×
Kluisbos Wandelroute select_check_box

© Routezoeker.com

directions_walk
Knooppunten Kluisbos Wandelroute

Kluisbos Wandelroute

Wandelroute vanuit Ruien

De Kluisbos Wandelroute is 6,4 kilomter lang in de Vlaamse Ardennen. De wandeling kan je stappen aan de hand van de knooppunten die je hieronder kan vinden. Je wandelt via het Muziekbos naar het heksendorpje Ellezelles.

Bekijk meer wandelingen in Kluisbergen (Ruien)

Hoe werkt een gpx?

Te volgen knooppunten

info download sync_alt

7
0 km
arrow_right
2
0.9 km
arrow_right
8
1.7 km
arrow_right
53
1.8 km
arrow_right
60
2.9 km
arrow_right
39
4.3 km
arrow_right
37
5.2 km
arrow_right
32
5.8 km
arrow_right
33
5.9 km
arrow_right
7
6.3 km
straighten

6.4 km

timer

1 uur 20 min

start
Start- en eindpunt: Torendreef, 9690 Ruien
share_location
GPS: 50.75971 3.488587
directions
Aanduiding: Knooppuntenborden
location_on
Provincie: Oost-Vlaanderen
location_on
move_to_inbox
38% verhard
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
stroller
Mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Kluisbos wandelroute in Kluisbergen

kindvriendelijk Kluisbos

© David Samyn

Kindvriendelijke wandeling

Het kluisbos biedt verschillende activiteiten en mogelijkheden voor kinderen om zich te kunnen vermaken en hun interesse in de natuur te stimuleren. Enkele redenen waarom dit bos ideaal is voor kinderen: Er zijn verschillende speelplaatsen die ontworpen zijn met natuurlijke materialen. De kinderen kunnen tijdens de wandeling de verschillende dieren en planten ontdekken. Op heel wat plaatsen zijn picknickplekken aanwezig waar gezinnen kunnen ontspannen en genieten van een lekkere maaltijd te midden van de natuur. Het is een gezonde en actieve omgeving waar ze kunnen genieten van de buitenlucht en fysiek bezig kunnen zijn.

  1. Natuurspeelplaatsen: Het Kluisbos heeft veel speelplaatsen waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en ravotten. Deze speelplaatsen zijn ontworpen met natuurlijke elementen om een avontuurlijke en leerzame speelervaring te bieden.
  2. Educatieve wandelroutes: Het bos heeft een educatieve wandelroute speciaal voor kinderen. Deze routes bevatten informatieborden, interactieve elementen en leuke activiteiten die kinderen helpen de natuur en het bos te ontdekken.
  3. Dieren en planten: In het Kluisbos kunnen kinderen verschillende dieren en planten tegenkomen. Ze kunnen vogels spotten, eekhoorns zien en zelfs reeën of andere wilde dieren tegenkomen. Het is een geweldige kans voor kinderen om meer te leren over de lokale flora en fauna.
  4. Picknickplekken: Er zijn voldoende aangewezen picknickplekken waar gezinnen kunnen ontspannen en genieten van een lekkere maaltijd te midden van de natuur. Dit zorgt voor een gezellige en ontspannen familie-uitstap.
  5. Beweging en frisse lucht: Het bos biedt volop ruimte voor kinderen om vrij rond te rennen, te spelen en hun energie kwijt te kunnen. Het is een gezonde en actieve omgeving waar ze kunnen genieten van de buitenlucht en fysiek bezig kunnen zijn.

Enclus du Haut Kluisbergen

location_onEnclus du Haut © David Samyn

Start Kluisbos wandelroute: Enclus du Haut

Het startpunt van de Kluisbos wandelroute is gelegen bij "Enclus du Haut". Enclus du Haut is een pittoresk dorpje dat zich bevindt vlakbij het Kluisbos. Enclus du Haut heeft een charmante en landelijke uitstraling met traditionele architectuur en smalle straatjes. Het dorpje is omringd door weelderige groene velden en bossen, waardoor het een rustige en vredige atmosfeer heeft.

Het startpunt, knooppunt 7, ligt op enkele honderden meters van Enclus du Haut. Er zijn meestal voldoende parkeergelegenheden beschikbaar voor bezoekers die met de auto komen. Vanaf daar kun je de bewegwijzering volgen om de Kluisbos wandelroute te starten.

Reus 1 Kluisbos wandelroute

location_onReus 1 © Toerisme Oost-Vlaanderen

3 Reuzen

Bij knooppunt 7 kom je het kunstwerk "De Reuzen" tegen. "De Reuzen" is een opvallende en imposante sculptuur die de aandacht trekt van wandelaars en vooral de kinderen. Het is een creatie van de Belgische kunstenaar René Julien en is een iconisch symbool geworden van het Kluisbos.

