×
Kemmelbergwandelroute select_check_box

© Westtoer APB

directions_walk
Routebordje Kemmelbergwandelroute

Kemmelbergwandelroute

Wandelroute vanuit Kemmel

Geniet van deze wandeling doorheen het heuvelland. De Kemmelbergwandelroute in de Westhoek is acht kilomter lang en laat jou het heuvelachtige landschap ontdekken met prachtige vergezichten. De wandeling start in de dorpskern van Kemmel. De Kemmelberg is met zijn 156 meter hoogte, de hoogste heuvel van Vlaanderen (de Voerstreek niet meegerekend).

Bekijk meer wandelingen in Heuvelland

Hoe werkt een gpx?
straighten

9.1 km

timer

1 uur 40 minuten

start
Start- en eindpunt: Toeristische Dienst, Sint-Laurentiusplein 1, 8956 Kemmel
share_location
GPS: 50.783552 2.825882
directions
Aanduiding: Zeshoekige bordjes
location_on
Provincie: West-Vlaanderen
location_on
Regio: Westhoek
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Wandelnetwerk Heuvelland

De Kemmelbergwandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Heuvelland. Deze suggestie route is aangeboden door Westtoer en is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 250 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Kemmelbergwandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Heuvelland.

Wandelingen West-Vlaanderen

Christophe Odent - Ann De Cat · 2021-03-23 17:45:49

Gemakkelijkheid halve zijn we de wandelroute gestart aan de ingang van het "Domein de Warande" op het einde van de Kasteeldreef alwaar een ruime parking voorzien is. De wandeling start onmiddellijk in het mooie kasteelpark. Eenmaal door het kasteelpark kom je op een klein stukje straat om daarna onmiddellijk af te draaien in de natuur : recht voor je zie je de steile kasseiweg die de Kemmelberg opgaat, aan de linkerzijde is de ingang van de Commandobunker (ondergrondse bunker gebouwd begin jaren 50 van de vorige eeuw) die zeker een bezoek waard is (voor meer info betreffende de openingstijden zie www.toerismeheuvelland.be/nl/commandobunker-kemmel). De wandeling gaat verder door een speelzone voorzien van de nodige picknicktafels waarna je uitkomt aan een steile neergaande trap (daarom noemt deze streek dan ook Heuvelland). Eenmaal beneden vind je aan de rechterzijde "De Hollemeersch" waar de innerlijke mens kan verwend worden. Aan de linkerzijde bevindt zich momenteel (tot maart 2022) het "Landart Les Ancètres" : Land art kunstenaar Jean-Louis Muller bouwde er samen met 22 Vives Hogeschool studenten een zevental metershoge vuurstenen werktuigen, menhirs en aspinnen. Van Jean -Louis leerden ze de techniek van het dynamisch vlechten met wilgentenen, eigen aan land art. De wandeling gaat verder door de mooie natuur met zijn prachtige vergezichten, een blik op het noorden van Frankrijk, een wandelpad tussen de wijngaarden richting de Monteberg. De wandeling neemt je verder mee door kleine (bos)paadjes waar je op een gegeven moment zicht hebt op het Heuvelland : Dranouter, Bailleul (FR), Loker, de Rodeberg, de Zwarteberg, le Mont des Cats (FR) om dan misschien eens halt te houden bij "Debs Tea Garden". Je wandelt verder door het bos tot aan de Montebergstraat waar je een stukje openbare weg dient te nemen om nadien rechts af te draaien en te beginnen aan de klim tot aan de voet van de Kemmelberg. Daar aangekomen vind je aan de linkerkant de Frans Militaire begraafplaats "Ossuaire Français bestaande uit 4 massagraven waarin 5294 Franse soldaten rusten (enkel 57 onder hen zijn geïdentificeerd waarvan de namen terug te vinden zijn op de centrale obelisk). Het traject voert je verder langsheen de Kemmelberg om op een gegeven moment rechts omhoog af te buigen tot op het hoogste punt, waarna je verder wandelt over de berg. Je passeert er de "Hostellerie Kemmelberg" en "De Belvedere" met zijn uitkijktoren om nadien aan de afdaling te beginnen door leuke bospaadjes tot aan het "Domein de Warande" die je verder leidt tot aan het vertrekpunt. Na de wandeling zijn in het dorp tal van etablissementen om nog efkes na te genieten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.