Ooidonk Wandelroute 7.5
© Toerisme Leiestreek

Ooidonk Wandelroute

Wandelen vanuit Bachte-Maria-Leerne

Routebordje Ooidonk Wandelroute

7.5 km

7.5 km 1 uur 30 min Routebordje Ooidonk Wandelroute
Deinze(Bachte-Maria-Leerne) Leiestreek Oost-Vlaanderen

Wandel langs de oevers van de Oude Leie, kom in contact met één van de mooiste renaissancekastelen in de regio en nog zoveel meer. De Ooidonk wandelroute dankt zijn naam aan het prachtige kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne, maar de route heeft meer te bieden dan enkel een kasteel. Onderweg vind je ook een oud scheepsmuseum en nog enkele andere leuke verassingen. Geniet van deze wandelroute vol mooie uitzichten in het landelijke Bachte-Maria-Leerne.

7.5 km

1 uur 30 min

VERTREKPLAATS

Ooidonkdreef, 9800 Bachte-Maria-Leerne

GPS-COÖRDINATEN

N 51.00914° E 3.57997°

BEWEGWIJZERING

Zeshoekige bordjes

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Ooidonk wandelroute Bachte-Maria-Leerne

start ooidonk wandelroute

Bachte-Maria-Leerne © Bundy Photography

Start knooppunt 36: Muziekbos

De Ooidonk wandelroute is een 7,5 kilometer lange wandeling door en rond het prachtige Bachte-Maria-Leerne. De wandelroute start aan de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist in de Ooidonkdeef. Het is een neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van August Van Assche. Er is voldoende parking in de Ooidonkdreef en aan het nabijgelegen voetbalveld. Aan de start staat er een informatiebord, wat de officiële startplaats is. Volg de zeshoekige wegwijzers richting de "Blauwe Poort".

Ooidonkdreef

Ooidonkdreef © Bundy Photography

Kasteel Ooidonk

Om naar het kasteel van Ooidonk te wandelen, moet je onder de "Blauwe" Poort heen. De Blauwe Poort of Porta arboreti is de enige poort, van de vroegere zeven toegangspoorten, die nog bestaat. De naam heeft de toren te danken aan de blauwe luiken die er vroeger waren. De poort is gebouwd eind 16 de eeuw met Spaanse bakstenen en zandsteen voor de hoeken. Vroeger werd de zolder gebruikt als duiventoren van het kasteel. Dit eerste deel is een kasseiweg tot aan het kasteel.

kasteel van Ooidonk

Kasteel Ooidonk © Toerisme Leiestreek vzw

Het kasteel van Ooidonk is een sierlijk renaissancekasteel, omringd door water en een prachtig park. Het is een Middeleeuwse versterkte burcht van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel is privaat eigendom en kan je maar op beperkte data bezoeken. Bekijk de website voor meer info. De mooie tuinen zijn wel publiek toegankelijk, behalve op maandag en dinsdagvoormiddag.

Het Oud Sashuis Astene

Het Oud Sashuis Astene

’T Oud Sashuis

Als je even afwijkt van de route, kan je 'T Oud Sashuis ontdekken. 'T Oud Sashuis is een historisch pand dat een leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten herbergt. Deze komen nog uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. Buiten een museum is het ook een scheepscafé waar je kan genieten van een koffie of biertje, vergezeld met een kleine versnapering. Bij mooi weer kan je genieten op het terras aan het water.

Vosselare put en Maaigemdijk

Vosselare put ligt net buiten de route, maar is in de zomer zeker de moeite om even af te slaan. Hier kan je genieten van een hapje en een drankje met een prachtige natuurlijk decor.

De Maaigemdijk is een prachtig stukje onverharde weg van 1,3 kilometer. Je wandelt over de oevers van de Oude Leie. Neem hier zeker even de tijd om te genieten van het prachtige en rustige landschap.

Na Maaigemdijk kom je via enkele binnenbaantjes uit in het pitoreske Bachte-Maria-Leerne. Het straatje door het dorp brengt je terug naar de Ooidonkdreef waar de Ooidonkwandelroute stopt.

Maaigemdijk Astene

Maaigemdijk in Deinze © Bundy Photography

Kerk in Bachte-Maria-Leerne

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Ooidonk Wandelroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Bachte-Maria-Leerne.

Gust De Smetwandelroute 6.5
6.5 km

Gust De Smetwandelroute

Wandelroute Vosselare 6.95
6.95 km

Wandelroute Vosselare

Wandelroute Meigem 7.22
7.22 km

Wandelroute Meigem

Zeventiendorpenroute 8.5
8.5 km

Zeventiendorpenroute

Filliers wandelroute 7.6
7.6 km

Filliers wandelroute

Albijn Van Den Abeele Wandelroute 9
9 km

Albijn Van Den Abeele Wandelroute

Leuke plaatsjes in de buurt

B&B Villa Parkbos
B&B

B&B Villa Parkbos

Café De Vischmijn
Café

Café De Vischmijn

Beoordeling(en) van deze route

 1. Jan C.

  Mooie wandeling die start in de Ooidonkdreef. Al snel passeer je het mooie kasteel. De wandeling gaat langs rustige wegjes en is heel afwisseled. De aanduiding van de route is heel duidelijk. Een aanrader om te doen!

 2. Thibeau

  Deze route is een prachtige mix van natuur en geschiedenis, het Ooidonkkasteel en zijn domein zijn zeer de moeite om te zien. De Maaigemdijk was een prachtig stukje natuur waar ik toch wel even stil bij werd.

 3. loe

  deze route is, behalve de 2 dreven aan het kasteel, verreweg de meest vervelende en saaie die ik ooit bewandelde.

 4. Dutoit linda

  Prachtige landelijke wandeling, met verharde wegen,een echte aanrader!

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.