Stadswandelroute Nieuwpoort 10.2
© Westtoer APB

Stadswandelroute Nieuwpoort

Wandelen vanuit Nieuwpoort

Routebordje Stadswandelroute Nieuwpoort

10.2 km

10.2 km 2 uur Routebordje Stadswandelroute Nieuwpoort
Nieuwpoort Kust West-Vlaanderen

De Stadswandelroute Nieuwpoort biedt een boeiende ontdekkingstocht van 10,2 kilometer door de rijke geschiedenis en natuur van deze Vlaamse kuststad. Startend bij het indrukwekkende Koning Albert I-monument, waar het bezoekerscentrum 'Westfront Nieuwpoort' gevestigd is, voert deze lusvormige route je langs significante locaties. Je passeert de levendige Vismijn, de schilderachtige Jachthaven, en Kinderboerderij De Lenspolder, waar kinderen in contact komen met het boerderijleven.

Verder leidt de route je langs historische sites zoals de Stadshalle en het Bommenvrij, het enige gebouw in Nieuwpoort dat de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog overleefde. Ook kom je langs De Frontzate en de Koolhofput, een nieuw provinciedomein dat dient als toevluchtsoord voor zowel mensen als dieren. Het verhaal van Jeanne Panne, de beruchte heks van Nieuwpoort, voegt een unieke historische dimensie toe aan je wandeling.

10.2 km

2 uur

VERTREKPLAATS

Bezoekerscentrum Westfront, Kustweg 2, 8620 Nieuwpoort

GPS-COÖRDINATEN

N 51.136641° E 2.755302°

BEWEGWIJZERING

In de grond bevestigde klinknagels

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Langs deze route

Westfront Nieuwpoort

Westfront Nieuwpoort

Bezoekerscentrum / Museum

Westfront Nieuwpoort is een intrigerend museum gelegen bij het Koning Albert I-monument, aan het Sluizencomplex “De Ganzepoot” in Nieuwpoort. Dit museum belicht de cruciale rol van de gecontroleerde onderwaterzetting van de poldervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog, die een Duitse invasie hielp tegenhouden. Bezoekers kunnen een diepgaand verhaal ontdekken over de strategische manipulatie van zeewater en sluissystemen. Het museum biedt een eigentijds en interactief bezoekerscentrum onder het monument, inclusief een indrukwekkende projectie van het IJzerpanorama. Een bezoek wordt afgerond met een lift naar de top van het monument voor een panoramisch uitzicht over de kust en polders.

Stadshalle en Belfort Nieuwpoort

  © Westtoer

Stadshalle en Belfort Nieuwpoort

Een Monument van Weerstand en Herstel

Het Belfort van Nieuwpoort, deel van de Stadshalle, vertegenwoordigt een rijke historische tapestrij. Oorspronkelijk opgericht in de late 14e eeuw, heeft deze structuur de tand des tijds en menselijke conflicten doorstaan. De belforttoren, een markante 35 meter hoge constructie, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd, maar in de periode 1921-1923 met de oorspronkelijke materialen herbouwd. Deze wederopbouw symboliseert de veerkracht van Nieuwpoort. Nu functioneert de Stadshalle als een centrale ontmoetingsplek, waar men niet alleen de geschiedenis herdenkt maar ook culturele tentoonstellingen huisvest, en is erkend als UNESCO werelderfgoed, samen met andere belforten in België en Frankrijk.

Het sluizencomplex van Nieuwpoort

Het sluizencomplex van Nieuwpoort

De Ganzepoot

Het sluizencomplex van Nieuwpoort staat bekend als 'De Ganzepoot', vanwege zijn karakteristieke vorm. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde deze locatie een cruciale rol. In oktober 1914 werd door het openen van de sluizen de IJzervlakte onder water gezet, wat de opmars van de Duitse troepen stopte. Dankzij deze strategische zet bleef het gebied gedurende de hele oorlog overstroomd. In 2014 opende het Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort hier zijn deuren. Dit centrum biedt inzicht in de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Poolreiziger

De Poolreiziger

Dirk ‘Dixie’ Dansercoer

Op de Robert Orlentpromenade langs de Kromme Hoek staat het imposante kunstwerk "De Poolreiziger" van Freddy Cappon. Dit 6 meter hoge en 3 meter brede beeld, gemaakt van cortenstaal, eert de epische tocht van poolreiziger Dirk 'Dixie' Dansercoer. Het symboliseert eenzaamheid en de uitgestrektheid van het heelal, terwijl Dansercoer's gestalte de verbeelding van zijn reis uitdrukt, skiënd richting de hemel langs de cirkels die de polen vertegenwoordigen.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Stadswandelroute Nieuwpoort? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Nieuwpoort.

Stad en haven in Nieuwpoort 10.1
10.1 km

Stad en haven in Nieuwpoort

Op ontdekking rond Nieuwpoort 8
8 km

Op ontdekking rond Nieuwpoort

Beaufortwandelroute Nieuwpoort-Bad 5.8
5.8 km

Beaufortwandelroute Nieuwpoort-Bad

Wandelen in Nieuwpoort 14.4
14.4 km

Wandelen in Nieuwpoort

Erfgoedwandelroute Westende 4
4 km

Erfgoedwandelroute Westende

Schuddebeurzewandeling 12.5
12.5 km

Schuddebeurzewandeling

Leuke plaatsjes in de buurt

Vakantiehuis Lappersfort - loft André
Vakantieverblijf

Vakantiehuis Lappersfort - loft André

Dunehotel
Hotel

Dunehotel

Hotel domein Westhoek
Hotel

Hotel domein Westhoek

Duin- en zeezicht
Vakantieverblijf

Duin- en zeezicht

Vakantiewoning t Reigershof
Vakantieverblijf

Vakantiewoning t Reigershof

WOWie & Germain
Vakantieverblijf

WOWie & Germain

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.