Bos 't Ename 4.5

Bos 't Ename

Wandelen vanuit Ename

Knooppunten Bos

4.5 km

4.5 km 1 uur Knooppunten Bos
Oudenaarde(Ename) Vlaamse Ardennen Oost-Vlaanderen

Deze korte maar heuvelachtige wandeling door Bos t'Ename zal je een verassend stukje groen brengen. Hier grazen er runderen en Konikpaarden vrij rond dus sta niet verstelt als je er plots eentje op je weg vindt. Deze dieren helpen aan de prachtige biodiversiteit die het bos te bieden heeft en geven hen dus vrij spel.
Verder zal je kunnen genieten van enkele geweldige uitzichten op de Scheldevallei en Ename. Mocht het een heel heldere dag zijn zal je zelf een uitkijkpunt vinden die zicht geeft op Oudenaarde en soms zelf de stad Gent.

Te volgen knooppunten

De Bos 't Ename maakt gebruik van het wandelnetwerk Zwalmvallei een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Zwalmvallei

De Bos 't Ename maakt deel uit van het wandelnetwerk Zwalmvallei. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 200 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

24
0 km
33
1.2 km
31
2.4 km
32
2.7 km
25
3.4 km
24
4.6 km

4.5 km

1 uur

VERTREKPLAATS

Knooppunt 24, Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename

GPS-COÖRDINATEN

N 50.854751° E 3.632523°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ONDERGROND

34% verhard

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Een wandeling door Bos T’Ename

PAM Ename

Provinciaal Archeologisch Museum © David Samyn

Start Provinciaal Archeologisch Museum

Knooppunt 24

Begin je boswandeling in het pittoreske dorpje Ename, recht tegenover het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM). In dit boeiende museum word je meegenomen op een opmerkelijke reis door de rijke geschiedenis van Ename. Bewonder er archeologische vondsten en levendige historische reconstructies die je een levendig beeld geven van het leven in dit Scheldedorpje door de eeuwen heen.

Na het verkennen van het PAM, raden we je aan om ook een kijkje te nemen in de indrukwekkende Sint-Laurentiuskerk. Dit majestueuze bouwwerk is een prachtig overblijfsel uit het 10e-eeuwse verleden van Ename. Betreed de kerk en bewonder de eeuwenoude architectuur, de prachtige kunstwerken en de serene atmosfeer die je terugvoeren naar een vervlogen tijdperk.

Zodra je de geschiedenis van Ename hebt ervaren in zowel het museum als de kerk, kun je je wandeling voortzetten en genieten van de betoverende natuurlijke schoonheid van de omgeving. Verken de weelderige bossen, wandel langs kabbelende beekjes en geniet van de rust en sereniteit die deze plek te bieden heeft. Een perfecte manier om zowel van de culturele als natuurlijke geneugten van Ename te genieten.

Ename Bos

Ename Bos © David Samyn

Ename Bos

Voordat je het bos zelf betreedt, maak je een wandeling over de Zwijdries. Deze helling is bijzonder, aangezien de kasseien ervan als een beschermd monument worden beschouwd. Neem de afslag naar links aan de voet van de Kattenberg en volg de route naar knooppunt 33. Hier kom je aan bij de Natusdreef, waar je het Bos t'Ename binnenstapt. Dit verrassende stuk groen herbergt een opmerkelijke trap midden in het bos. Beklim deze trap en word beloond met een prachtig uitzicht op Oudenaarde en op heldere dagen zelfs tot in Gent!

Het bos t'Ename is niet alleen een lust voor het oog, maar herbergt ook een rijke verscheidenheid aan fauna en flora. Terwijl je door het bos wandelt, kom je misschien onverwachts oog in oog te staan met koeien of paarden. Deze dieren dragen bij aan het behoud van de biodiversiteit in het bos en mogen vrij rondgrazen. Veesluizen zorgen ervoor dat de dieren binnen het bos blijven, maar verder hebben ze alle vrijheid om te gaan waar ze willen.

Terwijl je verder wandelt, kom je doorsteekbrugjes tegen die je helpen om de prachtige natuurlijke omgeving te verkennen. Laat je niet verrassen door de ontmoeting met deze grazende dieren, maar geniet van het harmonieuze samenspel tussen mens en natuur in dit bos. Het is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Bloemenveld Ename

© David Samyn

Konijnenberg

Knooppunt 31 - 32

Onderweg kom je een opvallende verhevenheid in het landschap tegen, hoogstwaarschijnlijk een konijnenberg of warande. Tussen knooppunt 31 en 32 bevindt zich een rustpunt waar je opnieuw wordt beloond met een prachtig uitzicht op Ename en de schilderachtige Scheldevallei. In de verte kan je de Oudenaardse Sint-Walburgakerk zien. Geniet van het panoramische vergezicht terwijl je even tot rust komt.

Een konijnenberg, ook wel bekend als een konijnenheuvel, is een kunstmatige heuvel die werd aangelegd om konijnen te huisvesten en te jagen. Het bestond uit een reeks ondergrondse holen waarin konijnen konden schuilen. Deze heuvels werden vaak aangelegd door landeigenaren, zoals de paters in het geval van Ename, om een gemakkelijke en georganiseerde jacht op konijnen mogelijk te maken. Ze dienden ook als een vorm van wildbeheer, waarbij de konijnenpopulatie gecontroleerd kon worden. De konijnenberg voegt nog een interessant historisch element toe aan de boswandeling in Ename.

Huis Beaucarne

Huis Beaucarne © Toerisme Oost-Vlaanderen

Huis Beaucarne

Knooppunt 24

Huis Beaucarne ligt verborgen achter een bescheiden gevel in het hart van Ename schuilt. Dit prachtige huis wordt al meer dan 250 jaar door dezelfde familie bewoond. Zowel het huis zelf als de indrukwekkende tuin, inclusief een druivenserre, zijn op zich al redenen om Ename te bezoeken.

Om Huis Beaucarne te verkennen, kun je een rondleiding met gids regelen door van tevoren een afspraak te maken. Er zijn ook verschillende arrangementen beschikbaar, zoals brunches of Afternoon Tea, die je kunt boeken. Vanaf mei kun je ook gewoon binnenwandelen in het theehuis op de historische binnenplaats. Het is de perfecte afsluiting van je wandeling, waar je kunt genieten van een heerlijke kop thee, koffie met taart of zelfs een aperitief met tapas.

PAM Ename

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Bos 't Ename? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Ename.

Geuzenhoek wandelroute 11.8
11.8 km

Geuzenhoek wandelroute

Van het centrum een rondje Donkmeer 5.7
5.7 km

Van het centrum een rondje Donkmeer

Historisch Oudenaarde 3.5
3.5 km

Historisch Oudenaarde

Langs berg en kapel wandelroute 13
13 km

Langs berg en kapel wandelroute

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning EnjoyToday
Vakantieverblijf

Vakantiewoning EnjoyToday

Bosgat deel 1
Vakantieverblijf

Bosgat deel 1

Clayshoeve
Vakantieverblijf

Clayshoeve

Bosgat Deel 2
Vakantieverblijf

Bosgat Deel 2

KoppenHerberg
Vakantieverblijf

KoppenHerberg

Vakantiewoning La Quitapenas
Vakantieverblijf

Vakantiewoning La Quitapenas

La Porte Rouge
Vakantieverblijf

La Porte Rouge

Het Krullennest
Vakantieverblijf

Het Krullennest

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.