgebied van de provincie Oost-Vlaanderen, goed voor uren wandelplezier. Met zijn 750 hectare is het de ideale plaats om het bos te ontdekken via deze wandelroute of met de fiets. In het bos en de heides kan je grazende koeien, schapen en zelf reeën tegenkomen.

Het landschapspark Dronggoed is eigenlijk een restant van de bossengordel tussen Gent en Brugge uit de middeleeuwen. Momenteel beslaat het bos nog de geemeenten Ursel, Knesselare, Oostwinkel en Kleit. Naast de verschillende wandelingen en fietsroutes kan je het bos ook verkennen een mountainbike of te paard.

Maldegemveld Drongengoed

location_onMaldegemveld

Maldegemveld

Knooppunt 17 - 21

De wandelroute gaat eerst door het natuurreservaat Het Maldegemveld. Dit gebied doet door de flora (dopheide, zonnedauw, moeraswolfsklauw, struikheide en stekelbrem) denken aan de Hoge Venen. Het agentschap Natuur en Bos zorgt ervoor dat de oorspronkelijke biotoop herstelt wordt in deze bossen en heides. De vrijlopende runderen, de galloways, begrazen het gebied, waardoor de zaden van de heideplanten kunnen ontkiemen. Tijdens het wandelen kan je deze tegenkomen. Als je niet te dicht komt en ze niet aanraakt, zullen ze niets doen. Ze zijn immers gewoon aan de wandelaars die hen passeren.

Het Krakkepad is niet toehankelijk in het broedseizoen (april - juli). Hier broeden heel wat zeldzame vogels, sommige maken hun nest op de grond. Tijdens deze maanden moet je de droge voeten omleiding volgen. Tijdens de herfst en winter draag je best laarzen op het Krakkepad, anders zal je natte voeten hebben.

Poort Drogengoedhoeve

location_onDrongengoedhoeve © Toerisme Oost-Vlaanderen

Drongengoedhoeve

Het gezellige terras van deze hisgtorische Drongengoedhoeve is de ideale stopplaats om even te genieten van een hapje en een drankje. Deze hoeve, opgebouwd door abt De Stoopn, dateert uit 1746. De abdijhoeve kwam in private handen na de Franse revolutie toen de Norbertijnen de meeste van hun goederen aan de staat moesten overhandigen. Het is altijd een witte oase geweest in het midden van het Drongengoedbos.

Drongengoedhoeve

Rond deze hoeve is er van alles te ontdekken. Ontdek de boomgaard met verschillende lokale fruitsoorten, de kruidentuin en het lanschapsinfocentrum. Je wordt er ondergedompeld in de abdijsfeer van driehonderd jaar geleden. Aan de rechter zijde zie je nog steeds de omwalling van de oorspronkelijke boerderij.

Kabouterhuisje

location_onKabouterhuisje

Kabouterpad

Aan de Drongengoedhoeve kan je voor de kleinsten het kabouterpad vinden. Een leuke en leerrijke wandeling van 1,5 kilometer. Via een tiental kabouterbordjes met tips en opdrachten leren de kinderen het bos kennen. Meer informatie over het kabouterpad kan je hier vinden.

Net voorbij de Drongengoedhoeve is er ook een speelzone in het midden van het bos. Het Kabouterpad loopt ook hier doorheen. Dit is een nieuw aangelegde speelzone vlakbij de hoeve, waar kinderen zich volop kunnen uitleven op de natuurlijke speelelementen. Er zijn verschillende bruggen over de grachten, een voorlees cirkel, een leuk houten speelhuisje en nog veel meer om te ontdekken.

flag

Parking Krakeel - Drongengoedweg

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Drongengoedbos wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Ursel.

Wandelingen Oost-Vlaanderen

Filip Dekiere · 2023-05-21 19:40:27

Heel mooie wandeling. Prachtige onverharde delen, afwisselend landschap. Bossen, weiland, venen.

Thibeau · 2022-06-24 22:49:40

Prachtige wandeling in en rond het bos. Het stuk Maaigemveld was vooral de moeite waar je je waant in de Kempen. Ook stukje blote voetenpad gedaan wat echt wel tof was.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.