Middenkustfietsroute 51.2
© Jan D'Hondt

Middenkustfietsroute

Fietsroute vanuit Oostende, Westende, Gistel

Routebordje Middenkustfietsroute

51.2 km

51.2 km 3 uur Routebordje Middenkustfietsroute
Oostende Kust West-Vlaanderen

Temidden van de duinen in Middelkerke verrijst de imposante Warandetoren. Vanaf de top van deze toren biedt zich een adembenemend panorama aan, waar de uitgestrekte zee en de groene polders samenkomen. Onze reis langs de kust brengt ons verder naar Provinciedomein Raversyde, thuisbasis van twee boeiende musea. Het schilderachtige Leffinge leidt ons vervolgens het achterland in.

Een oase van rust openbaart zich in de weelderige tuinen rondom Abdij Ten Putte in Gistel, een ideale plek om tot rust te komen. Via schilderachtige paden dwars door de polders, bereiken we het historische Slijpe. Hier lieten ooit de tempeliers en Hospitaalridders hun sporen na. In een boeiend contrast, liggen de natuurgebieden De Schuddebeurze en de Boterpolder, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het heetst van de strijd lagen.

De geschiedenis van deze plaatsen wordt op levendige wijze verteld in het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort, waar de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog uitvoerig belicht worden.

51.2 km

3 uur

VERTREKPLAATS

Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

GPS-COÖRDINATEN

N 51.198448° E 2.849173°

BEWEGWIJZERING

Routebordje

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX

Langs van deze route

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde

  © David Samyn

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde, gelegen nabij de zee, biedt een divers landschap ideaal voor wandelen, fietsen, en spelen. Het domein herbergt ook een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Bezoekers kunnen een 'tijdreis' ervaren door de rijke geschiedenis van het domein. Start je ontdekkingstocht bij cafetaria Walrave en ontdek het gratis avontuur. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbosje Testerep, gemaakt van recuperatiemateriaal.

Warandetoren Middelkerke

  © David Samyn

Warandetoren Middelkerke

De Warandetoren, met zijn lange gebogen sprieten die doen denken aan helmgras, vormt een ranke en opvallende verschijning. Vanaf de basis op 7 meter hoogte biedt de toren een prachtig zicht op de waardevolle Warandeduinen, vol bijzondere flora en fauna. Klim je naar de top op 20 meter, dan ontvouwt zich een panorama over Middelkerke, Westende, de uitgestrekte polders en de zee. Deze stalen constructie, een technisch hoogstandje, staat op de restanten van een oude watertoren die nog steeds Middelkerke van drinkwater voorziet.

Het sluizencomplex van Nieuwpoort

Het sluizencomplex van Nieuwpoort

De Ganzepoot

Het sluizencomplex van Nieuwpoort staat bekend als 'De Ganzepoot', vanwege zijn karakteristieke vorm. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde deze locatie een cruciale rol. In oktober 1914 werd door het openen van de sluizen de IJzervlakte onder water gezet, wat de opmars van de Duitse troepen stopte. Dankzij deze strategische zet bleef het gebied gedurende de hele oorlog overstroomd. In 2014 opende het Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort hier zijn deuren. Dit centrum biedt inzicht in de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Westfront Nieuwpoort

Westfront Nieuwpoort

Bezoekerscentrum / Museum

Westfront Nieuwpoort is een intrigerend museum gelegen bij het Koning Albert I-monument, aan het Sluizencomplex “De Ganzepoot” in Nieuwpoort. Dit museum belicht de cruciale rol van de gecontroleerde onderwaterzetting van de poldervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog, die een Duitse invasie hielp tegenhouden. Bezoekers kunnen een diepgaand verhaal ontdekken over de strategische manipulatie van zeewater en sluissystemen. Het museum biedt een eigentijds en interactief bezoekerscentrum onder het monument, inclusief een indrukwekkende projectie van het IJzerpanorama. Een bezoek wordt afgerond met een lift naar de top van het monument voor een panoramisch uitzicht over de kust en polders.

Fietsroutes in de buurt

Ben je opzoek naar een fietsroute in de buurt van de Middenkustfietsroute? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde routes in en rond Oostende.

Groen Lint fietsroute Oostende 36
36 km

Groen Lint fietsroute Oostende

Schoorbakke fietsroute 45.7
45.7 km

Schoorbakke fietsroute

Hoeveroute 29
29 km

Hoeveroute

Wijnendale fietsroute 60
60 km

Wijnendale fietsroute

Leuke plaatsjes in de buurt

Hotel domein Westhoek
Hotel

Hotel domein Westhoek

Dunehotel
Hotel

Dunehotel

Duin- en zeezicht
Vakantieverblijf

Duin- en zeezicht

Vakantiehuis Lappersfort - loft André
Vakantieverblijf

Vakantiehuis Lappersfort - loft André

Neptunus Nieuwpoort
B&B

Neptunus Nieuwpoort

WOWie & Germain
Vakantieverblijf

WOWie & Germain

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.