Walker's Haute Route etappes

Walker's Haute Route

De Walker's Haute Route is een adembenemende trektocht die dwars door de Zwitserse Alpen loopt, van Chamonix in Frankrijk naar Zermatt in Zwitserland. Deze legendarische route beslaat ongeveer 190 kilometer en voert avontuurlijke wandelaars langs spectaculaire berglandschappen, indrukwekkende gletsjers en charmante bergdorpjes. De tocht vereist een goede fysieke conditie en bergbeklimmervaardigheden, aangezien enkele technische passages en gletsjeroversteken onderdeel zijn van de route. Wandelaars worden beloond met onvergetelijke uitzichten op majestueuze pieken zoals de Matterhorn en de Mont Blanc. Onderweg zijn er berghutten en herbergen waar wandelaars kunnen overnachten en genieten van heerlijke alpine gerechten. De Walker's Haute Route is een ware traktatie voor natuurliefhebbers en avonturiers die de Zwitserse Alpen willen verkennen.

Hieronder hebben we de drie meest gebruikte etappe indelingen in een tabel geplaatst. Korter dan 11 dagen raden we niet aan, maar is wel mogelijk. De optie van 14 etappes hebben we zelf gedaan en op deze pagina volledig uitgeschreven.

Bekijk de algemene info
Riviertje bergen

Walkers Haute route 11 dagen

 1. Chamonix - Col de la Forclaz
 2. Col de la Forclaz - Le Châble
 3. Le Châble - Cabane Mont Fort
 4. Cabane Mont Fort - Refuge de la Barmaz
 5. Refuge de la Barmaz - Les Hauderes
 6. Les Hauderes - Cabane de Moiry
 7. Cabane de Moiry - Sorebois
 8. Sorebois - Gruben
 9. Gruben - Gasenried
 10. Gasenried - Europa hut
 11. Europa hut - Zermatt

Eeuwige sneeuw

Start in Chamonix (Frankrijk)

 1. Chamonix - Trient
 2. Trient - Champex
 3. Champex - Le Châble
 4. Le Châble - Cabane Mont Fort
 5. Cabane Mont Fort - Cabane Prafleuri
 6. Cabane Prafleuri - Arolla
 7. Arolla - La Sage
 8. La Sage - Cabane de Moiry
 9. Cabane de Moiry - Zinal
 10. Zinal - Gruben
 11. Gruben - St. Niklaus
 12. St. Niklaus - Zermatt

Boek Chamonix to Zermatt Kev Reynolds

Boek Chamonix to Zermatt Kev Reynolds

Handige wandelgids die in etappes de route nauwkeurig beschrijft; ook de alternatieve routes en zijsprongen komen aan bod. Kaarten zijn wat klein, maar duidelijk, maar onvoldoende zeker bij slechte weersomstandigheden. Wij raden dan ook om er losse kaarten bij te kopen. Het boek is een absolute aanrader om mee te hebben op deze tocht!

Chamonix naar Argentière
1

Chamonix naar Argentière

Hoogste punt: Argentière (1251 m)

9 km • 214 meter stijgen • 0 meter dalen • 2 uur

De eerste van de Walker's Haute Route, is een korte etappe van Chamonix naar Argentière. Ideaal voor mensen die laat op de dag aankomen aan het startpunt in Chamonix. Over de 9 kilometer doe je gemiddeld zo'n 2 uur. Mensen die vroeg aan deze tocht beginnen, combineren deze vaak met de tweede etappe naar Col de Balme in Trient. Hierbij moet je rekening houden met een tocht van 8 uur. De wandeling loopt door de vallei waardoor er weinig hoogtemeters zijn.
De start van de wandeling begint door de drukke toeristische straten van Chamonix en loopt dan lichtjes omhoog de stad uit. Al snel duik je de bossen in met af en toe prachitge open plekken met uitzicht op de Drus. Wanneer je de Arveyron oversteekt, gaat de wandeling verder over Lez Praz de Chamonix. Vervolgens ga je over de rivier de Arve, om zo een bospad te volgende richting Argentière.
Chamonix ligt in een vallei die gedomineerd wordt door het Mont Blanc-massief. Tijdens de wandeling naar Argentière zijn er verschillende mogelijkheden om naar gletsjers te kijken, terwijl de kale noordelijke muur met de roodbruine Aiguilles Rouges grotendeels aan het zicht onttrokken wordt.

