Drongengoedbos

Dit bos is het grootste aangesloten bosgebied van de provincie Oost-Vlaanderen, goed voor uren wandelplezier. Met zijn 750 hectare is het de ideale plaats om het bos te ontdekken via deze wandelroute of met de fiets. In het bos en de heides kan je grazende koeien, schapen en zelf ree├źn tegenkomen.

Het landschapspark Dronggoed is eigenlijk een restant van de bossengordel tussen Gent en Brugge uit de middeleeuwen. Momenteel beslaat het bos nog de geemeenten Ursel, Knesselare, Oostwinkel en Kleit. Naast de verschillende wandelingen en fietsroutes kan je het bos ook verkennen een mountainbike of te paard.

Maldegemveld
Maldegemveld

Maldegemveld

De wandelroute gaat eerst door het natuurreservaat Het Maldegemveld. Dit gebied doet door de flora (dopheide, zonnedauw, moeraswolfsklauw, struikheide en stekelbrem) denken aan de Hoge Venen. Het agentschap Natuur en Bos zorgt ervoor dat de oorspronkelijke biotoop herstelt wordt in deze bossen en heides. De vrijlopende runderen, de galloways, begrazen het gebied, waardoor de zaden van de heideplanten kunnen ontkiemen. Tijdens het wandelen kan je deze tegenkomen. Als je niet te dicht komt en ze niet aanraakt, zullen ze niets doen. Ze zijn immers gewoon aan de wandelaars die hen passeren.

Het Krakkepad is niet toehankelijk in het broedseizoen (april - juli). Hier broeden heel wat zeldzame vogels, sommige maken hun nest op de grond. Tijdens deze maanden moet je de droge voeten omleiding volgen. Tijdens de herfst en winter draag je best laarzen op het Krakkepad, anders zal je natte voeten hebben.

Drongengoedhoeve

Drongengoedhoeve

Drongengoedhoeve

Het gezellige terras van deze hisgtorische Drongengoedhoeve is de ideale stopplaats om even te genieten van een hapje en een drankje. Deze hoeve, opgebouwd door abt De Stoopn, dateert uit 1746. De abdijhoeve kwam in private handen na de Franse revolutie toen de Norbertijnen de meeste van hun goederen aan de staat moesten overhandigen. Het is altijd een witte oase geweest in het midden van het Drongengoedbos.

Rond deze hoeve is er van alles te ontdekken. Ontdek de boomgaard met verschillende lokale fruitsoorten, de kruidentuin en het lanschapsinfocentrum. Je wordt er ondergedompeld in de abdijsfeer van driehonderd jaar geleden. Aan de rechter zijde zie je nog steeds de omwalling van de oorspronkelijke boerderij.

Kabouterpad

Aan de Drongengoedhoeve kan je voor de kleinsten het kabouterpad vinden. Een leuke en leerrijke wandeling van 1,5 kilometer. Via een tiental kabouterbordjes met tips en opdrachten leren de kinderen het bos kennen. Meer informatie over het kabouterpad kan je hier vinden.

Net voorbij de Drongengoedhoeve is er ook een speelzone in het midden van het bos. Het Kabouterpad loopt ook hier doorheen. Dit is een nieuw aangelegde speelzone vlakbij de hoeve, waar kinderen zich volop kunnen uitleven op de natuurlijke speelelementen. Er zijn verschillende bruggen over de grachten, een voorlees cirkel, een leuk houten speelhuisje en nog veel meer om te ontdekken.

Kabouterhuisje

Kabouterhuisje