Een sporthorloge kopen? Welke opties zijn er?

Keuzehulp

De beste sporthorloges voor wandelaars en fietsers

Ben je opzoek naar een sporthorloge? Maar weet je niet goed wat dit allemaal inhoudt en welke opties er allemaal op de markt zijn? Lees dan zeker verder. Wij gaan proberen je het bos door de bomen te laten zien. Zo kan jij het best passende horloge vinden.

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is een veelzijdig gadget en natuurlijk ook een horloge. Je houdt er dus best ook rekening mee dat deze comfortabel zit voor alledaags gebruik. In het algemeen kan een sporthorloge hetzelfde als een ‘activity tracker’. Maar het heeft enkele extra uitbreidingen. Zo registreert deze niet enkel je stappen, bewegingsminuten en hartslag, maar ook je route en snelheid. In sommige gevallen zijn er opties tot voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en opties om functies te programmeren.

Het is logisch dat een sporthorloge interessant is voor mensen die graag hun trainingen willen registreren. Trainingen zoals lopen, fietsen, wandelen en nog veel meer zijn mogelijk, afhankelijk van het horloge. De bekendste merken zijn Garmin en Polar.

Welke opties zijn er?

Naast de sporthorloges zijn er tegenwoordig ook de smartwatches en activity trackers. Deze hebben elk hun eigen kwaliteiten die misschien wel nog beter bij je passen dan een sporthorloge.

Smartwatch

Zo is een smartwatch eigenlijk een beetje als een smartphone om je pols en kan je hiermee je muziek afspelen, berichten lezen en beantwoorden, je telefoon opnemen en meer. Maar je kan hiermee ook de basissporten opmeten en via apps die je erop installeert soms nog meer. Allemaal handig, zeker als je het horloge als fashion item wenst. De bekendere merken zijn Samsung en Apple.

Activity tracker

Een activity tracker daarentegen is meer een soort van polsbandje waarop je bepertke informatie kan zien. De meeste sporters gebruiken dit om het aantal stappen en de hartslag te bekijken. Je kan hierop ook activiteiten opnemen. Tegenwoordig vind je de activity trackers ook als een echt horloge of in de vorm van een armband. De meest bekende hier zijn Fitbit en de Xiaomi mi.

Welke keuze maak ik dan het best?

Die keuze is voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van de noden. Tegenwoordig is het verschil tussen de drie soorten minder merkbaar als een paar jaar terug maar er is natuurlijk nog steeds een verschil. Ben je iemand die graag gaat sporten en ook wil weten hoe het staat met zijn/haar conditie, dan is een sporthorloge misschien wel iets voor jou. Ben je meer voor het dagdagelijkse gebruik zonder alle franjes maar wil je toch weten hoe je beweegt overweeg dan de activity tracker. Zoek je iets voor dagelijks gebruik met wat meer klasse dan is de smartwatch meer je ding.

Hieronder proberen we je toch een kort lijstje van enkele modellen te geven met elk hun eigen functionaliteit. Hou er natuurlijk rekening mee dat hoe meer het horloge kan, hoe duurder de prijs kan worden. Zo is het misschien beter om die ene leuke feature die je 1 keer gaat gebruiken, weg te laten en te kiezen voor wat je echt nodig hebt.

De beste sporthorloges van 2023

 1. Garmin Forerunner 55
 2. Polar Ignite 2
 3. Apple watch series 7
 4. COROS pace 2
 5. Samsung Galaxy Watch 4
 6. Fitbit versa 3
 7. Polar Vantage V2
 8. Garmin Fenix 6 pro
 9. Fitbit Charge 5
Garmin Forerunner 55 kleur aqua

1) Garmin Forerunner 55 (FR 55)

Het basic, betaalbare sporthorloge dat zoveel te bieden heeft. De Forerunner 55 is de opvolger van het zo geapprecieerde FR 45-model en is ideaal voor iedere beginnende tot semi-gevorderde loper, wandelaar en omni-sporter.

