Pijnven

Kom genieten in de groene natuur van het Bosland

© Gemeente Hechtel-Eksel

In het Provenciaal Domein het Pijnven kan je heerlijk genieten van een boswandeling. Er zijn drie aangeduide wandelroutes die je meenemen door de 2.000 hectare bos. Het Pijnven heeft vier speelwijden in het bos en is dan ook ideaal voor kinderen. De blauwe route, de Bosbewonersroute, is een wandeling van 2,8 kilometer waar de kinderen de bosbewoners leren kennen. Daarnaast kan je ook fietsen door de Bomen, de Vlindervallei ontdekken en genieten van het wilgenkunstwerk ‘De boom in’ van Will Beckers.
De parking van Het Pijnven: Kiefhoekstraat 16, 3940 Hechtel-Eksel.

Fietsen in het Pijnven

Wat kan je ontdekken in het Pijnven?

  1. Natuurwandelingen: Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden die je door verschillende soorten landschappen leiden, zoals bossen, heidevelden en vennen. Je kunt genieten van de rust en schoonheid van de natuur terwijl je wandelt.
  2. Fietsen: Het domein heeft ook fietsroutes die je kunt verkennen. Fietsen is een geweldige manier om het gebied te verkennen en van de prachtige omgeving te genieten.
  3. Speelzones: Voor gezinnen met kinderen zijn er verschillende speelzones in Het Pijnven. Deze zijn uitgerust met speeltoestellen, picknicktafels en andere voorzieningen, zodat je een leuke dag kunt doorbrengen met het hele gezin.
  4. Bezoekerscentrum: Het domein heeft een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de flora, fauna en geschiedenis. Het centrum biedt educatieve tentoonstellingen, informatie over wandelroutes en andere activiteiten.
  5. Vogelspotten: Het Pijnven is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder zeldzame en bedreigde soorten. Neem je verrekijker mee en verken de vogelobservatiepunten in het gebied.
  6. Fotografie: Deze natuurlijke omgeving biedt prachtige landschappen en diverse flora en fauna, waardoor het een ideale plek is voor natuurfotografie. Neem je camera mee en leg de schoonheid van het gebied vast.

2,8 kilometer

Pijnven wandelroute - Blauw (Bosbewonersroute)

De korte bosbewonersroute is ideaal om met de kleinsten te doen. De kinderen kunnen de dieren van deze bossen ontdekken en spelen op diverse plaatsen. Kampen bouwen, boomklimmen of piraatje spelen: het kan hier allemaal.

Ontdek de route

6,8 kilometer

Pijnven wandelroute - Oranje

De oranje wandeling van 6,8 kilometer laat je kennismaken met alle aspecten van het Pijnven. Je wandelt langs speelbossen en -weides, onder de iconische fietsbrug 'Fietsen door de Bomen' en langs de innovatieve Treehouse. Je kan de wandelroute volgen aan de hand van de oranje bollen.

Ontdek de route

10,6 kilometer

Pijnven wandelroute - Rood

De rode lus in het Provinciaal Domein Pijnven is 10,6 kilometer lang, een ideale boswandeling tussen de naaldbomen en Amerikaanse eiken. Voor kinderen is dit bos dé ultieme, natuurlijke speelplek. In het speelbos en op de speelweides mogen ze naar hartelust ravotten en kampen bouwen. Deze wandeling is een echte aanrader in de herst door de mooie kleuren die het bos prijs geeft.

Ontdek de route