Argentère naar Trient
2

Argentère naar Trient

Hoogste punt: Col de Balme (2204 m)

12 km • 953 meter stijgen • 925 meter dalen • 5 uur

Dag twee van deze veertiendaagse, is de eerste volledige dag wandelen. De tocht gaat van Argentère naar Trient, zo’n 12 kilometer verder.. Deze etappe is gemakkelijk, maar met 953 hoogtemeters en bijna evenveel dalen is dit toch een veeleisende wandeling. De oversteek van Col de Balme is vrij eenvoudig. Een perfecte col om in het ritme te komen voor de volgende dagen. De col heeft een prachtig zicht op de reus van de Alpen, de Mont Blanc.
De Zwitserse grens loopt door de Col de Balme, en zo zal je de afdaling van de dag al doen op Zwitsers grondgebied. Vanaf nu zal je de Mont Blanc ook niet meer zien en zal je aandacht getrokken worden naar de verrassende uitzichten. De vallei van Trient, waarnaar je afdaalt, is idyllisch en groen. Je laat de grootsheid van Frankrijk achter je, maar wat er voorop ligt, is zeker niet minder mooi. In het noorden begint de berglijn van de Berner Alpen, met Les Diablerets, Wildhorn en Wildstrubel.

Trient naar Champex
3

Trient naar Champex

Hoogste punt: Fenêtre d'Arpette (2665 m)

14 km • 1386 meter stijgen • 1199 meter dalen • 7 uur

Ondertussen zijn de benen al opgewarmd van de voorbije twee dagen en starten we de derde dag met de oversteek van Fenêtre d’Arpette. De wandeling start onmiddellijk met de meest veeleisende klim van de hele wandeling. Na het klimwerk volgt de afdaling naar de Val d’Arpette met een wildernis van rotsblokken en puin. Het einde van de afdaling eindigt met beekjes, uitgestrekte bossen en weilanden. De verschillende contrasten zijn een plezier op dit deel van de Walker's Haute Route.
Het pad ligt er meestal goed bij, maar voorzichtigheid is geboden bij de eerste afdaling waar het puin en keivelden kruisen. Op het einde van de dag kom je aan in Champex. Het is het eerste typische Zwitsere dorpje op de route, met aantrekkelijke chalets vol bloembakken bij de ramen.

Champex naar La Châble
4

Champex naar La Châble

Hoogste punt: Champex (1446 m)

13 km • 104 meter stijgen • 749 meter dalen • 3 uur 30 minuten

Na het verlaten van het gezellige dorpje Champex, zullen de paden minder druk zijn. Dit komt doordat we de route van de Tour du Mont Blanc verlaten. Deze vierde etappe begint met een rustige afdaling gevolgd door een wandeling door de vallei. Een ideaal moment om even weer op kracht te komen na vorige etappe en voor volgende etappe. Op deze dag passeer je geen passen, maar toch is het geen saaie dag. Onderweg kom je het alledaagse Zwitserland tegen. Kleine boerendorpjes, stukjes heuvel die gecultiveerd worden en een algemeen rustig gevoel.
In principe kan je deze wandeltocht van 13 kilometer afwerken in de voormiddag, maar er valt niets te winnen door te haasten. De volgende etappe, naar Cabane du Mont Fort, is te ver om te bereiken aansluitend met deze etappe. Geniet liever even van Sembrancher.

La Châble naar Cabane Mont Fort
5

La Châble naar Cabane Mont Fort

Hoogste punt: Cabane du Mont Fort (2457 m)

9 km • 1636 meter stijgen • 0 meter dalen • 6 uur 30 minuten

Belangrijk voor je aan deze zware beklimming begint, is dat je eerst zorgt voor een bed in Cabane Mont Fort. Reserveren is dus de boodschap! Als je kijkt op de kaart lijkt het alsof het bijna onmogelijk is om Cabane du Mont Fort te bereiken. Maar gelukkig is er wel een steil, kronkelende weg naar boven. Je komt kleine dorpjes, een mooie kapel en enkele lange stukken bos tegen. Bij ons was het die dag 36° en de stukjes bos waren een deugdoende afkoeling!
De wandeling vermijdt Verbier om zover mogelijk van de kabels en skiliften te blijven. Echter volledig is dit niet mogelijk, want Verbier is een winterpardijs voor de skiër. In deze etappe begint de Grand Combin zijn invloed te hebben. Dit grote besneeuwde massief domineert de Val de Bagnes. Het is de meest westelijke berg van 4000 meter van de Pennine Alpen, een aantrekkelijk, substantieel berg dat een aantal gletsjers cultiveert en waarvan de aanwezigheid nog enkele dagen zichtbaar is. Tijdens deze etappe hadden wij het gevoel dat de Haute Route echt begonnen was.

