Wandelroute van het jaar 2024

De Venntrilogie is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2024

© ostbelgien.eu Dominik Ketz

109 km

lange wandelroute door de Oostkantons

3 unieke landschappen

De noordelijke Venen, de Hoge Venen en de zuidelijke Venen

6 etappes

6 mooie wandelingen, variërend van 11 tot 25 kilometer

Bewegwijzerd

De route is bewegwijzerd in beide richtingen

Een Adembenemende Langeafstandswandeling door de Oostkantons

Deze wandeltocht, met een lengte van 109 kilometer, is opgesplitst in zes afzonderlijke etappes en nodigt je uit voor een avontuurlijke reis. De unieke aantrekkingskracht van deze route ligt in het verbinden van de drie meest karakteristieke landschappen van de Venen, terwijl het je ook introduceert aan de ongerepte natuurlijke schoonheid van de Oostkantons.

De noordelijke Venen

De uitlopers van de Venen, gelegen ten noorden van Eupen, leiden je door een schilderachtig landschap vol velden en hagen. Je verplaatst je van weide naar weide via ontelbare kleine hekjes die als gidsen fungeren op je pad.

Venntrilogie Drielandenpunt - Eynatten
© Chris Eyre walker
Etappe 1 map

Etappe 1 : Drielandenpunt - Eynatten

 • 23,5 km
 • 6 - 8 uur

De wandelroute van het Drielandenpunt naar Eynatten, strekkend over 23,5 km, voert je door de adembenemende natuur van de Oostkantons. Startend waar België, Duitsland, en Nederland elkaar ontmoeten, biedt deze tocht een unieke mix van natuurlijke schoonheid en historische ontdekkingen. Het pad leidt door het betoverende Preusbos, langs de geschiedenisrijke plekken van Moresnet Neutre, en door het sprookjesachtige bos rondom kasteel Eyneburg. De route volgt de levendige Hohnbachvallei, waar in het voorjaar narcissen bloeien en mijnbouwhistorie tastbaar is. Verdere kenmerken zijn de talrijke hekjes die weilanden met elkaar verbinden, de bron van de Gueule, en de imposante Hammerbrücke. Uiteindelijk bereik je Eynatten, een charmant dorpje dat het einde markeert van dit deel van je wandeling.

Meer informatie
Venntrilogie Eynatten - Eupen
© Chris Eyre walker
Etappe 2 map

Etappe 2 : Eynatten - Eupen

 • 18,9 km
 • 5 - 6 uur

De tweede etappe van de Venntrilogie, van Eynatten naar Eupen, biedt een afwisselende wandeling van bijna 19 km door het hart van de Oostkantons. Deze route voert je langs historische dorpspaden, door het weidse Hertogenwald, en eindigt in de bruisende stad Eupen. Onderweg ontdek je de rijke tradities van de lokale pottenbakkers in Raeren, waar paden door de tuinen van de bewoners leiden en je het ambachtelijke erfgoed van de regio ervaart. Het Hertogenwald vormt een natuurlijke grens vol brede paden, spoorwegrelicten en een weelderige bosomgeving, die het industriële verleden van de streek in herinnering brengt. Terwijl je Eupen nadert, leiden landelijke wegen en woonwijken je naar het hart van de stad. Deze toegankelijke tocht combineert natuurlijke schoonheid met culturele diepgang en is een must-do voor iedereen die de diversiteit van de Oostkantons wil ervaren.

Meer informatie

De Hoge Venen

De Hoge Venen met hun karakteristieke plateaus bieden een reis door de tijd over twee etappes, van Eupen naar Malmedy, door ongerepte natuur die je meevoert naar de prehistorie. Je verkent een verlaten wildernis die tot op de dag van vandaag zijn geheimen en mysterie bewaart.

Venntrilogie Eupen - Signaal van Botrange
© Chris Eyre walker
Etappe 3 map

Etappe 3 : Eupen - Signaal van Botrange

 • 24,8 km
 • 7 - 9 uur

Op de route van Eupen naar het Signaal van Botrange, de langste etappe van je wandelavontuur, klim je gestaag naar het hoogste punt van België. Deze tocht van 24,8 km laat de ongeëvenaarde diversiteit van het veenlandschap zien, van de schilderachtige Hellevallei tot de uitgestrekte en barre Waalse Venen. Vanaf het startpunt in Eupen, een stad die zijn ontwikkeling dankt aan het venwater, voert de route je naar de “Schwarze Brücke”, een ideale plek voor een rustpauze. De natuur omarmt je volledig als je de bovenste vallei van de Helle oversteekt, langs groene vlakten, kwartsrotsen, en Maison Ternell voor een mogelijke gastronomische stop. De reis vervolgt over houten vlonderpaden door de lagere vallei van Helle naar de grote open vlaktes van de Hoge Venen, culminerend in een adembenemend 360° panorama bij het Signaal van Botrange. Deze etappe biedt een intensieve maar onvergetelijke ervaring van de natuurlijke pracht en het unieke ecosysteem van de Hoge Venen.

