Duinbossen De Haan

Ontdek de Duinbossen

De Duinbossen van De Haan dat is een groene oase aan de kust. Tussen het strand en de bebouwde wereld is hier met de Duinbossen een gebied van 152 hectare aan groen te vinden. In het gebied heb je delen met het typische duinlandschap en haar typische fauna en flora maar een uitgestrekte delen van bos.

In deze bossen kan je perfect verkoeling zoeken op warme dagen maar ook genieten van een prachtige herfstwandeling. En voor de kinderen is er voldoende plaats om hun uit te leven in één van de drie speelzones. Voor mensen die met rolwagen willen wandelen of een rolstoel nodig hebben is deze plek ook toegankelijk door de verharde die hier ook aanwezig zijn. Heb je een hond niet getreurd, deze is hier welkom aan de leiband en kan zich in de hondenlosloopzone volop uitleven. Deze is gelegen nabij de parking Zwarte kiezel.

Duinbossen in De Haan

Locatie Duinbossen

De Duinbossen zijn gelegen in De Haan en strekken zicht uit van de Vosselag tot Wenduine. Het gebied is met zijn 152hectaren niet het enige stukje groen, hier aansluitend heb je nog de natuurreservaten van De Zandpanne en De Kijkuit, welke beheerd worden door Natuurpunt. Zo heb je als wandelaar een groot en afwisselend gebied waar je door kan wandelen en middenin heb je het centrum van De Haan waar je eventjes kan verpozen.

Verdere troeven om hier te vertoeven zijn de speelzones voor kinderen, het natuurloopparcours en de variatie aan wandelpaden.

Ingang en locatie: Zwarte Kiezel, 8420 De Haan

Openbaar vervoer: Met de tram kan je stoppen bij de haltes 'Preventorium', 'Waterkasteellaan', 'Zwarte Kiezel' en 'Konijnenpad'.
Met de bus kan je kiezen voor deze haltes: 'Zeepreventorium', 'Waterkasteellaan', 'De Haan Zwarte Kiezel', 'Wenduine Sunparks', 'Nieuwmunster Lekkerbek' en 'Wenduine Sparrenbos'.

Leuke weetjes

agentschap voor Natuur en Bos Het agentschap voor Natuur en Bos kapt om de 14 jaar een deel van de bodem met als doel het naaldbos om te vormen naar een lichtrijk loofbos waardoor er meer voorjaarsflora kan bloeien. Zo is er meer ruimte voor speenkruid, het maarts viooltjes, de Italiaanse aronskelk en vogelmelk.

Uitzonderlijke planten en dieren die hier leven. Door het speciale klimaat van de duingebieden die hier aanwezig zijn, zijn er ook speciale bewoners bijgekomen. Zo is er de kustsprinkhaan of de bokkenorchis en het duinsterretje. Met de rode bosmier is er ook een unieke, maar nuttige stofzuiger aanwezig. Deze mieren jagen op plantetende insecten, zoals de rups maar verlossen ons ook van de dode dieren in het bos. Handige diertjes die in grote getallen wonen, zo kan één mierhoop tot wel 700.000 mieren bevatten.

Duinbossenwandelroute

© Wettoer

Wandelen

Duinbossenwandelroute - 10,3 km

Verken de Duinbossen in De Haan, hier wandel je in een 157 ha groot natuurgebied dat geliefd is bij wandelaars. Het start- en eindpunt is het pittoreske tramstation van De Haan. Waarna we langsheen 'de Concessie', een prachtige villawijk, richting het parkdomein wandelen. Om vandaar uit richting Wenduine te gaan om zo ten volle te profiteren van de frisse zeelucht. Eenmaal op de terugweg duik je de duinbossen in. Meer info