START VAN DE OOIDONKWANDELROUTE

De Ooidonk wandelroute is een 7,5 kilometer lange wandeling door en rond het prachtige Bachte-Maria-Leerne. De wandelroute start aan de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist in de Ooidonkdeef. Het is een neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van August Van Assche. Er is voldoende parking in de Ooidonkdreef en aan het nabijgelegen voetbalveld. Aan de start staat er een informatiebord, wat de officiële startplaats is. Volg de zeshoekige wegwijzers richting de "Blauwe Poort".

Ooidonkdreef startplaatsOoidonk wandelroute zeshoekige bordjes

Blauwe poort

Om naar het kasteel van Ooidonk te wandelen, moet je onder de "Blauwe" Poort heen. De Blauwe Poort of Porta arboreti is de enige poort, van de vroegere zeven toegangspoorten, die nog bestaat. De naam heeft de toren te danken aan de blauwe luiken die er vroeger waren. De poort is gebouwd eind 16 de eeuw met Spaanse bakstenen en zandsteen voor de hoeken. Vroeger werd de zolder gebruikt als duiventoren van het kasteel. Dit eerste deel is een kasseiweg tot aan het kasteel.

Naar de Blauwe Poort OoidonkDe Blauwe Poort Ooidonk

Ooidonk kasteel

Het kasteel van Ooidonk is een sierlijk renaissancekasteel, omringd door water en een prachtig park. Het is een Middeleeuwse versterkte burcht van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel is privaat eigendom en kan je maar op beperkte data bezoeken. Bekijk de website voor meer info. De mooie tuinen zijn wel publiek toegankelijk, behalve op maandag en dinsdagvoormiddag.

Video kasteel van OoidonkKasteel van OoidonkKasteel van OoidonkKasteel van OoidonkBossen van het kasteel van Ooidonk

’T Oud Sashuis

Als je even afwijkt van de route, kan je 'T Oud Sashuis ontdekken. 'T Oud Sashuis is een historisch pand dat een leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten herbergt. Deze komen nog uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. Buiten een museum is het ook een scheepscafé waar je kan genieten van een koffie of biertje, vergezeld met een kleine versnapering. Bij mooi weer kan je genieten op het terras aan het water.

Maaigemdijk

De Maaigemdijk is een prachtig stukje onverharde weg van 1,3 kilometer. Je wandelt over de oevers van de Oude Leie. Neem hier zeker even de tijd om te genieten van het prachtige en rustige landschap.

Maaigemdijk OoidonkMaaigemdijk OoidonkOevers Oude LeieOude LeieRivier De Oude Leiei

Bachte-Maria-Leerne

Via enkele binnenbaantjes kom je uit in Bachte-Maria-Leerne. Het straatje door het dorp brengt je terug naar de Ooidonkdreef waar de Ooidonkwandelroute stopt.

Kappel in Bachte-Maria-LeerneVelden in Bache-Maria-LeerneAchterzijde kasteel van Vosselare

Eindpunt Ooidonkwandelroute