- Afstand: ± 188 km
- Hoogtemeters: 12.000 meter
- Etappes: 14 (aangeraden)
- Bergen: 10 toppen
- Start: Chamonix (FR)
- Einde: Zermatt (CH)
De wandelroute kan je in 8 tot 15 dagen doen. Wij hebben deze gedaan in 14 etappes. Hou rekening met de vele hoogtemeters (12.000 meter).
Handige wandelgids die in etappes de route nauwkeurig beschrijft; ook de alternatieve routes en zijsprongen komen aan bod. Kaarten zijn wat klein, maar duidelijk, maar onvoldoende zeker bij slechte weersomstandigheden. Wij raden dan ook om er losse kaarten bij te kopen. Het boek is een absolute aanrader om mee te hebben op deze tocht!
Meer info & kopenDe beste periode om een trektocht te doen in de hoge Alpen, wordt bepaald door de hoeveelheid en timing van sneeuwval van de afgelopen winter. Ook de koude en slecht weer in de herfst hebben invloed. De Walker’s Haute Route passeert verschillende hoge passen en een aantal afgelegen, moeilijk bereikbare stukken met veel sneeuwbeddeking. Deze stukken van de wandeling kunnen problemen en zelfs gevaar opleveren. Daarom is het aangeraden om in een normale periode van het jaar te gaan. De aangeraden periode om de wandeling te starten is begin juli. Tijdens enkele van de laatste jaren was dat zelfs te vroeg om te starten, maar normaal gezien heeft de sneeuw dan plaats gemaakt voor bloemen in volle bloei. Houd er echter rekening mee dat het niet ongebruikelijk is dat in delen van de Alpen zelfs midden augustus plotseling sneeuwstormen voorkomen.
In de hoge zomerperiode van juli tot midden augustus, wanneer de paden het drukst zijn, kunnen de temperaturen oplopen tot 25–30 ° C, zelfs op een hoogte van 2500 m en meer, en er kunnen veel onweersbuien voorkomen, meestal vanaf halverwege de middag De herfst begint half september en brengt vaak lange perioden met mooi weer met heldere luchten overdag en de eerste nachtvorst ’s nachts. Eind september zijn de meeste hutten gesloten, behalve een eenvoudige ‘winterkamer’ die open blijft met basisvoorzieningen. Oktober kan magisch zijn wanneer de larikshouten in goud veranderen en struiken op de heuvels in vuur en vlam staan met scharlakenrode bladeren. Maar hevige regen en de eerste sneeuw die in de winter op de hogere heuvels valt, kan het wandelen op grote hoogte beperken, of op zijn minst het plezier verminderen.
De meeste paden van deze route werden eenwenlang gebruikte door boeren, handelaren en jagers. In Zwitserland zijn er twee soorten officiële wandelpaden die zijn aangegeven en gemarkeerd volgens een gemeenschappelijke standaard. Gele wegwijzers dragen de namen van belangrijke historische bestemmingen zoals een pas, meer, hut of dorp, vaak met geschatte tijden in uren en minuten. Deze bevinden zich meestal in het dal of langs heuvels op bescheiden hoogte.
Tekens in verf, wit-rood-wit (zoals op de foto) kom je dan weer tegen op paden die ruwer, smaller en minder regelmatig gebruikt worden. Bij slecht weer moet je zeker goed opletten dat je de tekens niet mist. Een derde type van wegmarkering is een blauw-witte streep van de Alpenroute.
Het is altijd aan te raden om een kaart en kompas mee te nemen.
Enkele stukken van de weg die momenteel moeilijk zijn:
Het is belangrijk om jouw backpack zo goed en efficient mogelijk in te pakken. De belangrijkstre regel hier is: zorg dat jouw rugzak niet te zwaar voor jou is.
Lees meerDeze site gebruikt cookies. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Meer info