Cabane Mont Fort naar Cabane Prafleuri
6

Cabane Mont Fort naar Cabane Prafleuri

Hoogste punt: Col de Prafleuri (2965 m)

14 km • 885 meter stijgen • 740 meter dalen • 6 uur 30 minuten

De etappe van vandaag gaat door het hoge land tussen Val de Bagnes en Val de Dix. Het is een gevarieerde wandeling met prachtige uitzichten. Terwijl je naar Col Termin dwaalt, domineert het Combin-massief het tafereel. Als je rustig en aandachtig blijft, heb je een goede kans om steenbokken in je buurt te zien. Eenmaal je Col de Louvie (een perfecte plaats om een soepje te drinken), word je geconfronteerd met verbijsterende landschappen van stervende gletsjers.
Tijdens normale zomerdagen zou de wandeling voor geen grote problemen mogen zorgen, maar bij slecht zicht of een dreigende storm kunner er problemen opduiken op het stuk tussen Col de Louvie (2921 meter) en Col de Prafleuri (2965 meter). Wij hebben dit deel nog in juni gedaan en we zaten tot op onze heupen in de sneeuw te ploeteren. In geval van twijfel, vraag dan eerst raad aan de mensen van Cabane du Mont Fort. Daar kunnen ze je adviseren om Col de la Chaux over te steken als veiligere optie.

Cabane Prafleuri naar Arolla
7

Cabane Prafleuri naar Arolla

Hoogste punt: Tête Noir (2981 m)

17 km • 837 meter stijgen • 1289 meter dalen • 6 uur 30 minuten

Dit deel van de wandeling gaat van het sombere Prafleuri naar Arolla. Een prachtige wandeling die bij mooi weer zorgt voor de beste uitzichten. Al snel kom je bij de eerste col van de dag, Col des Roux, waarbij je verrast wordt met een zicht op Val des Dix, een meer van 5 km, groene weiden en grote bergen. Een van de mooiste bergen die je zal tegenkomen, is de Mont Blanc de Cheilon. Een piramidevormige berg die ook wat knappe buren heeft.
Later op de dag, kom je de ladders tegen van Pas de Chèvres. Vier verticale ladders die je naar de top van de col brengen. Geen lachertje voor mensen met hoogtevrees. De ladders zijn veilig vastgemaakt aan de rotsen.

Arolla naar La Sage
8

Arolla naar La Sage

Hoogste punt: Lac Bleu (2090 m)

10 km • 215 meter stijgen • 554 meter dalen • 3 uur 30 minuten

Deze wandeling is een korte en weinig veeleisende etappe van de Walker's Haute Route. Echter kan je niet nog een extra etappe erna doen op één dag, want de volgende tocht gaat over Col du Tsaté en Col de Torrent. Beiden bieden geen accommodatie en je zal dus een extra 5 uur nodig hebben voor een slaapplaats. Profiteer van deze korte tocht om volop te genieten van de omgeving. Er zijn charmante uitzichten als je terugkijkt zoals je bent gekomen; er zijn bossen en kleine weilanden, maar ook enkele korte blootliggende delen, beveiligd met vaste kettingen of kabels; en tussen Lac Bleu en La Gouille ligt een klein alpengehucht. Vanuit La Gouille leidt een bospad je naar een aantal mooie oude huizen aan de rand van Les Haudères. Vervolgens verlaat je Les Haudères en stijgt de wandeling gestaag via een pad de heuvel op naar La Sage.

La Sage naar Cabane de Moiry
9

La Sage naar Cabane de Moiry

Hoogste punt: Col du Tsaté (2868 m)

10 km • 1617 meter stijgen • 459 meter dalen • 6 uur

Tussen het mooie Val d'Hérens en Val d'Anniviers ligt het kleine, maar mooie Val de Moiry, een zijrivier die Anniviers voedt. De bergen van 2900 meter hoogte zorgen voor een scheiding tussen de Vals d'Hérens en Moiry, maar door verschillende toegankelijke cols kunnen wandelaars van de ene naar de andere oversteken. Col du Tsaté is de laagste en meest directe van deze oversteekplaatsen voor iedereen die in La Sage verblijft en Cabane de Moiry wil bezoeken, terwijl Col de Torrent verder naar het noorden de keuze is van wandelaars die naar het dortoir bij de Barrage de Moiry of Grimentz willen gaan.
De rotsachtige Col du Tsaté vormt een breuk in de bergkam die Pointe du Bandon en de Couronne de Bréona met elkaar verbindt, een lange en steile wandeling over grashellingen met een hoger steenachtig bekken net onder de col, gevolgd door een even steile, maar veel kortere afdaling aan de oostkant. Hier kwamen wij voor het eerst het beroemde bloemetje Edelweiss tegen in de natuur.
Cabane de Moiry staat op een rotsachtige heuvel met uitzicht op de Moiry-gletsjer. Wijzelf hadden de pech dat het mistig was, maar wat een toplocoatie! Een prachtige berghut, op een idyllische locatie. Bovendien is het eten er zeer lekker, grootsmoeders keuken. De laatste benadering van de cabane klimt langs een muur van laterale stuwwal, gevolgd door een steil zigzagpad langs rotsen. Het is een behoorlijk veeleisende route. Vanuit de hut krijg je een geweldig frontaal zicht op de Moiry-ijsval. Van alle accommodaties op de wandeling Chamonix-Zermatt moet dit een van de beste zijn voor zijn omgeving.

