×
Sint-Sixtuswandelroute select_check_box

© Westtoer APB

directions_walk
Routebordje Sint-Sixtuswandelroute

Sint-Sixtuswandelroute

Wandelroute vanuit Westvleteren

De Sint-Sixtuswandelroute is zeven kilometer lang en is aangeduid met zeshoekige bordjes. De wandeling start aan het ontmoetingscentrum De Vrede, bekend voor de trappist Westvleteren. Ontdek het landbouwgebied rond Poperinge en de hoppestreek. Geniet van de variatie tussen velden en bossen. Op de wandeling kom je ook langs een Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Breng zeker een bezoekje aan de Sint-Sixtusabdij en geniet van een lekkere trappist.

Hoe werkt een gpx?
straighten

7.7 km

timer

1 uur 40 minuten

start
Start- en eindpunt: Ontmoetingscentrum In De Vrede, Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren
share_location
GPS: 50.894903 2.72149
directions
Aanduiding: Zeshoekige bordjes
location_on
Provincie: West-Vlaanderen
location_on
Regio: Westhoek
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Trappist West-Vleteren

De roep van befaamd bier en geschiedenis op slechts enkele stappen

Wandelen, geschiedenis en wereldbekend bier, dat is wat deze wandeling te bieden heeft. Met start aan de Sint-Sixtusabdij begin je al met een stukje geschiedenis en vertrek je voor een vredevolle tocht doorheen de omgeving van het hoppelandschap rond Poperinge. Onderweg wandel je doorheen enkele bossen, langs hoppevelden, akkers en weiden. Verder maak je ook nog kennis met de militaire begraafplaats Dozinghem Militairy Cemetery. Eindigen doe je dan weer met een lekker Westvleteren trappist in café De Vrede.

Sint-Sixtus Abdij

location_on Sint-Sixtus Abdij

Hier heerst rust en stilte met goddelijk resultaat

De Abdij van Sint-Sixtus, gelegen in het schilderachtige Westvleteren, is een plaats doordrenkt van spiritualiteit en brouwtraditie. Deze eeuwenoude trappistenabdij is wereldberoemd vanwege zijn uit- zonderlijke trappistenbier, Westvleteren.

Het bier dat hier wordt gebrouwen is geen gewoon bier. Het is een kunstvorm. Met slechts 3 variëteiten, waaronder de geliefde Westvleteren 12. Door de kleine oplage en beperkte verkoop wordt het bier beschouwd als een van de meest zeldzame en gewaardeerde bieren ter wereld. De monniken van Sint-Sixtus zetten zich in voor ambachtelijk vakmanschap en verkiezen kwaliteit boven kwantiteit.

Café in de Vrede

location_on Café in de Vrede

Als je de gelegenheid hebt om een van hun zeldzame bierverkoopdagen bij te wonen, ervaar je de spanning en opwinding die gepaard gaan met het verkrijgen van deze beperkte schatten. De Abdij van Sint-Sixtus blijft een heiligdom voor bierliefhebbers en een oase van rust voor de ziel.

Na de wandeling kan je genieten in Cafe De Vrede van een heerlijke Westvleteren. Hier in de schaduw van de abdij kan je dus werkelijk genieten van het bier op café en dat is uniek in de wereld. Wil je ook wat biertjes of abdijkaas voor thuis dan kan je hier in het winkeltje je inkopen doen.

Dozinghem Military Cemetery

location_on Dozinghem Military Cemetery

To dose in peace

‘Het Dozinghem Military Cemetery’, een Britse militaire begraafplaats, herbergt de laatste rustplaats van 3.312 mannen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze serene rustplaats, ontworpen door Sir Reginald Blom- field, beslaat een indrukwekkende oppervlakte van ongeveer 12.300 vierkante meter.

De naam ‘Dozinghem’, die ook verbonden is met het evacuatie- hospitaal uit de Eerste Wereldoorlog, vindt zijn oorsprong in het Engelse werkwoord ‘to dose’. Wat verwijst naar het geleidelijk toedienen van medicijnen of verdovingsmiddelen. Deze betekenisvolle naam draagt de herinnering aan de zorg en toewijding die aan de gewonden werd gegeven tijdens deze tumultueuze periode. De begraafplaats zelf weerspiegelt een eerbiedige en vredige plek, waar de herinnering aan degenen die hun leven gaven in de oorlog wordt gekoesterd en vereeuwigd.

Wandelnetwerk Hoppeland

De Sint-Sixtuswandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Hoppeland. Deze suggestie route is aangeboden door Westtoer en is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 228 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

Leuke plaatsjes in de buurt

Hotel • Poperinge

Charmehotel Manoir Ogygia

B&B • Vleteren

Casa Querencia

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Sint-Sixtuswandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Vleteren.

Wandelingen West-Vlaanderen

Christophe Odent - Ann De Cat · 2021-03-26 10:59:33

De start is aan het Ontmoetingscentrum “in de Vrede”, recht tegenover de abdij van Sint-Sixtus, alwaar een heel ruime parking voorzien is. Bijna onmiddellijk verlaat je de openbare weg om in een recht bospad doorheen het Sint-Sixtusbos richting de Lourdesgrot te wandelen (deze werd in 1921 gebouwd met bergstenen uit de bossen rond de trappistenabdij van Rochefort). De wandeling loopt verder door het bos en via een ééntegelpad doorheen de velden. Aan de linkerkant passeer je B&B Pahilleke (misschien een gedacht om er meteen een weekendje op uit te trekken). Daarna loopt de wandeling verder over een gedeelte openbare weg waarbij je kan genieten van het landschap en de rust die de Westhoek uitstraalt. Eenmaal je de openbare weg verlaat via een traktorpad is het puur genieten van de natuur. De bospaadjes slingeren doorheen het landschap richting het Dozinghembos, waar je onverwacht “Dozinghem Military Cemetery” ziet opduiken : Britse Militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Je verkent verder het bos en wandelt tot tegen het Canadabos. (Voor de liefhebbers kan het traject eventueel verlaten worden om de best bewaarde V1-basis in West-Vlaanderen te gaan bekijken : te vinden ongeveer 500 meter de Canadaweg in). Via een kleine speelzone gaat de wandeling verder tot aan de Krombeekseweg die gedwarst dient te worden. (Hier kan eventueel nog eens van de wandelroute afgeweken worden om het Kasteelpark De Lovie te gaan bezichtigen : paar honderd meter rechtshouden op de Krombeekseweg). Via een smal pad wandel je langsheen de hoppevelden. Van dan af aan loopt de wandeling grotendeels verder op de (rustige) openbare weg, terwijl je kan genieten van het landschap, met in de verte reeds zicht op de Sint-Sixtusabdij, alwaar het startpunt van de wandeling is. Nagenieten kan in “in de Vrede” alwaar het assortiment Westvleteren Trappist ontdekt kan worden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.