Meer informatie
Venntrilogie Botrange - Malmedy
© Ostbelgien.eu Dominik Ketz
Etappe 4 map

Etappe 4 : Botrange - Malmedy

 • 19,9 km
 • 6 - 8 uur

De wandeling van Botrange naar Malmedy biedt een uitdagende afdaling vanaf het hoogste punt van België, over een afstand van 19,9 km. Deze tocht voert je langs de stromende beken van de Venen, door bossen vol bomen en rotsen die ooit dienden als herkenningspunten voor lokale bevolking en herders. Onderweg zijn de waterval van Bayehon en de canyon van Trôs-Marèt absolute hoogtepunten. De route begint met een klim die je kortstondig tot de hoogste persoon in de Benelux maakt, gevolgd door een avontuurlijke afdaling langs de Ghastèr beek, leidend naar de prachtige Bayehon vallei. De reis vervolgt door uniek berglandschap rond het beekje Tros-Marèt, waar houten bruggetjes en rotsige paden je begeleiden. Uiteindelijk brengt de weg je naar Malmedy, via de bossen van Butte Chaumont, en eindigt in het levendige stadscentrum. Deze route is een ware test van uithoudingsvermogen en biedt tegelijkertijd onvergetelijke natuur- en cultuurervaringen.

Meer informatie

De Zuidelijke Venen

De Zuidelijke Venen vormen een plek waar natuur en folklore samenkomen, gedragen door het ritme van de Warche. In dit meest Ardeense segment van de Venntrilogie ervaar je romantiek in zijn puurste vorm. Water speelt de hoofdrol doorheen deze twee etappes.

Venntrilogie Malmedy - Robertville
© Chris Eyre walker
Etappe 5 map

Etappe 5 : Malmedy - Robertville

 • 10,6 km
 • 3,5 - 5 uur

De vijfde etappe van Malmedy naar Robertville, een route van 10,6 km, begint met een stevige klim uit Malmedy, langs de Kruisweg, onder de indrukwekkende aanwezigheid van de kathedraal Saint-Pierre, Paul en Quirin. Terwijl je de heuvel van Livremont beklimt, geniet je van de staties en de adembenemende panorama’s die zich uitstrekken tot het dorp Chôdes. De route vervolgt over de bergkammen van de Warche, waar elk pad je trakteert op spectaculaire uitzichten over de vallei, doorspekt met rotsachtige landschappen. Een daling naar de Warchevallei onthult het majestueuze kasteel Reinhardstein, dat zich als een historisch juweel aan het landschap vastklampt. Deze etappe culmineert bij de stuwdam van Robertville, waar de prachtige mix van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed je wandelervaring verrijkt. Deze tocht biedt niet alleen fysieke uitdagingen maar ook onvergetelijke zichten en een diepe duik in de lokale geschiedenis.

Meer informatie
Venntrilogie Robertville - Butgenbach
© Ostbelgien.eu Dominik Ketz
Etappe 6 map

Etappe 6 : Robertville - Butgenbach

 • 11,9 km
 • 3,5 - 5 uur

De zesde en finale etappe van de Venntrilogie, van Robertville naar Butgenbach, voert je door het schilderachtige landschap van 11,9 km dat de schoonheid van de Warche van dichtbij laat zien. De route begint bij de stuwdam van Robertville en volgt de zuidelijke oever van het meer, waar het landschap bijna Scandinavisch aandoet. Na het meer te hebben verlaten, komt de Warche levendig tot leven terwijl je over prachtige vlonderpaden wandelt, omringd door weelderige bossen en de bruisende oevers. De route voert verder langs de Ravel Vennbahn bij Weywertz, waar je getrakteerd wordt op een harmonieuze mix van natuur en rust. Het avontuur culmineert in Butgenbach, in het hart van het dorp, waar de reis eindigt met de mogelijkheid voor een verfrissende duik in het meer van Bütgenbach of een ontspannen pauze in een lokaal café of restaurant. Deze afsluitende etappe belooft een serene en voldoening gevende afronding van je reis door de Venntrilogie.

Meer informatie