De 10 mooiste wandelroutes in West-vlaanderen

Foto © Westtoer

Wandelinspiratie

Ontdek de Parels van West-Vlaanderen: Top 10 Wandelroutes voor Natuurliefhebbers

Ben je op zoek naar een mooie wandelroute in West-Vlaanderen? Ontdek hier de ongekende schoonheid van West-Vlaanderen door de ogen van een wandelaar. In deze blog nemen we je mee op een avontuurlijke tocht langs de 10 mooiste wandelroutes die deze regio te bieden heeft. Van de rustgevende kustlijnen tot de historisch rijke paden doorheen het hinterland; elke route is een uniek verhaal op zich. Deze zorgvuldig geselecteerde wandelingen bieden niet alleen adembenemende uitzichten maar ook een diepe duik in de cultuur en natuur van West-Vlaanderen. Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon op zoek naar een vredige ontsnapping aan de drukte, deze gids belooft je een onvergetelijke ervaring.

1. Vogels spotten in het Zwin

Zwinwandelroute

© Bundy Photography

Ontdek het Zwin in Knokke-Heist, een divers landschap van duinen, bos, en polders waar ooievaars gedijen. We verkennen het Zwin Natuur Park, de Oosthoek, Zwinduinen, -polders, en de Hazegraspolder, oversteken historische zeeweringsdijken, en wandelen door het Koningsbos en Zwinbossen op knuppelpaden. Langs Schotse Hooglandrunderen in de Kleyne Vlakte, eindigt onze tocht met een prachtig uitzicht over de Zwinvlakte, een paradijs voor vogels. Ontdek deze mooie wandeling van 13 kilometer in Knokke-Heist.

2. Wandelen in de beboste duinen

Duinbossenwandelroute

Verken de Duinbossen in De Haan, hier wandel je in een 157 ha groot natuurgebied dat geliefd is bij wandelaars. Het start- en eindpunt is het pittoreske tramstation van De Haan. Waarna we langsheen 'de Concessie', een prachtige villawijk, richting het parkdomein wandelen. Om vandaar uit richting Wenduine te gaan om zo ten volle te profiteren van de frisse zeelucht. Eenmaal op de terugweg duik je de duinbossen in. Ontdek deze route.

3. Kemmelbergwandelroute

Kemmelbergwandelroute

Geniet van deze wandeling doorheen het heuvelland. De Kemmelbergwandelroute in de Westhoek is negen kilomter lang en laat jou het heuvelachtige landschap ontdekken met prachtige vergezichten. De wandeling start in de dorpskern van Kemmel. De Kemmelberg is met zijn 156 meter hoogte, de hoogste heuvel van Vlaanderen (de Voerstreek niet meegerekend). Deze wandelroute is als suggestielus geïntegreerd in de wandelnetwerkkaart Heuvelland.

4. Landschapspark Bulskampveld

Bulskampveldwandelroute

De Bulskampveldwandelroute, met een lengte van 8,9 kilometer, begint in Beernem en neemt je mee door het Bulskampveld domein. Startend vanaf de ruime parking Driekoningen, volg je de zeshoekige bordjes door de bosrijke gebieden van dit landschapspark. Je ontdekt het neogotische kasteel van Bulskampveld, omringd door een prachtige tuin met vijver en een bezoekerscentrum. Langs de route vind je ook het wagenmuseum, de kruidentuin, een centrum voor vogelopvang en de historische aanwijsputten. Het park biedt diverse kinderactiviteiten en een mooie houten speeltuin. Ontdek en geniet van de schoonheid van dit domein!

5. Stadswallen van Damme

Stadswallen Damme

Ruim 400 jaar geleden legde de Spaanse bezetting een stervormige verdedigingswal aan rond Damme, maar het militaire belang van de stad vervaagde snel. Vandaag de dag vormen deze stadswallen een schitterend natuurgebied met open water, hooilanden, rietkragen en moerasbos. De 9,8 km lange wandelroute leidt je over de wallen, langs overblijfselen van kreken, ingedijkte landerijen en karakteristieke knotwilgen, en biedt een groene oase dicht bij Brugge. Ontdek deze wandeling in Damme.

6. Blankaartwandelroute in de IJzervallei

Blankaartwandelroute

© Westtoer APB - Jan D'hondt

In het centrum van de overstromingsgevoelige IJzervallei vind je de natte hooilanden en grazige weiden van De Blankaart. Met plankenpaden bereik je vogelkijkhutten en een uitkijktoren, terwijl de 10 km lange Blankaartwandelroute je langs de highlights van het gebied leidt. Het kloppende hart van dit natuurgebied is enkel via het water bereikbaar. Bij voldoende hoge waterstanden kun je met een fluisterboot stil door het moeras varen om de duizenden vogels te observeren die hier hun thuis hebben gemaakt. Deze route is onderdeel van het wandelnetwerk De Blankaart.

