Mijnenslag 14-18 fietsroute 43
© Westtoer

Mijnenslag 14-18 fietsroute

Fietsroute vanuit Zillebeke, Kemmel, Mesen

43 km

43 km 3 uur
Ieper(Zillebeke) Westhoek West-Vlaanderen

De Mijnenslag fietsroute is een historische tocht die je meeneemt naar de cruciale locaties van een beslissend moment tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 7 juni 1917, precies om 4:10 uur 's ochtends, zetten de Geallieerden een gedurfd plan in werking. Ze lieten 19 dieptemijnen simultaan ontploffen langs de heuvelkam van Wijtschate-Mesen. Deze massale explosies waren bedoeld om de Duitse verdedigingslinies te verzwakken en leidden tot de vorming van enorme kraters in het landschap, een duidelijk bewijs van de kracht van de ontploffingen.

Deze strategische zet was cruciaal in de strijd. De geallieerde troepen, bestaande uit Britse, Ierse, Australische en Nieuw-Zeelandse eenheden, maakten gebruik van de chaos en verwarring onder de Duitsers om de belangrijke heuvelkam van Wijtschate-Mesen te heroveren. Dit was een sleutelmoment in de oorlog, omdat het de machtsverhoudingen in de regio aanzienlijk wijzigde.

De Mijnenslag fietsroute laat je deze historische plekken zelf ervaren, waarbij je stopt bij verschillende belangrijke punten die een rol speelden in deze ingrijpende gebeurtenis. De route is niet alleen een kans om te reflecteren op de complexiteit en tragiek van de oorlog, maar biedt ook een unieke kijk op de landschappelijke veranderingen die door de oorlog zijn veroorzaakt.

43 km

3 uur

VERTREKPLAATS

Parking Provinciedomein Palingbeek, Palingbeekstraat, Zillebeke (Ieper)

GPS-COÖRDINATEN

N 50.813849° E 2.920092°

BEWEGWIJZERING

Zeshoekig bordje

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Fietsroutes in de buurt

Ben je opzoek naar een fietsroute in de buurt van de Mijnenslag 14-18 fietsroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde routes in en rond Zillebeke.

WSO fietsroute 134.2
134.2 km

WSO fietsroute

Vredesfietsroute 45.3
45.3 km

Vredesfietsroute

Hellingenroute Heuvelland 116.4
116.4 km

Hellingenroute Heuvelland

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.