Dwaallicht Wandelroute 17.1
© Foto Toerisme Oost-Vlaanderen

Dwaallicht Wandelroute

Wandelen vanuit Schorisse

Knooppunten Dwaallicht Wandelroute

17.1 km

17.1 km 3 uur 10 minuten Knooppunten Dwaallicht Wandelroute
Maarkedal(Schorisse) Vlaamse Ardennen Oost-Vlaanderen

De Dwaallicht wandelroute is een stevige knooppunter van maar liefst 16,6 kilometer. Je wandelt op de rand van de taalgrens door de prachtige bossen van de Vlaamse Ardennen. De route start aan de kerk in Schorisse, een deelgemeente van Maarkedal. Op knooppunt 14 kom je onder andere de kapel van de ronde tegen. Neem zeker de tijd om te genieten van het Brakelbs die in het voorjaar vol staat met de bekende blauwpaarse boshyacinten. Bekijk hier de XL versie van deze wandeling.

Te volgen knooppunten

De Dwaallicht Wandelroute maakt gebruik van een wandelnetwerk een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

14
0 km
15
0.1 km
21
0.7 km
4
2.3 km
5
2.5 km
25
3.3 km
26
3.8 km
33
4.2 km
51
7.1 km
51
7.2 km
6
8.3 km
52
10.6 km
23
12.1 km
22
13.0 km
14
17.1 km

17.1 km

3 uur 10 minuten

VERTREKPLAATS

Essestraat, 9688 Schorisse

GPS-COÖRDINATEN

N 50.807012° E 3.691922°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Langs deze route

Kapel van de Ronde

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kapel van de Ronde

Ontdek alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen

Verscholen tussen de beroemde hellingen Het Foreest en de Ganzenberg, pronkt de Kapel van de Ronde in Horebeke. Ooit een kloosterhoeve, is deze opvallende kapel sinds 2011 gewijd aan de Ronde van Vlaanderen. Op de muren zijn de namen van alle winnaars in graniet gebeiteld, terwijl een afbeelding van een Flandrien, geïnspireerd door lokale held Peter Van Petegem, de linkerwand siert. Een must-see voor wielerliefhebbers en geschiedenisliefhebbers in de regio.

Brakelbos

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Brakelbos

Op de flank van de Mont de Rhode of Modderode

Het Brakelbos, gelegen op de flank van de 'Mont de Rhode' (Modderode), is een juweeltje in de Vlaamse Ardennen. Hier domineren beuk en hulst, waarvan sommige bomen wel 100 jaar oud zijn. De Sassegembeek slingert zich door steile ravijnen naar De Zwalm, een paradijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar bedekt de wilde hyacint het bos met een blauwpaars tapijt, een prachtig gezicht. Dit bos biedt een rijke biodiversiteit, waaronder zeldzame planten en dieren zoals de beekprik en rivierdonderpad. Met zijn geschiedenis en natuurlijke schoonheid is dit bos een trekpleister voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Bosgat uitkijkpunt

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Bosgat uitkijkpunt

Panoramisch uitzicht

Bosgat, gelegen op de heuvel die bekend staat als de Kaperij, herbergt een rijk verleden. In 1788 was de gelijknamige herberg een centrum van de Boerenopstand tegen de gezagsdragers en hun belastingen. Troepen werden ingezet om de rust te herstellen toen het oproer Oudenaarde bereikte. Het uitkijkpunt op de heuveltop biedt een panoramisch zicht op het omliggende landschap, waardoor het een populaire plek is voor bezoekers die van de natuurlijke schoonheid willen genieten.

Kasteelmolen Schorisse

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kasteelmolen Schorisse

Waterburcht van de Heren van Schorisse

Langs het wandelpad bij de Maarkebeek prijkte ooit de waterburcht van de Heren van Schorisse, zoals te zien is op oude gravures. Omringd door water en siertuinen, straalde het kasteel destijds grandeur uit. Sinds 1906 is de watermolen aan het einde van dit pad eigendom van de familie Vanderdonckt, nu al vijf generaties lang. Als beschermd erfgoed is de molen nog steeds operationeel en kan op aanvraag bezocht worden.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Dwaallicht Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Schorisse.

't Burreken wandelroute 14.5
14.5 km

't Burreken wandelroute

Dwaallicht wandelroute XL 20.5
20.5 km

Dwaallicht wandelroute XL

Dauwtrip wandelroute 28
28 km

Dauwtrip wandelroute

Vuursalamanderroute 13
13 km

Vuursalamanderroute

Eikelmuisroute 11
11 km

Eikelmuisroute

Kabouter Wandelroute 14.2
14.2 km

Kabouter Wandelroute

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning La Quitapenas
Vakantieverblijf

Vakantiewoning La Quitapenas

Bosgat Deel 2
Vakantieverblijf

Bosgat Deel 2

KoppenHerberg
Vakantieverblijf

KoppenHerberg

In ’t Wiel
Vakantieverblijf

In ’t Wiel

La Porte Rouge
Vakantieverblijf

La Porte Rouge

Bosgat deel 1
Vakantieverblijf

Bosgat deel 1

Vakantiewoning EnjoyToday
Vakantieverblijf

Vakantiewoning EnjoyToday

Beoordeling(en) van deze route

  1. Maya

    Mooi begonnen, maar vanaf knooppunt 26 (denk ik) problemen. Dan moet je plots over een oprit van een boerderij met 2 loslopende honden die zeer agressief waren naar mijn hond toe. Later, bij knooppunt 52 opnieuw problemen. Het vervolgknooppunt niet gevonden. Dan maar de laatste 6 km met de gps moeten doen, op een gevaarlijke baan zonder voetpad. Niet leuk!

  2. Tom

    Heel mooie wandeling; Opletten bij knooppunt 4: bordje is weg, maar staat op de paal geschreven.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.