Drongengoedbos wandelroute 13.6

Drongengoedbos wandelroute

Wandelen vanuit Ursel

Knooppunten Drongengoedbos wandelroute

13.6 km

13.6 km 3 uur Knooppunten Drongengoedbos wandelroute
Aalter(Ursel) Meetjesland Oost-Vlaanderen

Een dertien kilometer lange wandeling doorheen het landschapspark Dronggoed. Via knooppunten wandel je door het Dronggoed en het Maldegemveld. Het Dronggoedbos is het grootste aaneengesloten bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Zeker de moeite om even een frisse neus op te halen en de beentjes te strekken. Geniet van een hapje en een drankje in de Drongengoedhoeve. Er is ook een kabouterpad aanwezig voor de kleine wandelaars.

Te volgen knooppunten

De Drongengoedbos wandelroute maakt gebruik van het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen

De Drongengoedbos wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 236 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

76
0 km
75
1.6 km
74
1.9 km
72
3.7 km
71
4.3 km
70
5.2 km
36
5.9 km
16
6.8 km
16
6.9 km
34
7.7 km
33
8.1 km
23
8.5 km
24
9.5 km
21
9.8 km
22
10.5 km
17
10.9 km
18
11.2 km
19
11.5 km
13
11.7 km
12
12 km
11
12.2 km
76
13.6 km

13.6 km

3 uur

VERTREKPLAATS

Drongengoedweg 11, 9910 Ursel

GPS-COÖRDINATEN

N 51.135699° E 3.452518°

BEWEGWIJZERING

Knooppuntenborden

ONDERGROND

34% verhard

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Kortere versie van 3,3 km

Starten kan je doen aan de Drongengoedhoeve en deze knooppunten volgen: 13 - 12 - 11 - 10 - 20 - 21 - 22 - 17 - 18 - 19 - 13. Deze kortere lus is ideaal om met kinderen te doen en het bos te ontdekken. Er is ook nog een kabouterpad van 2 kilometer voor de kindjes.

Drongengoedbos

Dit bos is het grootste aangesloten bosgebied van de provincie Oost-Vlaanderen, goed voor uren wandelplezier. Met zijn 750 hectare is het de ideale plaats om het bos te ontdekken via deze wandelroute of met de fiets. In het bos en de heides kan je grazende koeien, schapen en zelf reeën tegenkomen.

Het landschapspark Dronggoed is eigenlijk een restant van de bossengordel tussen Gent en Brugge uit de middeleeuwen. Momenteel beslaat het bos nog de geemeenten Ursel, Knesselare, Oostwinkel en Kleit. Naast de verschillende wandelingen en fietsroutes kan je het bos ook verkennen een mountainbike of te paard.

Maldegemveld Drongengoed

Maldegemveld

Maldegemveld

Knooppunt 17 - 21

De wandelroute gaat eerst door het natuurreservaat Het Maldegemveld. Dit gebied doet door de flora (dopheide, zonnedauw, moeraswolfsklauw, struikheide en stekelbrem) denken aan de Hoge Venen. Het agentschap Natuur en Bos zorgt ervoor dat de oorspronkelijke biotoop herstelt wordt in deze bossen en heides. De vrijlopende runderen, de galloways, begrazen het gebied, waardoor de zaden van de heideplanten kunnen ontkiemen. Tijdens het wandelen kan je deze tegenkomen. Als je niet te dicht komt en ze niet aanraakt, zullen ze niets doen. Ze zijn immers gewoon aan de wandelaars die hen passeren.

Het Krakkepad is niet toehankelijk in het broedseizoen (april - juli). Hier broeden heel wat zeldzame vogels, sommige maken hun nest op de grond. Tijdens deze maanden moet je de droge voeten omleiding volgen. Tijdens de herfst en winter draag je best laarzen op het Krakkepad, anders zal je natte voeten hebben.

Poort Drogengoedhoeve

Drongengoedhoeve © Toerisme Oost-Vlaanderen

Drongengoedhoeve

Het gezellige terras van deze hisgtorische Drongengoedhoeve is de ideale stopplaats om even te genieten van een hapje en een drankje. Deze hoeve, opgebouwd door abt De Stoopn, dateert uit 1746. De abdijhoeve kwam in private handen na de Franse revolutie toen de Norbertijnen de meeste van hun goederen aan de staat moesten overhandigen. Het is altijd een witte oase geweest in het midden van het Drongengoedbos.

Drongengoedhoeve

Rond deze hoeve is er van alles te ontdekken. Ontdek de boomgaard met verschillende lokale fruitsoorten, de kruidentuin en het lanschapsinfocentrum. Je wordt er ondergedompeld in de abdijsfeer van driehonderd jaar geleden. Aan de rechter zijde zie je nog steeds de omwalling van de oorspronkelijke boerderij.

Kabouterhuisje

Kabouterhuisje

Kabouterpad

Aan de Drongengoedhoeve kan je voor de kleinsten het kabouterpad vinden. Een leuke en leerrijke wandeling van 1,5 kilometer. Via een tiental kabouterbordjes met tips en opdrachten leren de kinderen het bos kennen. Meer informatie over het kabouterpad kan je hier vinden.

Net voorbij de Drongengoedhoeve is er ook een speelzone in het midden van het bos. Het Kabouterpad loopt ook hier doorheen. Dit is een nieuw aangelegde speelzone vlakbij de hoeve, waar kinderen zich volop kunnen uitleven op de natuurlijke speelelementen. Er zijn verschillende bruggen over de grachten, een voorlees cirkel, een leuk houten speelhuisje en nog veel meer om te ontdekken.

Parking Krakeel - Drongengoedweg

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Drongengoedbos wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Ursel.

Kabouterpad Drongengoed 1.5
1.5 km

Kabouterpad Drongengoed

Maldegemveld wandelroute 3.4
3.4 km

Maldegemveld wandelroute

Luchtvaartroute 11.2
11.2 km

Luchtvaartroute

Rondje Ursel Wandelroute 10.2
10.2 km

Rondje Ursel Wandelroute

Cuesta wandelroute 11.7
11.7 km

Cuesta wandelroute

Kleitse bossen wandelroute 5.1
5.1 km

Kleitse bossen wandelroute

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoningen Wilgenwind
Vakantieverblijf

Vakantiewoningen Wilgenwind

Loweide Seminar & Event Farm
Vakantieverblijf

Loweide Seminar & Event Farm

T Groen Beleven
Camping

T Groen Beleven

Beoordeling(en) van deze route

  1. Thibeau

    Prachtige wandeling in en rond het bos. Het stuk Maaigemveld was vooral de moeite waar je je waant in de Kempen. Ook stukje blote voetenpad gedaan wat echt wel tof was.

  2. Filip Dekiere

    Heel mooie wandeling. Prachtige onverharde delen, afwisselend landschap. Bossen, weiland, venen.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.