Hoe kies je de juiste elektrische fiets?

elektrisch logo

Met de vlotte inburgering van de elektrische fiets, leek het ons goed om eens op een rijtje te zetten waar je op moet letten bij het aankopen van een elektrische fiets. Zoals je al weet is deze aankoop geen kleine investering meer en is het dus belangrijk dat je een fiets koopt die bij past. Daarom zetten wij vijf tips op een rijtje die je kunnen helpen bij het kopen van een elektrische fiets.

Begin met deze tips:

  1. Bepaal je doel
  2. Kies voor een recent model van elektrische fiets
  3. Bepaal je ondersteuning aan de hand van je regio
  4. Hou rekening met het gewicht
  5. Kies niet het goedkoopste model

1. Bepaal je doel

Waarvoor wil je de elektrische fiets gebruiken? Deze vraag is cruciaal om te stellen want dat bepaalt ook het type. Zoals je weet heeft elke fiets zijn rijbereik met elektrische ondersteuning en dat zal voor een deel meespelen in de prijs. Dus stel jezelf de vraag gebruik ik deze voor het dagelijkse ritje naar het werk? Wil ik er grote fietstochten met maken? Woon ik in een heuvelachtig gebied? Ook dat heeft invloed op de batterij. Eenmaal je dit hebt bepaald kan je beginnen kijken naar de segmenten.

2. Kies voor een recent model van elektrische fiets

Zoals bij alles staat ook bij de elektrische fiets de technologie niet stil. Waar er vroeger nog gelachen werd met de elektrische fiets en het aanzien werd als iets voor mensen op leeftijd. Is het nu volledig ingeburgerd en kijkt niemand nog raar op als je elektrisch rijdt. Daardoor is de technologie ook razendsnel aan het evolueren om in te spelen op de noden van de fietser. Zo is de reikwijdte van de fiets steeds beter aan het worden. Worden de batterij compacter en lichter, en is de plaats van de batterij niet enkel meer onder de bagagedrager.

De plaats van de accu is ook iets waar je dient mee rekening te houden zo is het duurder als de accu in het frame verwerkt zit dit vertaald zich al in de aankoopprijs maar hou er ook rekening mee dat dat ook geldt voor de onderhoudskosten. Hou je de batterij onder de bagagedrager dan zal de fiets normaal gesproken goedkoper zijn is het laden hiervan ook gemakkelijker omdat het bij deze modellen veelal mogelijk is om de batterij eruit te nemen. Plus de onderhoudskosten worden enigszins gedrukt door de makkelijkere bereikbaarheid van cruciale onderdelen. Voor fervente fietsers is het dan ook misschien aangeraden om voor deze optie te kiezen.

3. Bepaal je ondersteuning aan de hand van je regio

Er zijn twee manieren van aandrijvingen bij de elektrische fietsen. Zo heb je de rotatieaandrijving. Hierbij herkent de motor dat je hij dient te ondersteunen wanneer je een trapbeweging maakt en blijft deze dat ook doen zolang je trapt aan een continue ondersteuning.

De andere optie is trapkracht ondersteuning hierbij zal de fiets je meer ondersteunen naarmate je harder op de pedalen duwt. Dit zorgt er dus voor dat je meer ondersteuning zal krijgen bij harde tegenwind of wanneer je bergop fietst. Dus woon je in een heuvelachtige regio of in een winderige streek zoals bijvoorbeeld de Kust dan is het toch leuk om weten welke ondersteuning meer voor jou kan zijn.

4. Hou rekening met het gewicht

Net zoals bij een gewone fiets verschilt het gewicht bij de elektrische fiets ook. Maar hierbij is het wel zo, dat een elektrische fiets veel zwaarder is dan een normale fiets. Dat hoeft geen grote hindernis te zijn, met ondersteuning zal je dat gewicht niet zo opmerken. Maar voor zwaardere fietsen kan het zijn dat je een aangepaste fietsendrager nodig hebt en het verplaatsen van de fiets is ook veel lastiger.

5. Kies niet het goedkoopste model

Gaan voor een goedkoop model is misschien wel verleidelijk omdat de elektrische fietsen duur zijn. Maar het is niet verstandig om deze te kiezen. De kwaliteit van de fiets zal zich op de middellange termijn wreken aan onderhoud en rijgedrag. Kies daarom voor een fiets die bij je past, ook al is hier een meerprijs aan. Je zal het je niet beklagen. Mocht het toch te veel geld kosten dan kan je gerust eens uitkijken naar een tweedehands model.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.