Wandelen tussen boshyacinten

Boshyacinten

Paarse schoonheid, wilde boshyacinten

Tegen eind april en begin mei hullen veel bossen zich in hun prachtige lentekleuren. Dit is het moment waarop de paarsblauwe boshyacinten in bloei staan, wat resulteert in betoverende landschappen. Het Hallerbos bereidt zich traditioneel voor op een grote toestroom van wandelaars die komen genieten van dit spektakel. Maar ook elders in Vlaanderen kun je de natuurpracht bewonderen en ervan genieten.

Weerwolf wandelroute

© Toerisme Oost-Vlaanderen

1. Weerwolf wandelroute - Brakelbos

 • 12,1 km
 • 2 uur 15 min

De Weerwolf Wandelroute, met een lengte van 12 kilometer en een geschatte tijd van 2 uur en 15 minuten, biedt een gevarieerde verkenning van de natuurlijke pracht rond La Houppe, 7880 Flobecq. De route begint op een knooppunt met lokale horeca, voert door drie bossen en biedt adembenemende uitzichten over de velden. Hoewel er weinig pleisterplaatsen zijn onderweg, zijn er interessante bezienswaardigheden, zoals de Chapelle Saint-Christophe en historische kapellen, die een blik werpen op de lokale geschiedenis en cultuur. Met zijn mix van natuurlijke schoonheid, historische locaties en uitdagende paden, is de Weerwolf Wandelroute een onvergetelijke ervaring voor wandelaars van alle niveaus. Vergeet niet om snacks en drankjes mee te nemen, omdat er onderweg weinig voorzieningen zijn.

Meer informatie
Kemmelbergwandelroute

© Westtoer

2. Kemmelbergwandelroute

 • 9,1 km
 • 2 uur

Verken de betoverende Kemmelbergwandelroute, een lusvormige bewegwijzerde wandelroute vanuit Heuvelland, met een totale lengte van 9,1 km. Vertrek vanuit de schilderachtige dorpskern van Kemmel bij het bezoekerscentrum 'Het Heuvelland'. Volg de kronkelende paden langs de Willebeek richting Domein De Chalet en het gemeentelijk domein De Warande. Adembenemende vergezichten wachten terwijl je langs veldwegen en wijngaarden voortgaat naar de Monteberg (131 m). Een steile klim naar de top van de Kemmelberg onthult een uniek panorama. Op de terugweg leidt het pad langs beboste flanken van de heuvelkam.

Leuk feitje: Met een hoogte van 154 m is de Kemmelberg de hoogste van Vlaanderen (exclusief de Voerstreek), en wordt het beschouwd als een getuigenheuvel gevormd in een specifieke periode.

Meer informatie
Kluisbos wandeling

© Toerisme Oost-Vlaanderen

3. Kluisbos wandeling

 • 6,5 km
 • 1 uur 20 min

Ontdek de Kluisbos wandelroute, een uitdagend pad van 6,5 km dat ongeveer 1 uur en 20 minuten in beslag neemt, met 58% verhard terrein. Gelegen in Kluisbergen, start het avontuur bij Torendreef 9690. Dit klassieke wandelpad door de Vlaamse Ardennen biedt een betoverende ervaring. Terwijl je ruim twee derde van het 300 hectare grote Kluisbos doorkruist, geniet je van adembenemende vergezichten en paarse tinten die ontstaan door duizenden boshyacinten in het voorjaar. Begin bij Enclus du Haut, waar Maison des Randonneurs informatie biedt over het gebied. Onderweg kom je langs de bosreuzen Liedericq, l'Ermite en prins Salvaert de Dijon, elk met een eigen legende. Stop bij de liefdesbron, een idyllisch plekje vol mythe. Sluit de wandeling af bij Aux Acacias in Enclus du Haut voor een welverdiende maaltijd.