Met dit toestel heb je toegang tot 18 sportprofielen. Zoals fietsen, wandelen, cardio, zwemmen, Yoga etc. Maar je kan ook je hartslag gedurende de dag meten net als je stress levels. Deze zorgen ervoor dat je je body battery kan zien. Dit toont hoe vermoeid je lichaam is. Verder kan je je eigen work-outs inladen en gebruik maken van enkele trainingsprogramma’s om een 5k, 10k en halve marathon te lopen op allerlei niveau's.

Ook maakt dit horloge gebruik van GPS waardoor je een overzicht krijgt van je route. Je kan gebruik maken van een GPX die je kan inladen op het horloge om zo je weg te vinden. Nadeel bij deze basis versie is dat de navigatie zonder wegenkaart. Deze vertelt enkel of je op of van koers gaat en hoeveel je ervan afwijkt in welke richting. Op zich is dit best voldoende. Maar wanneer je op uitdagendere tochten gaat, kan een kaartje toch wel handig zijn.

Nog een leuke plus is de batterij duur. Je kan met een volle batterij in horloge modus tot wel twee weken verder voor je deze terug dient op te laden. In constant gebruik met GPS gaat deze tot 20 uur mee.

 • Lange levensduur
 • Bijna zo goed als het middensegment
 • Betaalbaar: net geen 200 euro
 • Ideaal voor de recreatieve sporter
 • Incidentdetectie (als je ernstig zou vallen word je noodcontact gealarmeerd)
 • Door zijn plastieken omhulsel kan het goedkoop ogen
Polar Ignite 2

2) Polar Ignite 2

Het ideale instapmodel van Polar voor mensen die graag sporten. Dit horloge maakt gebruik van een touchscreen en heeft een prachtig design. Voor sporters die belang hechten aan een stijlvol horloge, is dit een goede keuze. Het horloge zelf is voor de prijs van rond de 249 euro zeer goed uitgerust qua software. Zo krijg je je hartslag, gps, dagelijkse workout, trainingsanalyse, muziekbediening en nog heel wat meer. Het touchscreen is een voor- en nadeel voor de gebruiker. Op zich is een touchscreen aangenaam om mee te werken, maar het nadeel hieraan is dat tijdens het sporten zelf je niet altijd goed contact hebt met het scherm.

 • Vol leuke features en gadgets
 • Scherp geprijsd
 • Ideaal voor de recreatieve sporter
 • Premium look
 • Scherm kwaliteit kan iets beter
 • The raise to wake functie kan beter werken
Apple watch series 7

3) Apple watch series 7

Deze alom gekende smartwatch is natuurlijk geen 100% sporthorloge. Maar dit bezit zeker de mogelijkheden om de recreant te voorzien van data, GPS en natuurlijk de gemakken van een smartwatch. Zo kan je met dit horloge je berichten bekijken en beantwoorden, maar ook je muziek opslaan, bellen en nog veel meer. Voor je sportfunctionaliteiten heb je de standaardapps. Je kan je horloge nog sportiever maken door passende apps erop te installeren.

Hoewel de Series 7 slechts een upgrade is ten opzichte van de Series 6 van 2020, weerhoudt dat hem er niet van één van de beste smartwatches te zijn die je kunt kopen. Als je een iPhone hebt, tenminste.

Samen met alle toevoegingen en verbeteringen van de vorige Apple Watch - namelijk een altijd-aan-hoogtemeter en monitoring van je zuurstof in het bloed - bevat de Series 7 ook snel opladen (dat is 33% sneller dan voorheen) en een nieuw display dat 20% groter is, terwijl de randen ongeveer 40% dunner zijn. Hierdoor ziet het horloge er geavanceerder uit, terwijl de compatibiliteit met bestaande Apple Watch-bandjes behouden blijft.

Het gebruik van watchOS 8 betekent ook een nieuwe ondersteuning voor workout-activiteiten zoals pilates en handige nieuwe veiligheidsfuncties, zoals valdetectie tijdens het fietsen.

De Apple Watch SE is nog steeds een topalternatief voor wie niet al te veel waarde hecht aan functies zoals ECG en monitoring van je zuurstof in het bloed, en een beetje geld wil besparen op een Apple Watch.

