Stiltewandeling in landschap de Liereman 13.7
© Routezoeker

Stiltewandeling in landschap de Liereman

Wandelen vanuit Oud-Turnhout

Knooppunten Stiltewandeling in landschap de Liereman

13.7 km

13.7 km 2 uur 45 min Knooppunten Stiltewandeling in landschap de Liereman
Oud-turnhout Antwerpse Kempen Antwerpen

De Stiltewandeling in Landschap de Liereman biedt een serene ervaring van 13,7 kilometer door het oudste natuurgebied van Vlaanderen. Deze wandeling van ongeveer 3 uur is een uitnodiging om volledig op te gaan in de prachtige Kempische natuur en de stilte van het officieel erkende stiltegebied.

Je tocht begint bij het bezoekerscentrum, waar je ook moeiteloos kunt parkeren op de ruime parkeerplaats. Voordat je aan je wandeling begint of na afloop, kun je in het bezoekerscentrum terecht voor meer informatie over het park, een tas verse soep of een verfrissend drankje.

De route leidt je door afwisselende landschappen, van dichte bossen tot open heidevelden, en biedt onderweg prachtige uitzichten en momenten van diepe rust. De Liereman is een perfecte plek voor natuurliefhebbers en wandelaars die op zoek zijn naar een plek om te onthaasten en te genieten van de natuurlijke schoonheid. Vergeet je camera niet om de prachtige natuurtaferelen vast te leggen tijdens deze bijzondere wandeltocht.

Te volgen knooppunten

De Stiltewandeling in landschap de Liereman maakt gebruik van het wandelnetwerk Kempens Landgoed een wandelnetwerk en kan je dus bewandelen aan de hand van de wandelknooppunten. Ben je nog niet vertrouwd met knooppunten? Lees hier hoe ze werken.

Wandelnetwerk Kempens Landgoed

De Stiltewandeling in landschap de Liereman maakt deel uit van het wandelnetwerk Kempens Landgoed. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 415 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

35
0 km
36
0.1 km
37
0.2 km
55
0.7 km
53
1.3 km
54
2 km
41
2.5 km
31
2.6 km
42
3.4 km
50
3.9 km
46
4.6 km
45
6.1 km
44
6.7 km
43
7.5 km
32
8.6 km
18
9.6 km
19
10.8 km
19
10.9 km
38
12.3 km
37
13.2 km
36
13.3 km
35
13.4 km

13.7 km

2 uur 45 min

VERTREKPLAATS

Bezoekerscentrum De Liereman. Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout

GPS-COÖRDINATEN

N 51.327783° E 5.003242°

BEWEGWIJZERING

Knooppuntenborden

ROUTEPROFIEL

0 0 0 0

  Hoe werkt een GPX   Knooppunten
vlonderpad

Foto: © Routezoeker

Het begin van een ontdekking op het oudste natuurgebied van Vlaanderen

Starten doe je aan het bezoekerscentrum de Liereman waar er ook een ruime parking voorzien is. Na een korte inloop van zo'n 300m kom je op de lus terecht waar je direct een kijkhut vindt om de vogels te spotten. Aan knooppunt 54 kom je aan in het stiltegebied waar er ook een picknicktafel is.

Foto: © Routezoeker

Wandelen in de natuur en genieten van de stilte

Na een kleine 2 km kom je terecht op een vlonderpad, om zo doorheen drassige heide en bossen te lopen. Een beetje moerasachtige gevoel komt hier naar boven. Na het vlonderpad is er even tijd om te stappen langs brede onverharde wegen, maar toch omringd door het bos en haar bewoners. Hier kan je even genieten van de natuurgeluiden. Na een klein stukje verharde weg kom je uiteindelijk terug op onverharde wegen. Daarna slaje in het bos in rond km 6 en wandel je langs het kanaal tussen bos en water. Ter hoogte van knooppunt 43 kan je even pauzeren aan een bankje langs het water. Let op: Kom je aan een T-splitsing met vangrail, sla dan af richting het knooppuntbord 32 om zo rechtdoor naar knooppunt 18 te wandelen. Hierna is het eventjes verharde weg alvorens langs de heide te wandelen. Hier zie je duidelijk nog de naweeën van de bosbrand die hier heeft gewoed in 2020. Aan het einde van de wandeling kan je vanop de uitkijktoren de prachtige natuur nog eens aanschouwen. Na deze mooie uitzichten keer je terug naar het bezoekerscentrum om deze wandelroute te beïndigen.

uitzicht op bomen
close-up

Foto: © Routezoeker

Een belonging op het einde

In het bezoekerscentrum kan je nog eens nagenieten van de wandeling met lekker verse soep of het lokale biertje. Aan het bezoekerscentrum is er ook het stoeberpad waar jong en oud zich één kilometer lang kan uitleven op allerhande attracties die voorzien zijn voor de kindjeren. Bij nat weer is het aangeraden om goed schoeisel te dragen die waterdicht is.

Conclusie:

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Stiltewandeling in landschap de Liereman? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Oud-Turnhout.

Lieremanpad 9.4
9.4 km

Lieremanpad

Echelkuilpad 4.2
4.2 km

Echelkuilpad

Duinenpad AS Adventureroute 5.5
5.5 km

Duinenpad AS Adventureroute

Stoeberpad 1.2
1.2 km

Stoeberpad

Hoge Mierdse Heide 8
8 km

Hoge Mierdse Heide

Rode Goorpad 3.5
3.5 km

Rode Goorpad

Leuke plaatsjes in de buurt

Treelodge
Vakantieverblijf

Treelodge

Oehoe 202
Vakantieverblijf

Oehoe 202

Driehoekshoeve
Vakantieverblijf

Driehoekshoeve

Beoordeling(en) van deze route

  1. Thibeau

    Heerlijke kunnen genieten van de rust. Op deze hele route gewandeld doorheen een prachtig landschap en slechts een kleine kilometer op verharde wegen gelopen. Hierdoor ook maar 1 auto onderweg tegengekomen wat best wel een verademing kan zijn. Ik had alvast een prachtige dag. In het bezoekerscentrum valt alvast de verse soep aan te raden. In het begin is het wel duidelijk dat goede schoenen nodig zijn door natte stukken die soms wat creativiteit vergen om erdoor te raken.

  2. Gerda Deckx

    Elke maandagmorgen kan je ons , 5 vriendinnen, vinden in de omgeving van de Liereman voor onze wekelijkse wandeling. Wij doen dit al enkele jaren en zijn nog telkens verrast door de schoonheid van de natuur. De stiltewandeling is één van onze favoriete wandeling, en telkens beginnen wij er vol goede moed aan, om onderweg vast te stellen dat we door de modder en de hoogstand van het water niet verder geraken. Wij vinden dit telkens zo jammer. Is daar echt geen oplossing voor te vinden? Misschien knuppelpaden, zoals elders in de Liereman? Laarzen aandoen is ook een mogelijkheid, maar wij vertrouwen de natte gedeelten niet. Er zit voor ons dus niets anders op dan te wachten tot het héél lange tijd droog is, zodat wij deze mooie wandeling nog eens kunnen doen.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.