Berendries wandelroute 12.7
© Foto Toerisme Oost-Vlaanderen

Berendries wandelroute

Wandelen vanuit Zottegem

Knooppunten Berendries wandelroute

12.7 km

12.7 km 2 uur 30 minuten Knooppunten Berendries wandelroute
Zottegem Vlaamse Ardennen Oost-Vlaanderen

De Berendries Wandelroute, met een lengte van 12,7 km en een geschatte duur van 2 uur en 15 minuten, start vanaf het schilderachtige Sint-Hubertusplein in Sint-Maria-Oudenhove. Dit charmante dorpje biedt ook de mogelijkheid om te genieten van de ambachtelijk gebrande koffie van Koffie Hoorens voordat je aan je avontuur begint. De route voert je door diverse kleine natuurgebieden, zoals het Ravottersbos, Vossenhol, Kloosterbos en Jansveld, die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Je kunt onderweg diersoorten spotten zoals de vuursalamander en de beekforel. Terwijl je over het Mijnwerkerspad wandelt, een voormalig treintracé tussen Zottegem en Blaton, kun je de rust en sereniteit van de Vlaamse Ardennen ervaren, met af en toe een voorbijrazende koersfiets als herinnering aan de rijke wielergeschiedenis van de regio. De route brengt je vervolgens naar de iconische Berendries, een befaamde helling in de Ronde van Vlaanderen en een favoriet van wielrenners zoals Greg Van Avermaet. Hier kun je ontspannen en genieten van een verfrissend drankje in een Tiroler Alpenchalet. Vergeet niet om de wandeling te plannen tijdens het geutelingenseizoen in februari, wanneer Michelbeke en Elst tot leven komen met de heerlijke geur van versgebakken geutelingen.

Te volgen knooppunten

De Berendries wandelroute maakt gebruik van het wandelnetwerk Zwalmvallei een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Zwalmvallei

De Berendries wandelroute maakt deel uit van het wandelnetwerk Zwalmvallei. Deze suggestie route is aangeboden door Toerisme Oost-Vlaanderen en is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 200 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

36
0 km
34
2.5 km
28
3.0 km
27
3.3 km
32
4.3 km
26
5.0 km
29
5.2 km
40
5.9 km
39
7.2 km
38
7.7 km
46
8.8 km
47
8.9 km
48
9.3 km
49
10.1 km
37
11.2 km
36
12.5 km

12.7 km

2 uur 30 minuten

VERTREKPLAATS

Knooppunt 36, Sint-Hubertusplein, 9620 Zottegem

GPS-COÖRDINATEN

N 50.835658° E 3.796087°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ONDERGROND

58% verhard

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

Langs deze route

Berendries

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Berendries

Vanuit Michelbeke leidt de Berendries je langs een smalle asfaltweg die zich tussen sfeervolle huizen omhoog wringt. Dit is het steilste deel van de klim met een gemiddelde stijging van 7%. Naarmate je hoger komt, verandert het decor naar open weilanden en verzacht de helling. In 900 meter overbrug je 60 hoogtemeters, wat zorgt voor een aangename uitdaging, of je nu te voet bent of per fiets. De vergezichten onderweg zijn adembenemend.

't Burreken

  © Routezoeker

't Burreken

Natuurgebied

Ontdek de natuurlijke pracht van Burreken in Oost-Vlaanderen, een verborgen parel voor natuurliefhebbers. Dit gebied biedt drie fascinerende wandelroutes: de Eikelmuisroute, Vuursalamanderroute en het Snuiterspad, elk onthullend diverse habitats en landschapstypen. Trek stevige wandelschoenen aan en verken de rijke flora, waaronder een unieke bramentuin met lokale variëteiten. Honden zijn welkom, mits aangelijnd, waardoor het de perfecte bestemming is voor een daguitstap met de hele familie.

Kloosterbos

  © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kloosterbos

Verken het Kloosterbos, een natuurlijke schat in Oost-Vlaanderen, die deel uitmaakt van een historisch bos- en heidegebied dat zich ooit uitstrekte van Maldegem tot Stekene. Sinds 2002 beheert de provincie dit bos, waarbij dennen geleidelijk plaatsmaken voor inheemse soorten, om zo de oorspronkelijke biodiversiteit te herstellen. Infopanelen verspreid door het bos vertellen het verhaal van deze transformatie. Combineer een bezoek met een uitstap naar het nabijgelegen Stropersbos en Heidebos voor een complete natuurervaring.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Berendries wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Zottegem.

Leuke plaatsjes in de buurt

Bosgat Deel 2
Vakantieverblijf

Bosgat Deel 2

Clayshoeve
Vakantieverblijf

Clayshoeve

Het Krullennest
Vakantieverblijf

Het Krullennest

Bosgat deel 1
Vakantieverblijf

Bosgat deel 1

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.