Bronnenwandeling 8.3
© visitlimburg.be / G. van Grinsven

Bronnenwandeling

Wandelen vanuit Sint-Martens-Voeren

Knooppunten Bronnenwandeling

8.3 km

8.3 km 2 uur Knooppunten Bronnenwandeling
Voeren Voerstreek Limburg

Ga voor één van Vlaanderens mooiste wandelingen, zoniet de mooiste. Deze wandelroute werd in 2012 door Vlaanderen Vakantieland verkozen tot de mooiste wandelroute van Vlaanderen.
De bronnenwandeling ligt in een prachtig stukje afgelegen Vlaanderen: de Voerstreek. Voor de wandeling is het belangrijk om goed schoeisel te hebben die tegen wat water kan. Op je weg zal je tal van interessante zaken vinden zoals een dassenburcht.

Te volgen knooppunten

De Bronnenwandeling maakt gebruik van een wandelnetwerk een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

54
0.0 km
67
1.7 km
66
2.2 km
65
3.6 km
64
4.2 km
63
4.3 km
62
4.5 km
60
5.9 km
55
6.6 km
47
7.3 km
91
7.7 km
48
8.0 km
48
8.0 km
54
8.3 km

8.3 km

2 uur

VERTREKPLAATS

Vlaams Cultureel Centrum Veltmanshuis, Kwinten 7, 3790 Sint-Martens-Voeren

GPS-COÖRDINATEN

N 50.749918° E 5.81581°

BEWEGWIJZERING

Knooppunten

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten

De Bronnenwandeling in Voeren

Voeren

Voeren

Start knooppunt 54: Sint-Martens-Voeren

De wandeltocht strekt zich uit over een afstand van 8.3 kilometer en kan je volgen via de knooppunten 54-67-66-65-64-63-62-60-55-47-91-48-48-54.
Parkeren: Vlaams Cultureel Centrum Veltmanshuis. Als de parking volzet is, kan je ook parkeren aan de kerk of in de straat.

De Bronnenwandeling vertrekt aan de sfeervolle kerk in Sint-Martens-Voeren. Aan knooppunt 54 (in Kwinten) starten we met het oversteken van het riviertje de Voer. Aan de Y-splitsing neem je de linkse holle weg omhoog.

Kolenbron

Kolenbron

Al snel kom je via een holle weg de Kolenbron, wat hoger gelegen, tegen. Hier kronkelt het water van de bron gewoon over het pad. Het schilderachtige wandelpad slingert als een meanderende rivier omhoog, door het uitgestrekte landschap. Eenmaal boven aangekomen, ontvouwt zich een adembenemend uitzicht over de lokale boerderijen en weiden, waar koeien rustig herkauwen.

Weides en vergezichten

Geniet van de prachtige panorama's van de glooiende landerijen, waar het vee rustig graast. Geen grootschalig spektakel, geen diepe valleien of imposante rotsformaties. Maar wel een betoverend, golvend landschap dat je betovert.

Bosreservaat bij de Veursvallei

Bosreservaat bij de Veursvallei

Bosreservaat de Veursvallei

In de Veursvallei, een ecologisch waardevol gebied in het wandelparadijs van de Voerstreek, maak je kennis met een betoverend landschap. Deze vallei omvat zowel het brongebied van de Veursbeek als de omliggende valleigronden. Hier, te midden van de dichter wordende en oudere bossen, kun je 's avonds tijdens de schemering zelfs een glimp opvangen van reeën en everzwijnen, die het bos verlaten om voedsel te zoeken in de open vallei.

Daarnaast bieden de aanwezige houtkanten en hoogstamboomgaarden een thuis voor de kleine hazelmuis en de zangvogel grauwe klauwier. Dit harmonieuze ecosysteem vormt een prachtig schouwspel van de natuurlijke wereld in de Voerstreek.

Sint-Pieters-Voeren

Het naburige dorpje van Sint-Martens-Voeren, dat zijn naam draagt ter ere van Sint-Pieter, is het kleinste dorpje in de Voerstreek, met slechts 250 inwoners. Hier vind je naast talloze Bed & Breakfasts ook de Commanderij. Een commanderij, ook bekend als commenderij, is een oude ridderorde die oorspronkelijk fondsen bijeenbracht voor liefdadigheid en kruistochten. Naast de ridderorde wordt de term ook gebruikt voor landgoederen en kastelen die onder het bevel van een commandeur vielen. De Commanderij van Sint-Pieters-Voeren is dus eigenlijk gewoon een kasteel, zij het een bijzonder charmant exemplaar.

Sint-Pieters-Voeren
Viaduct Sint-Martens-Voeren

Viaduct Sint-Martens-Voeren

Terwijl de route zich vervolgt langs een smal pad richting de deelgemeente Sint-Martens-Voeren, kom je langs het indrukwekkende Viaduct van Sint-Martens-Voeren. Dit spoorwegviaduct bevindt zich in de gemeente Voeren, in de Belgische provincie Limburg, ten zuiden van de plaats. Het majestueuze viaduct strekt zich over een afstand van 250 meter uit en verheft zich tot een hoogte van 23 meter, waarbij het de vallei van de Voer overspant. Het beekje de Voer, dat vanuit het zuiden stroomt en richting het westen loopt vanaf Sint-Martens-Voeren, wordt hierdoor overbrugd.

Dit opmerkelijke viaduct maakt deel uit van de Voerlijn, ook bekend als Spoorlijn 24, die Tongeren met Aken verbindt. De Voerlijn is een cruciaal onderdeel van de Montzenroute, die de haven van Antwerpen verbindt met het Duitse Ruhrgebied. Tijdens je wandeling kun je genieten van deze historische en imposante spoorbrug, te midden van prachtige vergezichten en charmante vakwerkhuizen in de omgeving.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Bronnenwandeling? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Voeren.

Bergwandeling in Voeren 20
20 km

Bergwandeling in Voeren

Altenbroekwandeling 10
10 km

Altenbroekwandeling

Op en af vanuit Remersdaal 11.1
11.1 km

Op en af vanuit Remersdaal

Wandelroute Sint-Pietersberg 10.8
10.8 km

Wandelroute Sint-Pietersberg

Venntrilogie - Etappe 1 23.5
23.5 km

Venntrilogie - Etappe 1

Beoordeling(en) van deze route

  1. Sglind Eklhüz

    Hier krijg ik geen genoeg van!! Zo mooi! Nu snap ik waarom deze wandeling in 2012 is uitgeroepen tot mooiste wandeling van Vlaanderen! Met momenten een pittige hike zeker met een peuter van 18kg op je rug! WORKOUT

  2. Koen DL

    Super mooie wandeling in Voeren. We hebben deze route nu al een paar keer gedaan, maar het blijft de moeite. Zeker een aanrader om eens te wandelen.

  3. Marie Josee

    Super mooie wandeling, wel voor getrainde wandelaars veel berg op en soms zeer steil , zeker stevige schoenen dragen het was de moeite waard.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.