Sint-Sixtuswandelroute 7.7
© Westtoer APB

Sint-Sixtuswandelroute

Wandelen vanuit Westvleteren

Routebordje Sint-Sixtuswandelroute

7.7 km

7.7 km 1 uur 40 minuten Routebordje Sint-Sixtuswandelroute
Westhoek West-Vlaanderen

De Sint-Sixtuswandelroute is zeven kilometer lang en is aangeduid met zeshoekige bordjes. De wandeling start aan het ontmoetingscentrum De Vrede, bekend voor de trappist Westvleteren. Ontdek het landbouwgebied rond Poperinge en de hoppestreek. Geniet van de variatie tussen velden en bossen. Op de wandeling kom je ook langs een Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Breng zeker een bezoekje aan de Sint-Sixtusabdij en geniet van een lekkere trappist.

7.7 km

1 uur 40 minuten

VERTREKPLAATS

Ontmoetingscentrum In De Vrede, Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren

GPS-COÖRDINATEN

N 50.894903° E 2.72149°

BEWEGWIJZERING

Zeshoekige bordjes

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Langs deze route

Dozinghem Military Cemetery

Dozinghem Military Cemetery

Commonwealth begraafplaats

Dozinghem Military Cemetery, gelegen in Westvleteren, belichaamt de eerbied en dankbaarheid voor de dapperen die tijdens de wereldoorlogen hun leven gaven. Te midden van het vredige landschap nodigt deze begraafplaats uit tot reflectie en eerbetoon. Met zijn serene atmosfeer en zorgvuldige onderhoud door de Commonwealth War Graves Commission, blijft Dozinghem een belangrijk monument voor vrede en verzoening, een herinnering aan de onbetaalbare prijs van vrijheid.

Abdij Sint Sixtus

Abdij Sint Sixtus

De trappist van Westvleteren

Ontdek de rust en historie van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Deze eeuwenoude abdij, omringd door schilderachtige natuur, biedt een betoverende ervaring voor bezoekers. Proef de beroemde trappistenbieren, gebrouwen met eeuwenoud vakmanschap, en geniet van de serene sfeer van dit spirituele toevluchtsoord. Verken de abdijgebouwen en bewonder de architectonische pracht. Een bezoek aan de Sint-Sixtusabdij is een onvergetelijke ontmoeting met geschiedenis en traditie.

In de Vrede

In de Vrede

Proef het Trappistenbier

Geniet van de authentieke sfeer en de verrukkelijke trappistenbieren in Café In de Vrede, gelegen nabij de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Dit gezellige café verwelkomt bezoekers van over de hele wereld om te proeven van de bekroonde brouwsels van de abdij. Ontspan op het terras en geniet van het pittoreske uitzicht op het platteland. Een bezoek aan Café In de Vrede is een must voor bierliefhebbers en toeristen die de lokale cultuur willen ervaren.

Trappist West-Vleteren

De roep van befaamd bier en geschiedenis op slechts enkele stappen

Wandelen, geschiedenis en wereldbekend bier, dat is wat deze wandeling te bieden heeft. Met start aan de Sint-Sixtusabdij begin je al met een stukje geschiedenis en vertrek je voor een vredevolle tocht doorheen de omgeving van het hoppelandschap rond Poperinge. Onderweg wandel je doorheen enkele bossen, langs hoppevelden, akkers en weiden. Verder maak je ook nog kennis met de militaire begraafplaats Dozinghem Militairy Cemetery. Eindigen doe je dan weer met een lekker Westvleteren trappist in café De Vrede.

Sint-Sixtus Abdij

Sint-Sixtus Abdij

Hier heerst rust en stilte met goddelijk resultaat

De Abdij van Sint-Sixtus, gelegen in het schilderachtige Westvleteren, is een plaats doordrenkt van spiritualiteit en brouwtraditie. Deze eeuwenoude trappistenabdij is wereldberoemd vanwege zijn uit- zonderlijke trappistenbier, Westvleteren.

Het bier dat hier wordt gebrouwen is geen gewoon bier. Het is een kunstvorm. Met slechts 3 variëteiten, waaronder de geliefde Westvleteren 12. Door de kleine oplage en beperkte verkoop wordt het bier beschouwd als een van de meest zeldzame en gewaardeerde bieren ter wereld. De monniken van Sint-Sixtus zetten zich in voor ambachtelijk vakmanschap en verkiezen kwaliteit boven kwantiteit.

