×
Kravaalbos Wandelroute select_check_box

© Foto Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn

directions_walk
Knooppunten Kravaalbos Wandelroute

Kravaalbos Wandelroute

Wandelroute vanuit Meldert

Op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan je gaan voor een onverwachte landschapswandeling doorheen het Kravaalbos. Dit bos is een waar ecologisch paradijs waar je mits wat geluk een sierlijke ree kan spotten of een prachtige rode eekhoorn. 

Deze wandelroute is in het voorjaar met de bloei van Bosanemonen en wilde hyacinten een ware droom en maakt dat je je in een sprookje waant. 

Hoe werkt een gpx?

Te volgen knooppunten

info download sync_alt

47
0.7 km
arrow_right
99
1.8 km
arrow_right
40
3.3 km
arrow_right
51
3.7 km
arrow_right
50
4.1 km
arrow_right
49
4.3 km
arrow_right
71
4.4 km
arrow_right
70
4.9 km
arrow_right
26
5.4 km
arrow_right
48
6.6 km
arrow_right
24
6.8 km
arrow_right
25
7.9 km
arrow_right
47
km
straighten

7.9 km

timer

1 uur 40 minuten

start
Start- en eindpunt: Knooppunt 47, Putstraat, 9310 Meldert
share_location
GPS: 50.92744 4.14955
directions
Aanduiding: Knooppunten
location_on
Provincie: Oost-Vlaanderen
location_on
Regio: Scheldeland
move_to_inbox
17% verhard
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Een wandeling door het Kravaalbos

Bij Stinne

location_onBij Stinne © David Samyn

Start aan Café Bij Stinne

Knooppunt 47

Gedurende meer dan vijftig jaar beheerde Stinne Aelbrecht een café aan de rand van het Kravaalbos. Na haar overlijden op 91-jarige leeftijd bundelden vijf enthousiaste buurtbewoners hun spaargeld om het café nieuw leven in te blazen. Het interieur, inclusief de kolenkachel en de lokale voetbalploeg, bleef behouden. Op het menu prijkten nu ook heerlijke streekbieren. Het café, dat bekendheid geniet onder de lokale bevolking, heeft ook nationale faam verworven doordat het diende als decor in de derde en vierde Kampioenen-film. De erfenis van Stinne leeft voort.

Molenbeek

location_onMolenbeek © David Samyn

Molenbeek

Knooppunt 47 - 99

De Molenbeek, gevoed door talloze bronbeekjes die ontspringen in en rondom het Kravaalbos, volgt een schilderachtige en natuurlijke kronkelende loop door een met bomen en bossen omgeven vallei. Tien jaar geleden was deze beek een verontreinigde open riool, waar vrijwel alle vissen, behalve een paar stekelbaarsjes, waren verdwenen. Dankzij een reeks maatregelen is de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Vandaag de dag herbergt de Molenbeek opnieuw een diversiteit aan vissoorten, die stroomopwaarts vanuit de Dender hun weg vinden naar de beek. Dit herstel is een prachtig voorbeeld van ecologische revitalisatie en behoud van biodiversiteit.

Hopveld

location_onHopveld © David Samyn

Terwijl je het wandelpad bewandelt, zul je aan de linkerkant een uitgestrekt hopveld passeren dat enkele hectaren beslaat. Hier groeit de hop in prachtige haagvormen en wordt het geteeld voor de oogst van hopscheuten, ook wel bekend als "keesten" - een culinaire delicatesse die lokale fijnproevers in vervoering brengt. De introductie van hopteelt in de regio rond Aalst is te danken aan de eeuwenoude tradities van de Abdij van Affligem.

Tijdens de 17e eeuw bloeide de hopteelt in dit gebied en was het verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldproductie. Het karakteristieke klimaat en de vruchtbare grond boden de ideale omstandigheden voor het telen van hoogwaardige hop. Echter, in de 20e eeuw verschoof de productie naar het Oostblok, waardoor een einde kwam aan deze bloeiende traditie.

Kravaalbos

Kravaalbos © David Samyn

Kravaalbos

Knooppunt 50 - 24

Dit bos heeft een rijke geschiedenis en herbergt een diverse flora en fauna. In de lente transformeert de ondergrond in een prachtig blauw tapijt van boshyacinten, waardoor het bos een sprookjesachtige sfeer krijgt. Naast de boshyacinten zijn er nog talloze andere planten en bloemen te bewonderen. Het glooiende landschap voegt een extra charme toe aan het gebied. Het Kravaalbos biedt ook een oase van rust en een plek om te wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.

flag

Knooppunt 47

Wandelnetwerk Brabantse Kouters

De Kravaalbos Wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 780 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

Leuke plaatsjes in de buurt

B&B • Aalst

B&B Hof Ter Koningen

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Kravaalbos Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Meldert.

Wandelingen Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.