7. Kastelen spotten rond Brugge

Drie Kastelenwandelroute

© Westtoer APB

De Kasteelbossen aan de zuidwestrand van Brugge ademen een sfeer van pure verademing, een groene oase van rust en schoonheid. De majestueuze Drie Kastelenwandelroute neemt je mee op een betoverende tocht door de domeinen Tillegem, Tudor, Beisbroek, en het mystieke Chartreuzinnenbos. Je wandelt over kronkelende paden en statige kasteeldreven, door weelderige bossen, langs idyllische heidevelden, weelderige graslanden, en oude hoogstamboomgaarden. Onderweg onthullen imposante kastelen de glorieuze geschiedenis van de Brugse adel. Laat je meeslepen door de rijke diversiteit van de natuur, het indrukwekkende erfgoed en de talloze verhalen die deze bossen herbergen.

8. Palingbeekwandelroute in Ieper

Palingbeekwandelroute

© Westtoer APB

Op slechts een steenworp afstand van Ieper, ligt het Provinciedomein de Palingbeek, een plek waar talloze verhalen samenvloeien in het ruisen van de bladeren en het zachte kabbelende water. Verhalen over de Oude Vaart, een gedurfd maar mislukt project om Ieper met de IJzer te verbinden, en over de Eerste Wereldoorlog, die zijn littekens in het landschap heeft achtergelaten. Maar na de storm van bouwwoede en verwoesting, omarmde de natuur haar terrein opnieuw, en vandaag nodigt dit glooiende, bosrijke paradijs je uit om zijn verhaal te ontdekken.

Deze wandelroute, een suggestielus verweven in de wandelnetwerkkaart Ieperboog, nodigt je uit op een reis door tijd en natuur. Hoewel een aparte folder met kaart niet langer verschijnt, wijst de zorgvuldig behouden bewegwijzering je de weg. Ben je op zoek naar een kortere tocht, dan biedt een ingekorte lus van 7,9 km een perfect alternatief. Treed binnen in de Palingbeek en laat de verhalen van het land je begeleiden op een wandeling die zowel het hart als de ziel raakt.

9. Pompeschitterswandelroute in Dadizele

Pompeschitterswandelroute

© Toerisme Leiestreek - Jonas Vandecasteele

Verweven met lokale folklore, voert de Pompeschittersroute (8,7 km) je door het hart van Dadizele's charmante landschap, geïnspireerd door een legendarisch verhaal. Het verhaal gaat over een inwoner, bekend om zijn liefde voor bier en pruimen, die op een nachtelijke tocht een onverwachte noodstop moest maken, wat leidde tot de bijnaam 'pompeschitters' voor de Dadizelenaars. Ter ere van deze legende staat in domein 't Torreke een beeld dat deze unieke geschiedenis in herinnering roept.

De route start bij dit standbeeld en leidt je langs schilderachtige landwegen, over glooiende akkers en door groene velden. Je ontdekt onderweg idyllische kapelletjes en eeuwenoude hoeves, een pad doordrenkt met het rijke landelijke erfgoed en de natuurlijke schoonheid van de regio. Elk stukje van deze route ademt de rustieke charme van het Vlaamse platteland, en nodigt wandelaars uit voor een onvergetelijke tocht door de tijd en de natuur.

10. Onthaasten tussen velden en meersen

Onthaasten tussen velden en meersen

© Westtoer APB - Jan D'Hondt

Laat je voeten het pad ontdekken dat geweven is met knooppunten, zich uitstrekkend over een afstand van 7,5 kilometer. Dit is een uitnodiging om te ontsnappen aan de drukte, om een moment van rust en vrede te vinden in de schoot van de Assebroekse Meersen. Het pad fluistert een zachte herinnering: kleed je voeten met zorg bij nat weer, laat ze omhuld zijn met passend schoeisel om elke stap te koesteren.

Verborgen ten oosten van Brugge, wacht een schatkamer van natuur en geschiedenis op je ontdekking. Een indrukwekkend netwerk dat zich uitstrekt over 115 kilometer, biedt een ongeëvenaarde wandelervaring in een landschap dat rijk is aan natuurlijke pracht en van grote landschappelijke waarde. Je wandelt door het levende schilderij van historische landschappen zoals de Assebroekse Meersen, het Beverhoutsveld, de Gemene- en Loweiden, en de majestueuze Oedelemberg, die trots oprijst tot 23 meter hoog. Elk pad leidt je door betoverende dorpjes die diepgeworteld zijn in de streek en fungeren als poorten naar dit wonderbaarlijke wandelnetwerk. Laat je leiden door de schoonheid die op je wacht, een avontuur dat zowel het hart als de ziel raakt.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.