Café in de Vrede

Café in de Vrede

Als je de gelegenheid hebt om een van hun zeldzame bierverkoopdagen bij te wonen, ervaar je de spanning en opwinding die gepaard gaan met het verkrijgen van deze beperkte schatten. De Abdij van Sint-Sixtus blijft een heiligdom voor bierliefhebbers en een oase van rust voor de ziel.

Na de wandeling kan je genieten in Cafe De Vrede van een heerlijke Westvleteren. Hier in de schaduw van de abdij kan je dus werkelijk genieten van het bier op café en dat is uniek in de wereld. Wil je ook wat biertjes of abdijkaas voor thuis dan kan je hier in het winkeltje je inkopen doen.

Dozinghem Military Cemetery

Dozinghem Military Cemetery

To dose in peace

‘Het Dozinghem Military Cemetery’, een Britse militaire begraafplaats, herbergt de laatste rustplaats van 3.312 mannen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze serene rustplaats, ontworpen door Sir Reginald Blom- field, beslaat een indrukwekkende oppervlakte van ongeveer 12.300 vierkante meter.

De naam ‘Dozinghem’, die ook verbonden is met het evacuatie- hospitaal uit de Eerste Wereldoorlog, vindt zijn oorsprong in het Engelse werkwoord ‘to dose’. Wat verwijst naar het geleidelijk toedienen van medicijnen of verdovingsmiddelen. Deze betekenisvolle naam draagt de herinnering aan de zorg en toewijding die aan de gewonden werd gegeven tijdens deze tumultueuze periode. De begraafplaats zelf weerspiegelt een eerbiedige en vredige plek, waar de herinnering aan degenen die hun leven gaven in de oorlog wordt gekoesterd en vereeuwigd.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Sint-Sixtuswandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Vleteren.

Stadswandelroute Poperinge 5.5
5.5 km

Stadswandelroute Poperinge

We wanen ons in Parijs 6.2
6.2 km

We wanen ons in Parijs

Provenade 8.6
8.6 km

Provenade

Brabanthoekwandelroute 6.6
6.6 km

Brabanthoekwandelroute

Galgebossenwandelroute 6.9
6.9 km

Galgebossenwandelroute

Helleketelbos - lang 15.1
15.1 km

Helleketelbos - lang

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiewoning Predikherenhof
Vakantieverblijf

Vakantiewoning Predikherenhof

Charmehotel Manoir Ogygia
Hotel

Charmehotel Manoir Ogygia

Casa Querencia
B&B

Casa Querencia

De Groene Boomgaard
Vakantieverblijf

De Groene Boomgaard

Beoordeling(en) van deze route

  1. Christophe Odent - Ann De Cat

    De start is aan het Ontmoetingscentrum “in de Vrede”, recht tegenover de abdij van Sint-Sixtus, alwaar een heel ruime parking voorzien is. Bijna onmiddellijk verlaat je de openbare weg om in een recht bospad doorheen het Sint-Sixtusbos richting de Lourdesgrot te wandelen (deze werd in 1921 gebouwd met bergstenen uit de bossen rond de trappistenabdij van Rochefort). De wandeling loopt verder door het bos en via een ééntegelpad doorheen de velden. Aan de linkerkant passeer je B&B Pahilleke (misschien een gedacht om er meteen een weekendje op uit te trekken). Daarna loopt de wandeling verder over een gedeelte openbare weg waarbij je kan genieten van het landschap en de rust die de Westhoek uitstraalt. Eenmaal je de openbare weg verlaat via een traktorpad is het puur genieten van de natuur. De bospaadjes slingeren doorheen het landschap richting het Dozinghembos, waar je onverwacht “Dozinghem Military Cemetery” ziet opduiken : Britse Militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Je verkent verder het bos en wandelt tot tegen het Canadabos. (Voor de liefhebbers kan het traject eventueel verlaten worden om de best bewaarde V1-basis in West-Vlaanderen te gaan bekijken : te vinden ongeveer 500 meter de Canadaweg in). Via een kleine speelzone gaat de wandeling verder tot aan de Krombeekseweg die gedwarst dient te worden. (Hier kan eventueel nog eens van de wandelroute afgeweken worden om het Kasteelpark De Lovie te gaan bezichtigen : paar honderd meter rechtshouden op de Krombeekseweg). Via een smal pad wandel je langsheen de hoppevelden. Van dan af aan loopt de wandeling grotendeels verder op de (rustige) openbare weg, terwijl je kan genieten van het landschap, met in de verte reeds zicht op de Sint-Sixtusabdij, alwaar het startpunt van de wandeling is. Nagenieten kan in “in de Vrede” alwaar het assortiment Westvleteren Trappist ontdekt kan worden.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.