Cabane de Moiry naar Zinal
10

Cabane de Moiry naar Zinal

Hoogste punt: Col de Sorebois (2847 m)

14 km • 462 meter stijgen • 1612 meter dalen • 5 uur 30 minuten

Deze wandeldag start naast de prachtige gletsjer van Val de Moiry en gaat de diep beboste greppel van Val de Zinal in. Daarna steek je opnieuw een hoge bergkam over. Heel lastig is deze wandeling niet, ondertussen ben je immers al wat meer gewoon. Het panorama dat je begroet bij aankomst in Col de Sorebois is echt onvergetelijk. De Weisshorn en zinalrothorn zijn bijna helemaal tot aan Zinal te zien. Een prachig pad voert de wandelroute langs de heuvel naar het noorden, ongeveer 300 meter boven Lac de Moiry. Deze heuvel staat bekend om zijn alpenbloemen en vaak zijn er steenbokken te zien op deze heuvel. Het zwaartste deel van deze dagwandeling is de afdaling naar Zinal. Een zeer steil bospad dat kan zorgen voor vermoeide en pijnlijke knieën.

Zinal naar Gruben
11

Zinal naar Gruben

Hoogste punt: Forcletta (2874 m)

14 km • 1199 meter stijgen • 1052 meter dalen • 6 uur

Vandaag stappen we richten de eerste Duitstalige gemeenschap van de wandeling, Gruben. Deze route is de niet zo bekende Turtmanntal. De vallei waar je door wandelt, zijn er enkel tijdens de zomer mensen te zien langs het half vergeten binnenwater van de vallei. Nadat het vee terug naar de boerderijen in het laagland van Zwiterland is gebracht, sluit Gruben tot de volgende lente. De eerste manier om het Turtmannntal vanuit Zinal te bereiken is via de Forcletta. De tweede manier is over de Meidpass via Hotal Weisshorn of Cabane Bella Tola. Beide manieren zijn fijne wandelingen, maar wij hebben gekozen voor de Forcletta. Deze is directer en neemt minder tijd in beslag. Deze is ideaal om de de trektocht naar Zermatt met een dag in te korten voor wandelaars met beperkte tijd. De oversteek is prachtig, enkel is het jammer dat we geen tijd hadden om te overnachten in het prachtige Hotel Weisshorn of de charmante Cabane Bella Tola.

Gruben naar Gasenried
12

Gruben naar Gasenried

Hoogste punt: Augstbordpass (2894 m)

20 km • 1604 meter stijgen • 1767 meter dalen • 7 uur

Van Gruben naar St Niklaus

Deze etappe is een van de mooiste delen van de Walker's Haute Route. Het heeft zoveel contrasten die jouw aandacht trekken. Ook de geschiedenis is zeer intressant, want de Augstbordpass die het Turtmanntal met het Mattertal verbindt, werd vanaf de middeleeuwen gebruikt als een belangrijke handelsroute tussen het Rhônedal en Italië. Het niveau van dit deel is gemiddeld, bijna evenveel dalen als stijgen. Het leidt door uitgestrekte bossen, over hoge gelegen weiden en wildernissen van stenen. Je komt enkele van de mooiste uitzichten tegen van heel Zwitserland. Ook al zitten we in de laatste fase van de totale route, laat de Matterhorn nog even op zich wachten. Maar andere hoge pieken - met name de Dom (de hoogste top volledig op Zwitsers grondgebied) - dragen veel bij aan het mooie tafereel. De afdaling op deze tocht zit vol leuke en vreemde verassingen, niets is mooier dan het ontdekken van het kleine gehucht Jungen dat zich vastklampt aan de steile berghellingen hoog boven St. Niklaus. Dit is geen toeristisch punt, maar nog een werkend, dagelijks actief alpengehucht. Het is één van de laatste afgelegen boerengemeenschappen die je tegenkomt op de Walker's Haute Route. Vanaf daar gaat de weg opnieuw het bos in richting St. Niklaus.

