Kravaalbos Wandelroute 7.9
© Foto Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn

Kravaalbos Wandelroute

Wandelen vanuit Meldert

Knooppunten Kravaalbos Wandelroute

7.9 km

7.9 km 1 uur 40 minuten Knooppunten Kravaalbos Wandelroute
Scheldeland Oost-Vlaanderen

Op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan je gaan voor een onverwachte landschapswandeling doorheen het Kravaalbos. Dit bos is een waar ecologisch paradijs waar je mits wat geluk een sierlijke ree kan spotten of een prachtige rode eekhoorn. 

Deze wandelroute is in het voorjaar met de bloei van Bosanemonen en wilde hyacinten een ware droom en maakt dat je je in een sprookje waant. 

Te volgen knooppunten

De Kravaalbos Wandelroute maakt gebruik van het wandelnetwerk Brabantse Kouters een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Brabantse Kouters

De Kravaalbos Wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 780 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

47
0.7 km
99
1.8 km
40
3.3 km
51
3.7 km
50
4.1 km
49
4.3 km
71
4.4 km
70
4.9 km
26
5.4 km
48
6.6 km
24
6.8 km
25
7.9 km
47
km

7.9 km

1 uur 40 minuten

VERTREKPLAATS

Knooppunt 47, Putstraat, 9310 Meldert

GPS-COÖRDINATEN

N 50.92744° E 4.14955°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ONDERGROND

17% verhard

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Een wandeling door het Kravaalbos

Bij Stinne

Bij Stinne © David Samyn

Start aan Café Bij Stinne

Knooppunt 47

Gedurende meer dan vijftig jaar beheerde Stinne Aelbrecht een café aan de rand van het Kravaalbos. Na haar overlijden op 91-jarige leeftijd bundelden vijf enthousiaste buurtbewoners hun spaargeld om het café nieuw leven in te blazen. Het interieur, inclusief de kolenkachel en de lokale voetbalploeg, bleef behouden. Op het menu prijkten nu ook heerlijke streekbieren. Het café, dat bekendheid geniet onder de lokale bevolking, heeft ook nationale faam verworven doordat het diende als decor in de derde en vierde Kampioenen-film. De erfenis van Stinne leeft voort.

Molenbeek

Molenbeek © David Samyn

Molenbeek

Knooppunt 47 - 99

De Molenbeek, gevoed door talloze bronbeekjes die ontspringen in en rondom het Kravaalbos, volgt een schilderachtige en natuurlijke kronkelende loop door een met bomen en bossen omgeven vallei. Tien jaar geleden was deze beek een verontreinigde open riool, waar vrijwel alle vissen, behalve een paar stekelbaarsjes, waren verdwenen. Dankzij een reeks maatregelen is de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Vandaag de dag herbergt de Molenbeek opnieuw een diversiteit aan vissoorten, die stroomopwaarts vanuit de Dender hun weg vinden naar de beek. Dit herstel is een prachtig voorbeeld van ecologische revitalisatie en behoud van biodiversiteit.

Hopveld

Hopveld © David Samyn

Terwijl je het wandelpad bewandelt, zul je aan de linkerkant een uitgestrekt hopveld passeren dat enkele hectaren beslaat. Hier groeit de hop in prachtige haagvormen en wordt het geteeld voor de oogst van hopscheuten, ook wel bekend als "keesten" - een culinaire delicatesse die lokale fijnproevers in vervoering brengt. De introductie van hopteelt in de regio rond Aalst is te danken aan de eeuwenoude tradities van de Abdij van Affligem.

Tijdens de 17e eeuw bloeide de hopteelt in dit gebied en was het verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldproductie. Het karakteristieke klimaat en de vruchtbare grond boden de ideale omstandigheden voor het telen van hoogwaardige hop. Echter, in de 20e eeuw verschoof de productie naar het Oostblok, waardoor een einde kwam aan deze bloeiende traditie.

Kravaalbos

Kravaalbos © David Samyn

Kravaalbos

Knooppunt 50 - 24

Dit bos heeft een rijke geschiedenis en herbergt een diverse flora en fauna. In de lente transformeert de ondergrond in een prachtig blauw tapijt van boshyacinten, waardoor het bos een sprookjesachtige sfeer krijgt. Naast de boshyacinten zijn er nog talloze andere planten en bloemen te bewonderen. Het glooiende landschap voegt een extra charme toe aan het gebied. Het Kravaalbos biedt ook een oase van rust en een plek om te wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Knooppunt 47

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Kravaalbos Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Meldert.

Kravaal-Kartelowandeling 12.7
12.7 km

Kravaal-Kartelowandeling

Roofridderswandeling 6.3
6.3 km

Roofridderswandeling

Kluiswandeling 8.9
8.9 km

Kluiswandeling

Henri Roselethwandeling 6
6 km

Henri Roselethwandeling

Kruisborrewandeling 9
9 km

Kruisborrewandeling

Hopduvelwandeling 10.7
10.7 km

Hopduvelwandeling

Leuke plaatsjes in de buurt

B&B Casa Cava
B&B

B&B Casa Cava

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.