Sahara in het Bosland

Ontdek de groene oase in de woestijn

© VisitFlanders

Dit gebied heeft zijn naam te danken aan de grote zandvlakte die lijkt op een kleine woestijn. Naast het vele zand zijn er ook mooie blauwe meertjes, naald- en loofbossen en heides. Heel mooie landschappen om door te wandelen of even te genieten van de vogels rond het water. Geen last van hoogtevrees? Kom dan zeker eens De Reus in het Bosland beklimmen, een uitkijktoren van 30 meter hoog! Alle drie de wandelingen hieronder passeren langs de toren. Bovenop kan je genieten van een prachtig uitzicht over de bomen.

Sahara in Limburg

Enkele weetjes over de Sahara in het Bosland

  1. Ligging: Het gebied bevindt zich in het noorden van Bosland, in de gemeente Lommel in de provincie Limburg, België.
  2. Zandduinen: Het gebied heeft zandduinen die tot 30 meter hoog kunnen reiken. Dit geeft het een uniek uiterlijk, vergelijkbaar met een woestijnlandschap.
  3. Zandvlakte: Het "Sahara" gebied beslaat ongeveer 200 hectare en heeft een grote zandvlakte. Het is een van de grootste zandverstuivingen in Europa.
  4. Vegetatie: Ondanks de zandduinen heeft het gebied ook enige vegetatie, zoals heide en dennenbomen. Het biedt daardoor een afwisselend landschap.
  5. Recreatie: Het "Sahara" gebied is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Er zijn diverse wandelroutes en paden die bezoekers kunnen volgen om van de natuurlijke schoonheid te genieten.

3 kilometer

Sahara wandelroute - Blauw

Wandeling van 3 kilometer door de Sahara in het Bosland. Deze wandeling start aan De Soeverein. Deze wandeling is geschikt voor kinderen die zich kunnen uitleven in het speelbos. Tijdens de wandeltocht kan je ook de uitkijktoren beklimmen met een prachtig zicht over de Lommelse Sahara. Er zijn onderweg verschillende picknick plaatsen. Geniet van dit stukje unieke natuur in België.

Ontdek de route

6,5 kilometer

Sahara wandelroute - Oranje

Ontdek één van de mooiste plekjes van de Kempen. Deze wandeling door de Sahara is 6,5 kilometer lang en start aan de Soeverein. Geniet van deze mooie wandeling door de zandvlakte en langs de grote waterplas. Onderwerg kom je een speelbos tegen en de hoge uitkijktoren. Geniet van deze mooie wandelroute.

Ontdek de route

12,3 kilometer

Sahara wandelroute - Rood

Hier in de Lommelse zandvlakte merk je dat deze wandeling zijn naam alle eer aandoet. In deze miniatuurwoestijn kom je niet enkel zand tegen maar ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. In dit schilderachtige landschap krijg je dus te maken met een enorme afwisseling.

Ontdek de route