×
Stiltewandeling in landschap de Liereman select_check_box

© Routezoeker

directions_walk
Knooppunten Stiltewandeling in landschap de Liereman

Stiltewandeling in landschap de Liereman

Wandelroute vanuit Oud-Turnhout

De Stiltewandeling in landschap de Liereman is 13,7 kilometer lang genieten van de prachtige natuur en de stilte! Deze wandelroute is 3 uur stappen, maar zeker de moeite waard. Landschap De Liereman is het oudste natuurgebied van Vlaanderen en ook officieel een stiltegegebied. Deze wandeling is puur genieten van de Kempische natuur die begint aan het bezoekerscentrum.

Bekijk meer wandelingen in Oud-turnhout

Hoe werkt een gpx?

Te volgen knooppunten

info download sync_alt

35
0 km
arrow_right
36
0.1 km
arrow_right
37
0.2 km
arrow_right
55
0.7 km
arrow_right
53
1.3 km
arrow_right
54
2 km
arrow_right
41
2.5 km
arrow_right
31
2.6 km
arrow_right
42
3.4 km
arrow_right
50
3.9 km
arrow_right
46
4.6 km
arrow_right
45
6.1 km
arrow_right
44
6.7 km
arrow_right
43
7.5 km
arrow_right
32
8.6 km
arrow_right
18
9.6 km
arrow_right
19
10.8 km
arrow_right
19
10.9 km
arrow_right
38
12.3 km
arrow_right
37
13.2 km
arrow_right
36
13.3 km
arrow_right
35
13.4 km
straighten

13.7 km

timer

2 uur 45 min

start
Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum De Liereman. Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout
share_location
GPS: 51.327783 5.003242
directions
Aanduiding: Knooppuntenborden
location_on
Provincie: Antwerpen
location_on
not_accessible
Niet mogelijk met rolstoel
no_stroller
Niet mogelijk met buggy
pets
Mogelijk met hond
arrow_upward
Hoogste punt: 0
arrow_downward
Laagste punt: 0
north_east
Stijging: 0
south_east
Daling: 0


Stiltewandeling de liereman

Start Stiltewandeling

Starten doe je aan het bezoekerscentrum de Liereman waar er ook een ruime parking voorzien is. Na een korte inloop van zo'n 300m kom je op de lus terecht waar je direct een kijkhut vindt om de vogels te spotten. Aan knooppunt 54 kom je aan in het stiltegebied waar er ook een picknicktafel is.

Wandeling

Na een kleine 2 km kom je terecht op een vlonderpad, om zo doorheen drassige heide en bossen te lopen. Een beetje moerasachtige gevoel komt hier naar boven. Na het vlonderpad is er even tijd om te stappen langs brede onverharde wegen, maar toch omringd door het bos en haar bewoners. Hier kan je even genieten van de natuurgeluiden.

Na een klein stukje verharde weg kom je uiteindelijk terug op onverharde wegen. Daarna slaje in het bos in rond km 6 en wandel je langs het kanaal tussen bos en water.

Ter hoogte van knooppunt 43 kan je even pauzeren aan een bankje langs het water. Let op: Kom je aan een T-splitsing met vangrail, sla dan af richting het knooppuntbord 32 om zo rechtdoor naar knooppunt 18 te wandelen.

Hierna is het eventjes verharde weg alvorens langs de heide te wandelen. Hier zie je duidelijk nog de naweeën van de bosbrand die hier heeft gewoed in 2020. Aan het einde van de wandeling kan je vanop de uitkijktoren de prachtige natuur nog eens aanschouwen. Na deze mooie uitzichten keer je terug naar het bezoekerscentrum om deze wandelroute te beïndigen.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum kan je nog eens nagenieten van de wandeling met lekker verse soep of het lokale biertje.
Aan het bezoekerscentrum is er ook het stoeberpad waar jong en oud zich één kilometer lang kan uitleven op allerhande attracties die voorzien zijn voor de kindjeren.

Bij nat weer is het aangeraden om goed schoeisel te dragen die waterdicht is.

Wandelnetwerk Kempens Landgoed

De Stiltewandeling in landschap de Liereman maakt deel uit van het wandelnetwerk Kempens Landgoed. Deze suggestie route is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Dit knooppunten netwerk bestaat uit 415 kilometer wandelpaden. Ontdek meer over dit wandelnetwerk.

Wandelingen in de buurt

Ben je opzoek naar een wandeling in de buurt van de Stiltewandeling in landschap de Liereman? Bekijk hieronder de dichtsbijzijnde wandelroutes in en rond Oud-Turnhout.

Wandelingen Antwerpen

Gerda Deckx · 2023-05-22 17:17:56

Elke maandagmorgen kan je ons , 5 vriendinnen, vinden in de omgeving van de Liereman voor onze wekelijkse wandeling. Wij doen dit al enkele jaren en zijn nog telkens verrast door de schoonheid van de natuur. De stiltewandeling is één van onze favoriete wandeling, en telkens beginnen wij er vol goede moed aan, om onderweg vast te stellen dat we door de modder en de hoogstand van het water niet verder geraken. Wij vinden dit telkens zo jammer. Is daar echt geen oplossing voor te vinden? Misschien knuppelpaden, zoals elders in de Liereman? Laarzen aandoen is ook een mogelijkheid, maar wij vertrouwen de natte gedeelten niet. Er zit voor ons dus niets anders op dan te wachten tot het héél lange tijd droog is, zodat wij deze mooie wandeling nog eens kunnen doen.

Thibeau · 2022-01-16 10:00:42

Heerlijke kunnen genieten van de rust. Op deze hele route gewandeld doorheen een prachtig landschap en slechts een kleine kilometer op verharde wegen gelopen. Hierdoor ook maar 1 auto onderweg tegengekomen wat best wel een verademing kan zijn. Ik had alvast een prachtige dag. In het bezoekerscentrum valt alvast de verse soep aan te raden. In het begin is het wel duidelijk dat goede schoenen nodig zijn door natte stukken die soms wat creativiteit vergen om erdoor te raken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.