De sculptuur bestaat uit drie reuzenfiguren die hoog boven het landschap uitsteken. De figuren zijn gemaakt van hout en hebben een indrukwekkende omvang. Elke reus heeft een unieke uitdrukking en houding, waardoor ze een fascinerend en bijna mysterieus aura hebben.

Reus 2 Kluisbos wandeling

location_onReus 2 © Toerisme Oost-Vlaanderen

"De Reuzen" symboliseren de verbinding tussen mens en natuur. Ze lijken te versmelten met de omringende bomen en bossen, waardoor een harmonieus samenspel ontstaat tussen de kunstwerken en de natuurlijke omgeving. Het is een uitnodiging om stil te staan bij onze relatie met de natuur en ons bewustzijn van het fragiele evenwicht tussen mens en milieu.

Boshyacinten in het Kluisbos

location_onBoshyacinten © Toerisme Oost-Vlaanderen

Knooppunt 7 – 33: Het Kluisbos

Het Kluisbos is een bosgebied gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, in de gemeente Kluisbergen. Het is een prachtig en gevarieerd bos dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en recreatieve mogelijkheden.

Het bos beslaat een oppervlakte van ongeveer 330 hectare en bestaat voornamelijk uit loofbomen, zoals eiken, beuken en berken. Een van de kenmerken van het Kluisbos is de Kluisberg, die met zijn 141 meter hoogte een van de hoogste punten in Oost-Vlaanderen is. Vanaf de top van de Kluisberg heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving, wat zeker de moeite waard is om te ervaren. Door het heuvelachtige landschap, is dit een uitstekende bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers die op zoek zijn naar uitdagende routes en adembenemende uitzichten.

Voorzieningen zoals picknickplaatsen, speeltuinen en cafés zijn talrijk aanwezig, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Knooppunt 2: Liefdesbron

Aan knooppunt 2 kom je de "Liefdesbron" tegen, een betoverende plek in die een romantische en mysterieuze sfeer uitstraalt. De Liefdesbron is een kleine, natuurlijke waterbron die wordt omringd door weelderige begroeiing en bomen. Het kristalheldere water dat uit de bron opborrelt, draagt bij aan de betoverende ambiance van de plek. Het is een idyllische plek die vaak wordt geassocieerd met romantiek en liefde.

De Liefdesbron heeft door de jaren heen een zekere mystiek gekregen. Volgens de lokale overlevering zou het drinken van het water van de Liefdesbron geluk en voorspoed brengen in de liefde. Het is niet ongebruikelijk om mensen te zien die het water van de bron proberen te proeven of een wens doen bij deze bijzondere plek. Naast de symboliek van liefde en geluk, is de Liefdesbron ook gewoon een prachtig stukje natuur om van te genieten.

Bosbaar in het Kluisbos

location_onBosbAAr © David Samyn

Knooppunt 53: BosbAAr

Bij knooppunt 53 kom je "Bosbaar" tegen, een unieke en leuke plek in het bos. Gelegen te midden van het prachtige Kluisbos, biedt Bosbaar een sfeervolle Bed & Breakfast-ervaring voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Deze B&B straalt warmte en gastvrijheid uit, met comfortabele kamers die ideaal zijn voor ontspanning na een dag vol avontuur. Gasten kunnen genieten van een heerlijk ontbijt om de dag goed te beginnen voordat ze op verkenning gaan in het bos.

Wat Bosbaar echt bijzonder maakt, is de rustige omgeving waarin het zich bevindt. Het Kluisbos biedt een prachtig decor van groene bossen en rustige paden, waardoor gasten de gelegenheid krijgen om te genieten van de natuurlijke schoonheid en tot rust te komen.
Hierna steek je niet alleen de Torendreef, maar ook de taalgrens over. Zo beland je in Rue la Cavée, een ecologisch waardevolle holle weg die van het gehucht Hortilin naar Amougies afdaalt.

Eindpunt: Aux Acacias

Aan knooppunt 7 van de Kluisbos wandelroute bevindt zich "Aux Acacias", een charmante plek die je uitnodigt om te ontspannen en te genieten van een heerlijke maaltijd of verfrissend drankje. Aux Acacias is een sfeervol restaurant/café dat bekend staat om zijn gastvrije ambiance en smakelijke gerechten. Het is een ideale plek om even tot rust te komen na een stevige wandeling door het Kluisbos.

Het restaurant is gevestigd in een prachtig gebouw, omringd door groene tuinen en met een rustiek terras waar je kunt genieten van de buitenlucht. De sfeer is warm en uitnodigend, met een vleugje landelijke charme.

Aux Acacias

location_onAux Acacias © David Samyn

flag

Enclus du Haut

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning • Ronse

Vakantiewoning La Quitapenas

Vakantiewoning • Kluisbergen

Landhuis de kluis

Vakantiewoning • Oudenaarde

KoppenHerberg

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Kluisbos Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Ruien.

Wandelingen Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.