Hoe kies je de beste wandelsokken?

Tips bij het kiezen

Goede wandelsokken zijn essentieel

Het hebben van de juiste uitrusting en kleding is van het grootste belang bij het maken van een wandeltocht, zelfs als het gaat om iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een paar van de beste wandelsokken.

We nemen immers ook de tijd om de beste wandelschoenen te vinden, dus we moeten ook zorgen dat de keuze van onze sokken het comfort en prestaties positief zal beïnvloeden.

De beste wandelsokken zijn ontworpen om lichtgewicht te zijn, ademend, en het belangrijkste, blaren te voorkomen. Met andere woorden, ze bieden jou bescherming die je anders niet zou krijgen van een meer standaard sok.

Het hebben van de juiste uitrusting en kleding is van het grootste belang bij het maken van een wandeltocht, zelfs als het gaat om iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een paar van de beste wandelsokken.

We nemen immers ook de tijd om de beste wandelschoenen te vinden, dus we moeten ook zorgen dat de keuze van onze sokken het comfort en prestaties positief zal beïnvloeden.

De beste wandelsokken zijn ontworpen om lichtgewicht te zijn, ademend, en het belangrijkste, blaren te voorkomen. Met andere woorden, ze bieden jou bescherming die je anders niet zou krijgen van een meer standaard sok.

Wandelschoenen

Hoe kies je wandelsokken?

Als je voeten pijn beginnen te doen tijdens een wandeling, geven we altijd snel de schoenen de schuld, maar wist je dat het dragen van de juiste soort sokken veel pijn en blaren kan voorkomen? Als je veel geld uitgeeft om de juiste wandelschoenen, vergeet dan niet om er ook de juiste sokken bij te kopen, want jouw standaard sokken kan de uitdaging misschien niet aan.

Met zoveel verschillende wandel sokken in verschillende prijzen en stijlen, is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Wat we echt willen van onze wandelsokken is dat ze de temperatuur van de voeten regelen, dempen tegen de hele dag stappen, een goede circulatie bevorderen en natuurlijk die vervelende blaren helpen voorkomen.

In deze gids nemen we een aantal basis eigenschappen van wandelsokken met jou door, en een aantal kenmerken waar je op moet letten bij de aanschaf. Het is de moeite waard om uit te zoeken waar de sokken voor gebruikt gaan worden voordat je naar de winkel gaat.

Wat zijn de beste wandelsokken om blaren te voorkomen?

Ook de keuze van het juiste materiaal is belangrijk om blaren te voorkomen. Materialen zoals katoen houden vaak warmte vast en gaan niet goed om met vocht. Vochtige sokken, door regen of zweet, kunnen schuren veroorzaken, wat tot blaren kan leiden. Verder in deze gids kan je uitgebreide informatie vinden over de verschillende materialen.

Een andere optie zijn dubbellagige sokken. De twee lagen materiaal verminderen de wrijving om blaarvorming te voorkomen.

Ten slotte moet de lengte van de sok een overweging zijn. Om goed te passen, moet de sok iets hoger eindigen dan uw wandelschoen of laars. Dit minimaliseert de kans dat het schoeisel schuurt en voorkomt dat de sok afzakt.

Hoe lang moeten wandelsokken zijn?

Kousen zijn er in verschillende hoogtes, van zo kort dat ze niet eens boven je schoenen uitkomen tot hoog genoeg om bijna jouw knieën te raken. Een belangrijke regel om te onthouden over de lengte van sokken is dat de sok altijd tot net over de bovenkant van uw gekozen schoeisel moet komen. Als de sok te kort is, schuurt de schoen tegen jouw enkel. Als de sok te lang is, worden jouw voeten te warm en is de kans groter dat de sok afzakt.

Van welke materialen zijn wandelsokken gemaakt?

Wandelsokken zijn er in verschillende materialen die allemaal hun eigen voordelen hebben.

Katoen

Katoen is op zich geen aanbevolen materiaal. Het heeft moeite om zweet en vocht te reguleren en warmte vast te houden. De slechte vochtregulatie kan ook leiden tot kloven en blaren. Katoen is echter een kosteneffectief en comfortabel materiaal, dus de meeste wandelmerken gebruiken het in een mix van materialen om de nadelen uit te balanceren. Dit kan een geweldig paar warm-weer wandelsokken opleveren.

Bekijk hier de beste katoenen wandelsokken.

Wol

Wol heeft wel een fantastische isolerende eigenschap en een natuurlijke geurweerstand. Vaak wordt wol naast andere materialen gebruikt, omdat het alleen niet veel elasticiteit heeft. Hoe meer wol er wordt gebruikt, hoe warmer de sok over het algemeen zal zijn, en daarom is het vaak een materiaal dat in veel wandelsokken voor kouder weer wordt gebruikt.

Bekijk hier de beste wollen wandelsokken.