 • Design en veel kleuropties
 • Veel mogelijkheden qua apps
 • Het genot van een smartwatch
 • Ongeval detectie
 • Duurder in prijs
 • Batterijduur
COROS pace 2

4) COROS pace 2

Dit meer onbekende sporthorloge merk is eentje die de laatste jaren enorm in de lift zit. Hun ontwikkelingsproces is indrukwekkend en met de Coros Pace 2 brengen ze een absolute topper in zijn prijsklasse op de markt. Het horloge is naar nauwkeurigheid in GPS en hartslag uitermate accuraat en bezit een hele hoop features die je bij andere merken pas vindt in een hoger segment.

Voor ons is het beste deel van de Coros Pace 2 het scherm. Het is scherp en helder, en gewoon een genot om naar te kijken. Het scherm mag dan helder zijn, het vreet de batterij niet leeg: de Pace 2 kan tot 30 uur meegaan na een volle oplaadbeurt in GPS-modus. In de gewone smartwatchmodus kan het meer dan twee weken duren vooraleer je het horloge hoeft op te laden.

Het horloge meet het loopvermogen op de pols zonder dat er extra sensoren nodig zijn en het heeft ook ABC-sensoren (versnellingsmeter, barometrische hoogtemeter en kompas) om de buitenomstandigheden beter in de gaten te houden en je van alle extra gegevens te voorzien.

Het nadeel aan dit horloge is dat het de sommige lifestyle features ontbreken die je op smartwachtes als Apple, Samsung of Garmin vindt. De Coros Pace 2 houdt het bij de kern.

 • Beste prijs-kwaliteit
 • Nylonband is zeer goed
 • Vederlicht (29g)
 • Goed voor beginnende triatleet en sporter zot van features
 • De app kan beter (is recent wel geüpdatet)
 • Ziet er beetje goedkoop uit door plastieken case
Samsung Galaxy Watch 4

5) Samsung Galaxy Watch 4

De Samsung Galaxy Watch 4 is volledig anders als zijn voorganger. Het langdurige gebruik van Tizen OS als software is gedaan. Door een samenwerking met Google is het de nieuwe versie van de Wear OS (met enkele kenmerkende Samsung-tweaks) dat je zal vinden op de Watch 4-serie.
Naast een premium gebruikerservaring, biedt de Watch Samsung Galaxy-gebruikers toegang tot nieuwste gezondheidsgegevens - zoals een analyse van de lichaamssamenstelling - evenals een ECG-functie en AFib-detectie (onregelmatig hartslag).

De Samsung Galaxy Watch 4 draait op Wear OS en heeft daardoor ook toegang tot een schat aan watch faces en apps van derden die eerdere versies van Samsung niet hadden.

Dit horloge is beschikbaar in twee verschillende maten alsook in verschillende kleurtjes. Verder is er ook nog de duurdere versie namelijk de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Deze heeft een roterende omlijsting wat een meer premium gevoel geeft.

 • Sterke prestaties
 • Mooi design
 • Werkt op Wear OS
 • Voor de beste ervaring moet je een Samsung Galaxy smartphone hebben
 • Batterij kan beter net zoals bij Apple
Fitbit versa 3

6) Fitbit versa 3

Op zoek naar een top smartwatch? Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geavanceerde slaap tracking, is deze Fitbit de ideale keuze. Ga dan voor de Fitbit Versa 3, de volgende generatie van de populaire Fitbit Versa 2. De belangrijkste upgrade van de Versa 3 is de on-board GPS. Zo kan je zelfs als je je telefoon thuis laat, je locatie laten tracken door je horloge.

Een andere plus voor de Versa 3: het toestel heeft een geweldige motiverende workout functie erbij gekregen, Active Zone Minutes. De Active Zone Minutes functie werd geïntroduceerd met de Fitbit Charge 4 en is nu een hoofdbestanddeel van de Fitbit-apparaten. Het houdt de tijd bij die je doorbrengt in de zones voor vetverbranding, cardio of piekhartslag tijdens het trainen. Je doel is om elke week de door de AHA en WHO aanbevolen 150 Active Zone Minutes te verdienen. Vanaf nu kun je de Fitbit Versa 3 gebruiken voor telefoongesprekken en de spraakassistenten aanspreken voor vragen. Let op: je kunt maar één spraakassistent tegelijk inschakelen.

