Start Kalmthoutse Heide - Ree

Op deze 24 kilometer lange tocht doorheen de Kalmthoutse heide begin je aan het langste bewegwijzerde traject van de heide. Starten kan je doen op 3 verschillende punten: parking Noord, Staartse Heide (NL) of Kortenhoeff (NL). Vanaf de Vroente kan je ook starten, maar dan moet je reken op 2 kilometer extra aanlooproute.

Op deze route volg je het bordje ree en krijg je een top bewegwijzering in beide richtingen. Wij zijn deze mooie wandeling gestart aan parking Noord om zo de heide in te stappen. Al vanaf de eerste minuut merk je dat dit een speciaal stukje natuur is. De open natuur van heide en velden, maar ook naaldbossen stappelen zich onderweg op.

Na 2 kilometer in de wandeling blijf je een lange tijd in het bos waar de vogels een leuk fluit concert voorzien. Plots merk je rond kilometer 5 een verandering in het bos, deze wordt namelijk jonger, zo ben je plots omringd door jonge naaldbomen. In dit naaldbos krijg je een deugdoend gevoel van openheid over je heen.

Bronven

Aan kilometer 6, passeer je langs een naburige camping en niet veel later kom je aan het tweede instappunt. Hier dien je de straat over te steken richting het Bronven. Aan dit startpunt is ook een grondwater meter en picknicktafel, maar wij raden aan je picknickmoment te houden voor in het park (als je je afval tenminste kan bewaren). Na de straat over te steken, wandel je de heide in waar er ook leuke scanpunten zijn. Via deze verschillende scanpunten kom je weetjes over de natuur hier te weten. Vrijwel meteen wordt je overweldigd door de pracht van het Bronven.

Het Bronven is echt een stukje prachtige natuur. In dit ven liggen heel wat kleine eilandjes met bomen erop. Haal jouw fototoestel maar boven, want deze zijn zeer fotogeniek. In de zomer staat het ven vaak droog, dus als je foto's met reflectie van het water wil, kom dan in de lente of herfst.

Het Bronven

Het Bronven

Ossendrechtse duinen

Aan kilometer 7,7 steek je de straat terug over. Waarna je terug in de heide wandelt, alvorens de naaldbossen in te trekken. Als de wind hier stevig waait, krijg je een waar kraakconcert van de naaldbomen. Neem even de tijd om hier rustig naar te luisteren. Na het concert van de natuur is het tijd om te genieten van de openheid van de heidevlakte.

Na 12,5 kilometer kom je aan de Ossendrechtse duinen. Waar je na zo'n 13,5 kilometer in een open duinenvlakte terecht komt.

Einde Kalmthoutse Heide - Ree

Aan kilometer 17 kom je uit aan de nieuw uitkijktoren voor de brandweer waar je een samenloop van wandelroutes hebt. Deze volgen de ree route voor zo'n anderhalve kilometer, en hier kan het dus ook eventjes drukker zijn. Eenmaal je hiervan afscheid neemt, stap je niet veel verder in een ware zandbak om zo de bossen in te duiken.

Na zo’n 22,5 kilometer stap je langs de heide en duinen aan de kant van een rustige baan waar enkel fietsers en landbouwvoertuigen mogen rijden. Om zo terug aan te komen op je bestemming. Dit is buiten het tweemaal oversteken van de weg het enige asfalt stuk op de route.

Hou er rekening mee dat er geen horeca en slechts 2 of 3 vuilnisbakken aanwezig zijn. Dus neem zeker iets mee om te eten, drinken en je afval te bewaren.