Meer informatie
Treinstapper Ronse-Lierde

© David Samyn

4. Treinstapper Ronse-Lierde

 • 27,8 km
 • 6 uur

De Stationsstapper Ronse-Lierde is een uitdagende wandeling van 27,8 kilometer, die ongeveer 7 uur in beslag neemt om te voltooien. Met een mix van 56% verharde en onverharde wegen, biedt deze route een diverse ervaring voor wandelaars. De tocht begint bij het station van Ronse en eindigt bij het station van Lierde, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is voor zowel lokale als bezoekende wandelaars.

Tijdens de wandeling doorkruis je enkele van de meest iconische bossen van de Vlaamse Ardennen, waar je wordt uitgedaagd door pittige hellingen en beloond wordt met adembenemende uitzichten. In het voorjaar loop je langs prachtige boshyacinten, die de route nog betoverender maken. Onderweg kom je langs pittoreske gehuchten, gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale lekkernijen. De diverse natuur en cultuur langs de route maken de Stationsstapper Ronse-Lierde tot een onvergetelijke ervaring voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur en ontdekking.

Meer informatie
Kravaalbos Wandelroute

© David Samyn

5. Kravaalbos

 • 7,9 km
 • 1 uur 45 min

De Kravaalbos wandelroute, met een afstand van 7,8 km en een geschatte duur van 1 uur en 35 minuten, biedt een boeiende verkenning van het Kravaalbos, gelegen op de grens van twee provincies. Dit ecologisch waardevolle bos, dat lange tijd onder de radar bleef, is een ware groene oase van rust waar voorjaarsbloeiers en hopstaken gedijen. De route begint bij knooppunt 47 bij het volkscafé Bij Stinne in Meldert, een gevestigde waarde met nationale bekendheid. Langs de route passeer je de Molenbeek, een natuurlijke beek die dankzij ingrepen haar waterkwaliteit heeft verbeterd, en een hopveld dat herinnert aan de rijke hopteelttraditie in de streek. Het dorp Meldert en enkele historische sites, zoals Hof den Tuitelaar en Brasserie 't Vertier, geven inzicht in de rijke geschiedenis van de regio.

Meer informatie
Bulskampveldwandelroute

© Westtoer

6. Bulskampveldwandelroute

 • 8,9 km
 • 2 uur

Deze wandelroute neemt je mee op verkenning door het prachtige domein Bulskampveld, gelegen in het Landschapspark Bulskampveld. Bewegwijzerde paden leiden je door uitgestrekte bosgebieden, langs de heidevelden van het natuurgebied Heideveld-Bornebeek, veldvijvers en door het kenmerkende drevenlandschap. Het neogotische kasteel van Bulskampveld, omringd door een schitterende tuin met vijver, herbergt het Bezoekerscentrum. Hier worden bezoekers getrakteerd op indrukwekkende beeldprojecties en geluidsmontages die de sfeer van het Houtland tot leven brengen.

Langs de route kom je ook langs een kruidentuin, het vogelopvangcentrum en de Aanwijsputten. Met wat geluk kun je zelfs enkele Gallowayrunderen spotten, die als grazers het open landschap van het natuurreservaat Heideveld-Bornebeek onderhouden. Hoewel de wandelroute is geïntegreerd als suggestielus in de wandelnetwerkkaart Bulskampveld, blijft de aparte bewegwijzering behouden, waardoor wandelaars moeiteloos hun weg kunnen vinden.

Meer informatie
Tussen Helix En Bosberg Wandelroute

© David Samyn

7. Tussen Helix En Bosberg Wandelroute

 • 11,5 km
 • 2 uur 20 min

Deze slow-down wandeling van 11,5 kilometer heeft maar één echt doel en dat is de drukte van de buitenwereld eventjes vertragen. Deze vertraging zal zich voornamelijke afspelen in je hoofd want fysiek zal je lichaam aan de slag mogen gaan. Deze wandellus op de grens van Vlaams-Brabant laat je de streek verkennen tussen de Helix (het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu) en de laatste beklimming van de Ronde-Van-Vlaanderen. Hier kan je genieten van het groen hier in de streek met enkele toppers zoals het Raspaillebos en het stiltegebied Dender-Mark.

Meer informatie

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.