 • Goede slaapanalyse
 • Heeft eindelijk GPS op het horloge
 • Lange batterij levensduur
 • Soms nog te beperkt voor bepaalde sporten
 • Beperkt in toevoeging van Apps
olar Vantage V2

7) Polar Vantage V2

De Polar Vantage V2 leer je waarderen over tijd en vooral de functies die het meedraagt. Er ontbreken wel wat meer casual functies die je zou verwachten in een topklasse hardloophorloge: on-board muziekopslag en contactloze betalingen. Dit toestel is eigenlijk bedoeld voor het hardcore publiek en de sporters die geen nood hebben aan deze frivoliteiten.

De bouwkwaliteit van het horloge is uitstekend en het heeft een heleboel nuttige tests en gegevens voor serieuze hardlopers en fietsers. Deze kan je gebruiken om je vorm te verbeteren en je efficiënter op wedstrijden voor te bereiden.

Beter nog, de meeste tests en gegevens die de Vantage V2 biedt, zijn elders niet te vinden, waardoor hij des te aantrekkelijker is voor de informatiedorstige atleten.

Alternatieven van Polar zijn de Polar Grit X en de Polar Vantage M2.

 • Een tophorloge van Polar
 • Veel functies voor de sporter
 • Mooi design
 • De gebruikersinterface en vooral de navigatie kunnen beter
 • Stevig prijskaartje
Garmin Fenix 6 pro

8) Garmin Fenix 6 pro

De Garmin Fenix 6 Pro is gewoonweg een geweldige smartwatch voor iedereen die van het buitenleven houdt. Hij is perfect voor triatleten en trailrunners. De Fenix 6 heeft een multisportmodus, waardoor het schakelen tussen verschillende sporten zo eenvoudig is als het indrukken van een knop.

Verder heeft Garmin heeft heel wat zaken verbeterd aan dit nieuwe toestel. De batterijduur is merklijk beter en de gebruikersinterface is nu veel overzichtelijker dankzij de nieuwe widgetweergave.

De Fenix 6 Pro is eerder robuust dan licht, maar hij is zeker niet te zwaar. Daarnaast is de kaartfunctie op dit horloge onberispelijk. Zo krijg je een goed overzicht over waar je je bevindt en hoe je weg te banen op de route. Het is een beetje zoals Google Maps op je pols maar misschien nog beter. Deze kaart functie is niet exclusief te vinden op de Garmin Fenix 6 maar ook op de Fenix 7, de Forerunner 945 en de 955.

Het is twijfelachtig of veel mensen de Garmin Fenix 6 zullen gebruiken voor de point-of-interest navigatie in stedelijke gebieden, hoewel het horloge daar wel toe in staat is.

Desalniettemin, als je de prijs - en het gewicht - van de Garmin Fenix 6 Pro kunt rechtvaardigen, moet je dit toestel zeker aanschaffen. Het voelt gewoon geweldig aan om de pols en vertegenwoordigt waar fitness smartwatches toe in staat zijn.

Goedkoper alternatieven voor hikers zijn de Garmin Instinct Solar en de Garmin Enduro.

 • Het beste dat je op de markt kan vinden samen met Fenix 7/li>
 • Iets goedkoper dan de Fenix 7
 • Mooi design
 • Ideaal voor lange trektochten
 • Lange levensduur
 • Een hoog prijskaartje
Fitbit Charge 5

9) Fitbit Charge 5

De Fitbit Charge 5 is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een eenvoudig en betaalbaar horloge om dagelijkse wellness-statistieken en casual workout-routines bij te houden.

Één van de opvallendste kenmerken van de Charge is de zeer nauwkeurige slaap tracking en de hulp om de beste nachtrust te krijgen. Voor sommige van de meer geavanceerde slaapgegevens en andere functies, zoals ademhalingsoefeningen om te ontstressen, moet u een betaald abonnement nemen. Maar de basisfunctionaliteit is best voldoende nuttig voor dagdagelijkse fitnesstracking. De Charge 5 is uitermate gebruiksvriendelijk en de bijbehorende app is net zo elegant en eenvoudig te navigeren.

 • Het beste dat je op de markt kan vinden samen met Fenix 7
 • Betaalbaar
 • Goede tracking
 • Compact
 • Sommige zaken zitten nog achter betaalmuur

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.