De 10 mooiste wandelroutes in Oost-vlaanderen

Wandelinspiratie

Waar mooi wandelen Oost-Vlaanderen?s


Welkom in het groene hart van België, waar Oost-Vlaanderen zich ontpopt als een waar wandelparadijs. Met een divers landschap dat varieert van de rustgevende oevers van de Schelde tot de uitgestrekte bossen van de Vlaamse Ardennen, biedt deze regio een schat aan wandelroutes voor elke type avonturier. Of je nu een fervent wandelaar bent op zoek naar uitdagende paden of iemand die graag rustige, schilderachtige tochten maakt, de top 10 wandelroutes in Oost-Vlaanderen hebben voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee langs deze prachtige routes, elk met hun unieke charme en natuurlijke schoonheid, gegarandeerd om je wandelhart sneller te doen kloppen. Stap met ons mee op deze ontdekkingsreis door Oost-Vlaanderen.

1. Het Landschapspark Drongengoed

Drongengoedbos wandelroute

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Ontdek de Drongengoedbos wandelroute, een verbluffende tocht van 13,8 kilometer door het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Geleid door knooppunten wandel je door het schilderachtige Landschapspark Drongengoed, waar je niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook grazende koeien, schapen en misschien zelfs een verdwaald ree tegenkomt. Het avontuur begint in het Maldegemveld, een natuurreservaat waar de natuur haar herstel vindt dankzij zorgvuldig beheer, en brengt je langs heidevelden die aan de Hoge Venen doen denken. Een hoogtepunt is de Drongengoedhoeve uit 1746, waar je onder historische bomen geniet van lokale lekkernijen en het rijke landschapserfgoed ontdekt. Een ware oase van natuur en cultuur, perfect voor elke natuurliefhebber.

2. Oude Kalevallei Wandelroute Lus 1

Oude Kalevallei Wandelroute Lus 1

Stap in de voetsporen van de natuur op de Oude Kalevallei Wandelroute Lus 1, een betoverende tocht van 6,9 kilometer dicht bij Gent. Deze route neemt je mee door de Oude Kalevallei, een verborgen juweel in het Meetjesland, gekenmerkt door bloemrijke hooilanden, sierlijke knotwilgen, en meanderende waterlopen. Onderweg ontdek je Driesselken, een historisch driehoekig plein omringd door boerderijen en een eeuwenoude drinkpoel. De wandeling, gemarkeerd door zeshoekige bordjes, vereist stevige wandelschoenen en in natte seizoenen zelfs laarzen. De veesluizen, unieke oversteekpunten in het landschap, bieden een authentieke ervaring terwijl je geniet van een van de best bewaarde natuurgebieden van de regio. Een onmisbare wandeling voor wie houdt van natuur en geschiedenis.

3. Panorama wandelroute

Panorama wandeling Kluisbergen

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Verken het dak van deze provincie met de adembenemende Panorama wandelroute, een avontuurlijke tocht van 15,8 kilometer die je langs Kwaremont, Zulzeke, en de legendarische Paterberg voert. Deze route staat bol van de natuurlijke pracht, met holle wegen, onverharde paadjes, bossen, beekjes en een overvloed aan vergezichten die je versteld doen staan. Het is een fysiek uitdagende reis, dus een goede conditie is vereist. Geniet van de schilderachtige dorpjes, kunstenaarsateliers en het unieke culturele erfgoed dat de streek rijk is. Halverwege biedt de Molen Ten Hotond, het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, een spectaculair uitzicht over de Vlaamse Ardennen. Dit is een wandeling die zowel natuurliefhebbers als cultuursnuivers niet willen missen.

4. Neigembos

Neigembos

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Duik in het hart van het indrukwekkende Neigembos met de Neigembos wandelroute, een tocht van 10,7 kilometer die je door het schilderachtige landschap van het Scheldeland leidt. Van de serene Kapel van de Heilige Rita als startpunt tot het majestueuze Kasteel van Neigem, elke stap op deze route biedt een nieuw uitzicht of een historische ontdekking. Bereid je voor op een avontuur vol hoogteverschillen, van 20 tot 90 meter, langs holle wegen en door een bos dat in de lente explodeert in een palet van paarse bloemen. Verken de pittoreske dorpjes en laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid en de rijke geschiedenis van deze regio.

