Start: knooppunt 36 - Muziekbos

Muziekbos

Muziekbos

Starten van deze 14 kilometer lange wandeling doe je aan de top van de Kanarieberg, aan knooppunt 36. Deze is gelegen aan de Boekzitting naast het Muziekbos. In het muziekbos is er een speelbos voor de kinderen. Een heel leuke plaats in de natuur om zich even uit te leven. Hier loop je het muziekbos heel even binnen alvorens te beginnen afdalen over een aardewegel, waar je een eerste keer getrakteerd wordt met een uitzicht op het prachtig golvende landschap van de Vlaamse Ardennen.

Eenmaal beneden in het dal begin je vrijwel onmiddellijk terug te klimmen. De klim is een afwisseling tussen een onverhard paadje en houten planken. Het onverharde paadje tussen de prikkeldraad kan bij nat weer er modderig bij liggen. Dat maakt de klim natuurlijk een stukje lastiger. Hier merk je al snel dat aangepast schoeisel handig is. Na zo’n 3 kilometer steek je een drukke baan over om zo richting knooppunt 7 te wandelen. Hier zal je ook merken dat de knooppunt bordjes een iets ander uiterlijk hebben, dat is omdat je zopas Wallonië bent binnengewandeld.

Knooppunten Wallonië

Over de Waalse grens

Knooppunt 10: Brouwerij van quintine

Brouwerij Quintine

Uitzicht op brouwerij Quintine

Ondertussen loop je al een tijdje over verharde wegen, om zo aan knooppunt 10 te kunnen genieten van een prachtig uitzicht, waarbij je ook even kan verpozen op een van de bankjes. Hier krijg je ook al zicht op de brouwerij van Quintine, genoemd naar de in 1610 tot de brandstapel veroordeelde heks Quintine, waar je niet veel later ook zal passeren. Hier kan je natuurlijk even stoppen, want er is hier op de brouwerij veel te doen. Zo is een kinderspeeltuin en een brasserie (brasserie de Légendes).

Knooppunt 12: Ellezelles

Na 7 kilometer wordt de naam van deze route nog meer duidelijk in het dorpje Ellezelles. Je vindt hier en daar herinneringen aan de heks met afbeelding en kleine kunstwerkjes. Jaarlijks in juni vindt hier ook een folklorefeest ter nagedachtenis aan de heks plaats. Quintine dele Clisserie belandde in 1610 hier op de brandstapel. In het centrum van Ellezelles kan je heel wat goede caféetjes en restaurants vinden, spring zeker eens binnen.
Net voor de 9 kilometer is er terug een bankje te vinden voor een beetje rust in combinatie met een klein speelpark voor de kindjes. Na knooppunt 83 trek je de velden weer in via een stukje holle weg richting knooppunt 92.

Knooppunt 92: De Ijsmolenhoeve

Bij aankomst aan knooppunt 92, kom je uit aan de Ijsmolenhoeve. Dit domein is de ideale plaats voor wie op zoek is naar wat adrenaline. Je kan hier een safaririt doen, klimmen, mountainbiken, op een vespa rijden, slapen in luxe tenten... en nog zoveel meer. Vanop het terras van de brasserie is een prachtig zicht op het Muziekbos. De ideale plek om in de zomer te genieten van een ijsje.

Ijsmolenhove

Ijsmolenhoeve

Knooppunt 58 - 36: Muziekbos

Tumulus Muziekbos Ronse

Tumulus in het Muziekbos

Op kilometer 12 krijg je een pittig stukje klim voorgeschoteld. Om zo het muziekbos in te stappen voor een heerlijk stukje natuur. Eenmaal op de top van het muziekbos zie je een ware Rapunzel toren midden in het bos. Hier zou zomaar het sprookje op gebaseerd kunnen zijn maar dat is het niet. Deze toren is namelijk, de geuzentoren gebouwd in 1864 door M. Scribe, om zo in het nog niet zo begroeide bos te kunnen genieten van het landschap. Dit leidde tot de naam ‘de verrekijker’. Niet zo ver van deze toren kan je ook de een prehistorische grafheuvel vinden.
Na dit stukje historie is het nog eventjes wandelen doorheen het bos om terug te eindigen aan de Kanarieberg.