Hoe pak ik mijn backpack het beste in?

Tip

Backpack inpakken

Het is belangrijk om jouw backpack zo goed en efficient mogelijk in te pakken. De belangrijkstre regel hier is: zorg dat jouw rugzak niet te zwaar voor jou is. Zorg daarnaast voor een goede verdeling van het gewicht in de tas. Bovendien is het prettig om een overzichtelijke indeling te hebben zodat je niet telkens alles erin of uit moet halen bij het nemen van een t-shirt. Hieronder kan je een afbeelding zien van hoe je het gewicht verdeeld over je rugzak.

Hoe pak je jouw backpack in

Zone 1: Ondervak van je backpack inpakken

In het onderste deel van je backpack steek je best lichte spullen zoals je slaapzak, matje of losse schoenen. Wanneer je hier zware spullen steekt, zal je snel merken dat jouw rugzak aan jouw rug 'trekt'.

Zone 2 & 3: Hoofdvak

In dit vak is het aangeraden om de medium zware en zware spullen op te bergen. Voor het meeste draagconfort steek je best de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen je rug. Hierbij denken we aan het water, de tent… Zo zorg je dat het zwaartepunt boven de heupen en onder de schouders ligt. Zo zal je het meeste stabiliteit hebben.
In dit deel steek je ook jouw kleren. Een goede tip: rol je kleren op. Zo bespaar je plaats en blijft het overzichtelijk.

Zone 4: Bovenaan je rugzak

Ook hier, zoals onderaan, is het belangrijk om lichte spullen in op te bergen. Handig is om hier spullen te steken die je vaak nodig hebt onderweg. Denk maar een regenjas, extra trui, kleine snack, identiteitskaart… Zo moet je niet de hele tas doorzoeken als je iets nodig hebt tijdens de wandeling van de dag.

Handige tips voor het inpakken van je backpack

 • Ga je niet alleen met het vliegtuig? Verdeel dan enkele spullen zoals vers ondergoed.
 • Overleg met je reispartners.Het heeft geen zin om twee reisgidsen of kaartspellen mee te zeulen op de trektocht.
 • Steek belangrijke zaken (papieren, geld, …) in een waterdichte zak.
 • Als je reserve schoenen meeneemt, kan je deze opvullen met kousen en onderbroeken. Het is belangrijk om alle plaats te benutten in je rugzak!
 • Neem geen volledige pullen shampoo en douchgel mee. Vaak bestaan er kleinere verpakkingen en zelf die combinaties die goed voor de huid en haar zijn. Een blokje zeep neemt het minste plaats en gewicht in.
 • Steek jouw toiletspullen in waterdichte tas zodat je geen onaangename lekkages hebt in jouw backpack.
 • Er bestaan heel wat lichte en kleine handdoeken. Deze zijn vaak ook gemaakt van een stof die heel snel droog is.
 • Neem niet teveel kleding mee. Rol je kleding op. Zo bespaar je plaats en blijft het overzichtelijk.
 • Voorspellen ze regen op de wandeltocht? Steek dan de poncho of regenjas niet te ver. Je wilt tijdens de regen niet je hele rugzak opengooien.
 • Een camelbak is een handige manier op jouw water mee te nemen. De meeste backpacks zijn voorzien van een opening om de slang van de waterzak door te steken.
 • Hou wat ruimte over voor enkele souveniers. Lukt dit niet, kan je natuurrlijk ook ter plaatse enkele oude kleren achterlaten.
 • Weet je niet precies wat je allemaal moet meenemen? Bekijk hier onze packlijst voor trektochten.
Flightbag backpack

Gebruik een flightbag

Vertrek je met het vliegtuig? Maak je gebruik van een bus op reis? Gebruik dan een flightbag. Deze is essentieel om jouw backpack te beschermen. De aankoop van een rugzak is vaak een hele hap uit het reisbudget. Dan wil je ook graag dat deze heelhuids toekomt op jouw bestemming. Doordat er heel wat riemen loshangen, kan het voorkomen dat jouw rugzak aanzien wordt als een ‘buiten categorie’ bagage. In dat geval mag je opzoek gaan naar jouw rugzak bij een speciale balie op de luchthaven.
Ikzelf heb het al voorgehad dat een van de sluitingen van de riemtjes tussen de koffer geraakte van de bus. Hierdoor was één van de sluitingen kapot en kon ik mijn rugzak niet meer sluiten rond mijn heup. Onmogelijk dus om een bergtocht te doen met enkel steun op je schouders. Ik mocht dus eerst uren opzoek gaan naar een winkel met sluitingen.
Bol.com heeft een aantal heel goede flightbag in het assortiment.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.