×
Buggenhoutbos Wandelroute select_check_box
directions_walk
Knooppunten Buggenhoutbos Wandelroute

Buggenhoutbos Wandelroute

Wandelroute vanuit Buggenhout

Het start punt van deze boswandeling begint aan de parking van het Agentschap Natuur en Bos aan de Kasteelstraat. Van hieruit vertrek je voor een heerlijke boswandeling in Buggenhoutbos. Maak een stop aan de boskapel en ontdek het verhaal die de kapel vertelt.
Verder vind je op deze route nog een arboretum waar je meer te weten komt of verschillende boom- en struiksoorten die er groeien.
Deze wandeling is zeer geschikt voor honden. Het heeft maar liefst een losloopweide van 20.000 m2!

Hoe werkt een gpx?

Te volgen knooppunten

info download sync_alt

60
0 km
arrow_right
56
0.4 km
arrow_right
55
0.6 km
arrow_right
54
0.8 km
arrow_right
53
1.4 km
arrow_right
58
1.8 km
arrow_right
59
2.5 km
arrow_right
66
3.6 km
arrow_right
65
4.7 km
arrow_right
64
4.9 km
arrow_right
63
5.7 km
arrow_right
62
7.3 km
arrow_right
61
7.5 km
arrow_right
60
8 km
straighten

8.1 km

timer

1 uur 40 min

start
Start- en eindpunt: Kasteelstraat, 9255 Buggenhout
share_location
GPS: 50.997263 4.208728
directions
Aanduiding: Rode knooppuntbord
location_on
Provincie: Oost-Vlaanderen
location_on
Regio: Scheldeland
move_to_inbox
19% verhard
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond (met losloopweide)
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Een wandeling door het Buggenhoutbos

Buggenhoutbos

location_onBuggenhoutbos © David Samyn

Start in de Kasteelstraat

De start van de wandelroute bevindt zich op de parking van het Agentschap Natuur en Bos, gelegen aan de lange Kasteelstraat. Deze weg verbindt het centrum van Buggenhout met Merchtem en dankt zijn naam aan het voormalige Kasteel van Buggenhout, dat in de 18e eeuw werd afgebroken. Vroeger was het een pad dat door het bos liep, dat in privébezit was en afgesloten werd door hekken. In de 19e eeuw kocht de gemeente het recht van doorgang af en werd de weg geplaveid. In het interbellum begon de bourgeoisie hier het toerisme te bevorderen. De eerste buitenverblijven, zoals Villa Rozenhof en Villa Eikenhoek, verschenen, gevolgd door cafés van lokale brouwerijen die hun dranken aanboden. Om de veiligheid van de padden te waarborgen, zijn er op verschillende plaatsen veilige paddenoversteken onder het wegdek aangelegd.

Wandelen in het Buggenhoutbos

© David Samyn

In de 12e eeuw maakte het Buggenhoutbos deel uit van het uitgestrekte Beuckenhoudt, een bos van duizend hectare waar de gemeente Buggenhout haar naam aan ontleent. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden grote delen van het bos door de Duitsers gekapt voor houtskoolproductie ten behoeve van buskruit. In 1936 besloeg het bos nog slechts 140 hectare en werd verdere ontginning gestaakt. Tegenwoordig beslaat het beboste gedeelte opnieuw 202 hectare, met een geplande uitbreiding van nog eens 11 hectare. Zoals de naam al suggereert, is de beuk hier in overvloed aanwezig, maar vooral de wintereik valt op. De eikels staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en worden in het najaar geoogst voor vermeerdering. In het oostelijke deel van het bos zorgt de kronkelende Hollebeek voor een rijke biodiversiteit, met bosanemonen en gele dovenetels in het voorjaar, valse salie en diverse varensoorten tijdens de zomer, en een overvloed aan paddenstoelen in het najaar. Het Buggenhoutbos biedt ook een thuis aan zeldzame dieren, zoals de vuursalamander en de hazelworm, ook wel bekend als de 'bospaling'.

Wintereiken

location_onWintereiken © David Samyn

Buggenhoutbos

Knooppunt 60

Het Buggenhoutbos is een prachtig bosgebied gelegen in de gemeente Buggenhout. Dit bos biedt een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Het is een mix van loof- en naaldbomen, met kronkelende paden die uitnodigen tot wandelen en verkennen. Het bos herbergt een divers ecosysteem met een rijke flora en fauna, waaronder zeldzame plantensoorten en verschillende vogelsoorten.

Boskapel

location_onBoskapel © David Samyn

Geschiedenis van de Boskapel

Knooppunt 60

Op 4 december 1504 vond er tijdens een jachtpartij een tragisch incident plaats waarbij Jan De Rijcke, de oppervalkenier van Brabant, werd gedood door een everzwijn. Zijn weduwe, Jacoba van Heffene, liet ter nagedachtenis aan dit ongeval een kapel bouwen op de plaats van het incident. De kapel groeide al snel uit tot een bedevaartsoord. In de 17e eeuw werd de kapel vergroot door de adellijke familie Bournonville. Een opmerkelijke piëta, geplaatst in een nis boven de ingang, stamt uit die periode. In de voorplaats van de kapel zijn beeldhouwwerken te vinden die verwijzen naar de tragische dood van Jan De Rijcke. De ommegang rondom de kapel, bestaande uit vijftien staties met rotsachtige sculpturen, dateert uit 1949.

Hollebeek

location_onHollebeek © David Samyn

Slingerende Hollebeek

Knooppunt 66 - 63

De Hollebeek is een belangrijke waterloop die door het Buggenhoutbos stroomt. Deze kronkelende beek draagt bij aan de biodiversiteit en het unieke ecosysteem van het bos. Het biedt een waardevolle habitat voor verschillende planten en dieren. In het voorjaar kun je bosanemonen en gele dovenetels langs de oevers van de Hollebeek aantreffen, waardoor het gebied een kleurrijk en levendig aanzicht krijgt. Gedurende de zomermaanden biedt de beek een thuis aan valse salie en diverse soorten varens. Daarnaast is de Hollebeek ook bekend om zijn rijke diversiteit aan paddenstoelen in het najaar. Het is een belangrijke waterader die bijdraagt aan de charme en ecologische waarde van het Buggenhoutbos.

Konijnenberg

location_onKonijnenberg © David Samyn

Kunstmatige Konijnenberg

Knooppunt 63 - 62

De Konijnenberg, een kunstmatig aangelegde heuvel, werd oorspronkelijk gecreëerd door de heren van Buggenhout. Deze heuvel diende als habitat voor gekweekte konijnen die later werden vrijgelaten als jachtwild. Vandaag de dag is de Konijnenberg een van de meest populaire bestemmingen in het bos. Het biedt een speelzone van maar liefst 10 hectare, waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. Daarnaast is er een 6 meter lange picknicktafel waar iedereen vrij kan aanschuiven om te genieten van een gezellige picknick. Bovendien is er een nieuwe houten schuilhut aanwezig, waar bezoekers beschutting kunnen zoeken en even kunnen ontspannen te midden van de prachtige natuur. Ook is er een informatief bord dat de geschiedenis van het Buggenhoutbos door de eeuwen heen belicht.

flag

Knooppunt 60, Kasteelstraat

Wandelnetwerk Brabantse Kouters

De Buggenhoutbos Wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 780 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

Leuke plaatsjes in de buurt

B&B • Dendermonde

B&B Casa Cava

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Buggenhoutbos Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Buggenhout.

Wandelingen Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.