Start Zwinwandelroute

Het Zwinpark heet je welkom, deze natuurlijke parel van graslanden, duinengebied en trekvogels is een absolute aanrader voor al wie kan genieten van de natuur.
Start kan je doen je aan het bezoekerscentrum het Zwin waar er een betalende parking is. Deze is 5 euro per dag op weekdagen, in de weekends en vakanties wordt dat 2 euro voor het eerste uur en 3 euro per bijkomend uur tenzij je ook een ticket heeft tot het betalende deel van het Zwinpark dan is het 5 euro per dag. .

Deze route loopt niet in het betalende deel van het park en is dus mogelijk te bewandelen voor iedereen op elk moment van de dag. Al van bij de start merk je de pracht van deze route open vlaktes wind en water is wat hier leeft en die combinatie is prachtig.

Polders

Met de grote natuurlijke grasmaaiers (Schotse Hooglanders en paarden) van dienst is dit echt een leuk stuk om te vertoeven. Na iets meer dan een kilometer, maak je een scherpe bocht naar rechts om daarna een kleine kilometer op een polder te wandelen (niet toegestaan voor ruiters en fietser) hier begin je aan de onverharde wegen met soms een verhard stukje.

Het Zwin natuurgebied

Het Zwin natuurgebied

Na het stukje polder is het een mooi stukje wandelen tussen de akkers en open velden. Om daarna een eventjes te vertoeven tussen de huizen van een aanliggende woonwijk. En een ietwat drukkere straat die grenst aan het Koningsbos. Opgelet: aan het tweede rondpunt het bordje staat een beetje verscholen. De weg langs deze bewoonde wereld duurt zo'n 1.5 kilometer alvorens het bos zelf in te duiken.
Daarna wandel je richting de bewoonde wereld waar er enkele horecazaken om te pauzeren en een speeltuin voor de kinderen. Dit is iets over halverwege, rond kilometer 6.5. Dit is ook een ideale instapplaats om de route te starten (parking aan Knokke Oosthoekplein).

Vlonderpad Zwinwandelroute

Vlonderpad Zwinwandelroute

Na het plein kom je bijna direct, na nog geen 200 meter, aan het Zwin. Daar wandel je er eventjes langs te lopen, alvorens er in te trekken. Daar begin je te wandelen over een vlonderpad, met leuke poelen aan beide kanten. Zo wandel je via een tussenstukje de duinen in. Hier dien je de regels te respecteren en zijn honden niet toegelaten. Dit omdat er hier wilde grazers rondlopen en de natuur als kwetsbaar aanzien wordt.

Wanneer je dan in de duinen bent hoor je de zee steeds luider en luider roepen alvorens je haar prachtige aanzicht kan aanschouwen. Daar kom je uiteindelijk uit op de dijk. Om zo tussen de duinen met af en toe zicht op zee te wandelen richting Nederland en het einde van de dijk. Hier op het einde heb je een prachtig uitzicht op de natuur langs alle kanten. Er is hier ook een uitkijkpost die je nog meer zicht heeft op al het moois. Nu trek je terug landinwaarts om terug uit te komen aan het bezoekerscentrum Zwinpark.

Aan het bezoekerscentrum is er ook een bistro/restaurant waar je na de wandeltocht rustig kan verpozen met een hapje en/of een drankje. Voor de kinderen is hier een kleine speeltuin, aan de achterkant van het gebouw.

Inkomprijs tot het zwin park 10 euro voor volwassenen 5 euro voor kinderen. (Niet nodig voor de zwinwandeling wel voor het blotevoetenpad en Guido Burggraeve pad en ztarpad) Wekelijks gegidste wandelingen