POP 14-18 fietsroute 41
© Westtoer

POP 14-18 fietsroute

Fietsroute vanuit Poperinge

Routebordje POP 14-18 fietsroute

41 km

41 km 2 uur Routebordje POP 14-18 fietsroute
Poperinge Westhoek West-Vlaanderen

De fietstocht voert je terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog, achter het front. Hier, op deze route langs enkele iconische plaatsen van de oorlog, dringt het besef van wat hier heeft plaatsgevonden diep door. Poperinge, de eerste halte na het terugkomen van de verschrikkingen. De plaats waar militairen zich van de modder en het bloed ontdeden, hun wonden genazen, of uiteindelijk het leven lieten.

Poperinge, bekend als "POP" onder de Britten, werd gedurende vier lange jaren overspoeld door vreemde troepen. In POP, dicht bij de burgers, vonden ze enkele dagen rust of werden ze geconfronteerd met de gevolgen van hun rol in het oorlogsgebeuren. Op deze tocht wordt de geschiedenis tastbaar en indringend, en begrijp je wat zich hier heeft afgespeeld.

41 km

2 uur

VERTREKPLAATS

Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge

GPS-COÖRDINATEN

N 50.855482° E 2.726984°

BEWEGWIJZERING

Zeshoekige bordjes

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX
Executiepaal stadhuis Poperinge

Ongehoorzaamheid wordt gestraft

In de binnenplaats van het stadhuis herinnert een executiepaal aan de gruweldaden tijdens WOI. Hier stonden minstens vier soldaten voor het vuurpeloton. De gevangeniscellen, uit 1913, werden tijdens de oorlog gebruikt door Belgische, Britse en Franse soldaten die veroordeeld waren voor dronkenschap, af- wezigheid van hun legerkwartier, of cafebezoek tijdens verboden uren. Sommige soldaten lieten graffiti achter op de muren, variërend van tekeningen tot namen en schunnige opmerkingen. Voor sommigen betekende deze plek de dodencel, waar ze hun laatste uren doorbrachten in afwachting van executie bij het ochtendgloren.

Talbot House

Talbot House © Westtoer

Talbot House, waar iedereen gelijk is

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon het Britse leger in Poperinge even op adem komen van alle waanzin aan het front. In die tijd was Poperinge, ook wel POP’s genoemd door de soldaten, een beetje ‘petit Paris’. Daarom werd er besloten door Padre Tubby Clayton het ‘Talbot House’ te openen. Hier vond iedereen, ongeacht rang of stand, een warm thuis weg van het front. Met humor, een prachtige tuin en concerten bood Talbot House welgekomen ontsnapping aan de oorlog. De kapel op zolder bood moed voor de terugkeer naar het front. Vandaag kun je nog steeds de geschiedenis beleven en de interactieve tablet tour volgen. Ontdek de verhalen in de permanente tentoonstelling met 500 objecten. Geniet van thee en lach met een Happy Hoppers Concert Party uit 1917.

Dozinghem Military Cemetery

Dozinghem Military Cemetery

To dose in peace

‘Het Dozinghem Military Cemetery’, een Britse militaire begraafplaats, herbergt de laatste rustplaats van 3.312 mannen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze serene rustplaats, ontworpen door Sir Reginald Blomfield, beslaat een indrukwekkende oppervlakte van ongeveer 12.300 vierkante meter.

De naam ‘Dozinghem’, die ook verbonden is met het evacuatie- hospitaal uit de Eerste Wereldoorlog, vindt zijn oorsprong in het Engelse werkwoord ‘to dose’. Wat verwijst naar het geleidelijk toedienen van medicijnen of verdovingsmiddelen. Deze betekenisvolle naam draagt de herinnering aan de zorg en toewijding die aan de gewonden werd gegeven tijdens deze tumultueuze periode. De begraafplaats zelf weerspiegelt een eerbiedige en vredige plek, waar de herinnering aan degenen die hun leven gaven in de oorlog wordt gekoesterd en vereeuwigd.

t oud postje

Helleketelbos © Westtoer

Duivels bos of toch iets anders?

Het Helleketelbos, gelegen in Abele, een deelgemeente van Poperinge, beslaat 59 hectare. Ondanks zijn naam herbergt het bos geen bovennatuurlijke wezens, maar wel unieke fauna en flora. ‘Helle’ verwijst naar een heuvelflank, terwijl ‘ketel’ duidt op een laaggelegen gebied aan de voet van de heuvel.

Lijstenhoek

Lijstenhoek © Westtoer

Het verhaal van de gewonden

Op het gehucht Lijssenthoek bevond zich tijdens WO I het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog. Voor bijna 11.000 zieken en gewonden kon geen hulp meer baten. Dit wordt indrukwekkend weerspiegeld op de nabijgelegen begraafplaats. Het bezoekerscentrum, gelegen naast de Lijssenthoek Military Cemetery, onthult het medische verhaal en de levens achter de statistieken.

Fietsroutes in de buurt

Ben je opzoek naar een fietsroute in de buurt van de POP 14-18 fietsroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde routes in en rond Poperinge.

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning Predikherenhof
Vakantieverblijf

Vakantiewoning Predikherenhof

Casa Querencia
B&B

Casa Querencia

De Groene Boomgaard
Vakantieverblijf

De Groene Boomgaard

Charmehotel Manoir Ogygia
Hotel

Charmehotel Manoir Ogygia

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.