Van St Niklaus naar Gasenried

Het laatste deel van onze dag, is een zeer korte wandeling die ons naar het begin brengt van de tweedaagse Europaweg. Die zal ons uiteindelijk naar Zermatt brengen. Velen doen dit deel met de bus om te krachten wat te sparen voor de volgende, veeleisende etappe richting de Europa Hut. In Gasenried is er maar één hotel, dus reserveren is aan te raden zodat je zeker een bed ter beschikking hebt.

Gasenried naar Europa Hut
13

Gasenried naar Europa Hut

Hoogste punt: North of Galenberg (2690 m)

14 km • 1131 meter stijgen • 570 meter dalen • 6 uur

De Europaweg op de Walkers Haute Route
EuropawegDe Europaweg is gemaakt in 1997. Het is een zeer uitdagende route van 31 km tussen Grächen en Zermatt, die hoog boven het Mattertal uitsteekt. Vaak op een hoogte van 1400 meter boven de vallei, met prachtige uitzichten die zorgen voor een visueel spektakel. Eén van de beste panorama’s krijg je al ongeveer twee uur na vertrek voorgeschoteld, wanneer de Matterhorn zich eindelijk aan de kop van de vallei openbaart. De Bietschhorn wordt in de andere richting gezien, de Dom en de Ried-gletsjer in het zuidoosten en de Weisshorn in het zuidwesten, plus tal van andere toppen. In totaal duurt de Europaweg zo’n 11 à 12 uur om de twee etappes te stappen.
Op de eerste dag is stelligste aangeraden zeer voorzichtig te zijn. Het is veruit het gevaarlijkste deel van de volledige route. Als je niet zeker bent van jezelf, is het beter dat je deze wandeling niet probeert. Er zijn verschillende plaatsen, ongeveer twee en een half uur van Gasenried, die potentieel gevaarlijk zijn door steenval. Extra waakzaam zijn, is hier aangeraden. Wandelaars worden door signalisaties aangeraden om op deze plaatsen zich snel over de gevarenzones te verplaatsen. Er zijn talloze secties beveiligd met lengte van vast touw. In het begin van het seizoen (begin juli) kunnen de touwen nog bevroren zijn.
De Europaweg, die bekend is als onderdeel van de Zwitserse Ronde van Monte Rosa en ook deel uitmaakt van de Ronde van de Matterhorn, is enorm populair geworden, maar iedereen die het aanpakt, moet zijn of haar eigen oordeel vormen of de hier geschetste risico's (en gemarkeerd met waarschuwingsborden op het pad zelf) het waard zijn om te nemen. Van alle etappes van de Walker's Haute Route is de route van de Europaweg bijzonder kwetsbaar voor verandering; zware regenval, sneeuwsmelting, vorst en de algemene instabiliteit van het bergmilieu kunnen allemaal een effect hebben. De Europaweg blijft een moeilijke, maar lonende finale van de Walker's Haute Route. Voordat u op pad gaat, wordt u sterk aangeraden om vooruit te bellen naar de Europa Hut om slaapruimte voor de nacht te reserveren. De website www.europaweg.ch geeft regelmatig updates over de toestand van de route en eventuele grote omleidingen.

Europa Hut naar Zermatt
14

Europa Hut naar Zermatt

Hoogste punt: Sunnegga (2288 m)

18 km • 348 meter stijgen • 962 meter dalen • 6 uur 30 minuten

De laatste etappe van de Walker's Haute Route richting Zermatt. Voor vertrek, vraag naar de actuele info over het pad in de Europa Hut. Toen wij dit deel deden, was een gedeelte afgesloten en deden we een omweg die ons naar de vallei bij Randa stuurde.

De Charles Kuonen Hängebrücke

In 2017 werd de route hersteld door het plaatsen van een nieuwe hangbrug. De vorige hangbrug was vernield door een lawine van stenen. De Charles Kuonen Hängebrücke is met haar 494 meter lengte de langste voetgangershangbrug ter wereld. De brug werd in juli 2017 geopend en loopt op een hoogte van 85 meter boven het Grabenguferravijn bij het Mattertal in de gemeente Randa in het Zwitsersekanton Wallis. De hangbrug weegt ongeveer 8 ton aan metalen kabels en is voorzien van een systeem tegen het heen en weer bewegen.