Synthetisch

De outdoor-industrie wordt steeds beter en kunstmatige materialen zijn in het spel gekomen om te combineren met natuurlijke materialen om eventuele onvolkomenheden uit te balanceren. Door de mens gemaakte stoffen kunnen een betere structuur bieden, duurzamer zijn en de sok waterdicht maken. Coolmax is een voorbeeld van een synthetisch materiaal dat populair is bij kousen.

Bekijk hier de syntethische wandelsokken.

Merino wol

Merino is een fantastisch materiaal voor sokken, hoewel het een soort wol is, is het een zeer fijne wol die je vaak terugvindt in baselayers vanwege zijn fantastische vermogen om vocht te reguleren. Het feit dat merino zo'n fijne wol is, betekent ook dat het niet zo jeukt als standaard wol alleen.

Bekijk hier de beste wandelsokken van Merino wol.

Een mengsel van materialen

Het mengen van materialen is wijdverspreid in wandelsokken, en de meeste worden gemaakt om de eventuele nadelen van een bepaald materiaal te compenseren. Bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie van katoen, of het comfort van synthetisch materiaal, etc. Bij de meeste wandelsokken is de materiaalcombinatie zichtbaar, zodat je deze kunt bekijken.

Demping

De hoeveelheid demping die een kous heeft, geeft je een idee van hoe dik de sok is en hoe warm hij zal zijn. Hoeveel demping voor jou de juiste is, hangt vooral af van het soort wandeltochten dat je maakt en het weer dat je verwacht. Een beetje demping kan je voeten beschermen tijdens activiteiten met een grote impact, zoals hardlopen en backpacken, maar houd er rekening mee dat dikkere sokken warmer zijn en je voeten kunnen doen zweten. Wij raden aan om te experimenteren om zo de juiste balans tussen demping en warmte te vinden.

Vier soorten demping

Ultralight - Geen demping:

Deze ultralichte sokken zijn ontworpen voor gebruik bij warm weer. Ze zijn zeer ademend en hebben weinig vulling. Een handvol sokken in deze categorie zijn voering sokken, die sommige wandelaars graag dragen onder een lichtgewicht, middengewicht of zwaargewicht wandelsok. Liner sokken waren ooit erg populair vanwege hun vermogen om vocht af te voeren en de voeten droog te houden, maar tegenwoordig presteren veel wandelsokken goed genoeg om geen liner sok nodig te hebben.
Ga je op wandel zonder rugzak en bij warme temperaturen? Dan zijn ultralight kousen ideaal voor deze uitstap. Deze zijn vaak gemaakt van een synthetische mix en hebben de eigenschappen ‘Ademend’ en ‘vochtregulerend’.

 1. Ademend en vochtregulerend
 2. Best zonder of lichte dagrugzak
 3. Bij zeer warme temperaturen
 4. Synthetische mix

Lightweight - Lichte demping

Zeer geschikt voor warme omstandigheden, sokken met lichte demping geven prioriteit aan vochtafvoer en comfort boven warmte. Ze zijn relatief dun, maar hebben een lichte demping op belangrijke plaatsen, zoals de hiel en de bal van de voet.
Lightweight sokken zijn ideaal om jouw voeten koel te houden bij warmer weer. Ze zijn niet zo dempend als andere sokken, dus voor langere tochten met hogere inspanningen, is het de moeite waard om te kiezen voor een beetje zwaardere kousen.

 1. Ademend en vochtregulerend
 2. Bij een lichte dagrugzak
 3. Bij warme tot frisse temperaturen
 4. Synthetische mix

Midweight - Medium demping

Deze sokken bieden een goede hoeveelheid demping in de hiel en bal van de voet.
De meeste wandelsokken vallen onder de categorie midweight. Ze zijn ideaal voor warme of iets koudere omstandigheden en hebben meestal een goede demping. Deze sokken hebben met een mix van materialen om de temperatuur in jouw schoenen te helpen reguleren, wat blaren helpt voorkomen.

 1. Isolerend en dempend
 2. Bij een zware rugzak
 3. Bij frisse tot koude temperaturen
 4. Mix van synthetische stof en wol

Heavyweight - Zware demping:

Dit zijn over het algemeen de dikste, warmste en meest dempende sokken die verkrijgbaar zijn. Ze zijn gemaakt voor lange tochten, zwaar terrein en koude temperaturen. Ze zijn vaak te dik en te warm voor rugzaktochten bij warm weer, en worden aanbevolen voor bergbeklimmen of voor rugzaktochten bij koud weer.
Deze sokken zijn niet verrassend de zwaarste en over het algemeen de dikste sokken die verkrijgbaar zijn. Ze zijn bedoeld voor bergbeklimmers en expedities bij koud weer. Heb je een heel zware rugzak mee, dan kies je best voor dit type sok.

 1. Ademend en vochtregulerend
 2. Bij een zeer zware rugzak
 3. Bij koude tot zeer koude temperaturen
 4. Mix van synthetische stof en wol

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.