5. Miraculeuze kruisen in Eksaarde

Kruiskapel

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Ontdek de geheimen onder en boven de grond van Eksaarde met de 11,3 kilometer lange Neigembos wandelroute. Beginnend bij het Spoorwegpad, neemt deze tocht je mee door een landschap vol historie, van miraculeuze kruisen tot een verdwenen waterburcht. Wandel door de Linie, een mozaïek van bossen en moerassen, en sta versteld van de Bedmarlinie's overblijfselen, een 18de-eeuwse verdedigingslinie. Bij de Kruiskapel ervaar je eeuwenoude spiritualiteit, terwijl de gluurmuur bij Den Hert een unieke kans biedt om watervogels te observeren. Langs de Moervaart geniet je van rustgevend water en eindig je bij de gezellige brasserie Keysershof, waar de omgeving tot leven komt met de natuurherstelprojecten van de Lokerse Moervaartmeersen. Een wandeling die zowel natuur als cultuur omarmt.

6. Bos 't Ename

Bos 't Ename

Duik in het hart van de geschiedenis met de Bos 't Ename wandelroute, een sfeervolle tocht van 4,5 kilometer die begint bij het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename. Deze wandeling neemt je niet alleen mee door weelderig groen, maar ook duizend jaar terug in de tijd. Bewonder de historische kasseien van de Zwijdries, geniet van het uitzicht op Oudenaarde vanuit het bos, en ontmoet de grazende dieren die bijdragen aan de biodiversiteit. Ontdek de geheimen van Huis Beaucarne, een verborgen erfgoedparel, en sluit je dag af met een bezoek aan het sfeervolle theehuis. Een wandelervaring die natuur, geschiedenis en cultuur naadloos combineert.

7. Kluisbos

Kluisbos

Verken het Kluisbos, een juweel van de Vlaamse Ardennen, op deze 6,5 kilometer lange wandelroute vol uitdaging en schoonheid. Van het kleurrijke tapijt van boshyacinten in het voorjaar tot de mysterieuze bosreuzen die waken over het landschap, elke stap brengt je dichter bij de natuur en de legenden van de regio. Start je avontuur bij het Maison des Randonneurs in Enclus du Haut, waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Geniet van adembenemende uitzichten, ontdek de liefdesbron, en warm op bij de BosbĀĀr met een streekeigen biertje. Sluit je tocht af in Aux Acacias voor een welverdiende rust, en laat de kinderen spelen in speelzone Bosuil. Een onvergetelijke ervaring in het hart van de Ardennen.

8. Langs de Zwalmbeek

Langs de Zwalmbeek

© David Samyn

Wandel langs de kabbelende Zwalmbeek op een culinaire en schilderachtige route van 13,6 kilometer door de groene Zwalmvallei. Start bij de historische Zwalmmolen, een parel van technisch erfgoed, en ontdek onderweg de rijke traditie van watermolens die nu gastvrije tavernes zijn. In Roborst kun je de unieke biologische waterkersvelden bewonderen. De route voert je ook langs de gerestaureerde Sint-Margarethakapel en de pittoreske Vinkemolen. Geniet van een verfrissend drankje bij de weekendbar van Hofstede ter Biest en ontspan in OHNE’s Bosbar in Klein Zwitserland. Eindig je tocht waar je begon, bij de Zwalmmolen, na een dag vol ontdekkingen en genoegens.

9. 't Burreken wandelroute

't Burreken

© Toerisme Oost-Vlaanderen

De 't Burreken wandelroute is een adembenemende tocht van 14,5 kilometer door een van de meest pittoreske gebieden van de Vlaamse Ardennen. Beginnend bij de Sint-Petruskerk in Schorisse, voert deze route je door een landschap vol heuvels, weiden, en bossen, rijk aan historie en natuurlijke schoonheid. Ontdek de unieke flora en fauna van het Burreken, een gebied begraasd door runderen en exmoorpony’s en thuisbasis van de zeldzame vuursalamander. Sluit je tocht af met een bezoek aan eetcafé Den Drijhaard in Zegelsem voor een gezellige afsluiter. Een onvergetelijke wandeling die cultuur, natuur, en culinaire genoegens combineert.

10. Kruislieveheer

Kruislieveheer

© David Samyn

Verken de zuidelijke uithoek van de Vlaamse Ardennen met de Kruislieveheer wandelroute, een serene tocht van 13,1 kilometer door het historische landschap van Everbeek. Deze route neemt je mee langs de stille getuigen van het vroegere Poodsbergbos, versierd met talloze kruisen en kapelletjes. Ontdek het gevarieerde natuurschoon van het Steenbergbos, waar voorjaarsbloeiers het bos elk voorjaar omtoveren tot een kleurrijk schouwspel. Wandel door de Kollebroeken, bewonder de idyllische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van La Salette en sluit je tocht af in het gezellige café Het Meiklokje. Een wandeling die cultuur, geschiedenis en natuur prachtig combineert.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.