Schelderoute - Icoonfietsroute 178
© Visit Flandres

Schelderoute - Icoonfietsroute

Fietsroute vanuit Spiere

Routebordje Schelderoute - Icoonfietsroute

178 km

178 km 7 uur 30 min Routebordje Schelderoute - Icoonfietsroute
West-Vlaanderen

De Schelderoute, een iconische fietsroute in Vlaanderen, strekt zich uit van het schilderachtige Spiere tot het bruisende Antwerpen. Deze route staat bekend om zijn historische jaagpaden en de bochtige loop van de Schelde. Het biedt een rijke mix van landelijke charme en stedelijke dynamiek, een perfecte afspiegeling van de diversiteit van het Vlaamse landschap.

Beginnend in Spiere, een idyllisch dorpje aan de Schelde, volgen fietsers de historische jaagpaden langs de rivier. Deze paden zijn getuigen van een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tijden van trekschuiten en rivierhandel. Langs de route vindt men diverse historische bezienswaardigheden zoals het beroemde 'Guldensporenpad' en de Vlaamse Ardennen, met zijn legendarische wielerheuvels die een prominente plaats innemen in de wielersport.

Een uniek aspect van deze route is de zichtbare nalatenschap van de baksteenindustrie langs de Schelde, die ooit de oevers van de rivier domineerde. Tijdens de tocht passeert men ook verschillende pittoreske dorpjes, waarvan elk zijn eigen verhaal en charme heeft. Fietsers kunnen genieten van adembenemende uitzichten over uitgestrekte overstromingsgebieden, die een belangrijk onderdeel vormen van het ecologische landschap.

Bij het naderen van Antwerpen verandert het landschap van landelijk naar stedelijk, met een indrukwekkend uitzicht op het havengebied van Antwerpen en het historische Fort Lillo. Dit deel van de route biedt een fascinerende kijk op de industriële en maritieme geschiedenis van de regio.

Wat de Schelderoute extra aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid om deze in beide richtingen te fietsen. Dit biedt een gevarieerde ervaring, omdat het landschap en de bezienswaardigheden vanuit verschillende perspectieven kunnen worden bekeken. De route is uitstekend bewegwijzerd, wat zorgt voor een zorgeloze ervaring voor de fietser. Of je nu een dagtocht maakt of de hele route aflegt, de Schelderoute biedt een onvergetelijke ervaring voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner.

Ontdek alle icoonfietsroutes

178 km

7 uur 30 min

VERTREKPLAATS

Heilig-Hartkerk van Spiere, Robecijnplein, 8587 Spiere-Helkijn

Eindplaats: Grenspaal 269 Groot Buitenschoor, Grensweg, 2040 Antwerpen

GPS-COÖRDINATEN

N 50.718024° E 3.356004°

BEWEGWIJZERING

Schelderoute bordje

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Fietsroutes in de buurt

Ben je opzoek naar een fietsroute in de buurt van de Schelderoute - Icoonfietsroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde routes in en rond Spiere-Helkijn.

Boerhovenroute - Blauwe lus 39.2
39.2 km

Boerhovenroute - Blauwe lus

Door het land van Mortagne en Mira 36.1
36.1 km

Door het land van Mortagne en Mira

Leie-Scheldefietsroute 35
35 km

Leie-Scheldefietsroute

Waterhoek fietsroute 51
51 km

Waterhoek fietsroute

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning Trimaarzate
Vakantieverblijf

Vakantiewoning Trimaarzate

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.