Tour du Canada: Een fietstocht door het hele land

Fietsen door Canada

Club, fietstocht en non-profit

Ben je de het fietsen in Belgie een beetje zat en wil je op avontuur? Dan is De Tour du Canada misschien wel iets voor jou. Dit is een fietstocht van de westkust naar de oostkust van Canada. Deelnemers rijden meer dan 7.500 km en zijn 72 dagen onderweg door de prachtige landschappen van het Noord-Amerikaanse land.

Tour du Canada is een club, een fietstocht en een non-profit organisatie tegelijk. De fietstocht vindt elk jaar plaats van juni tot september, startend in Vancouver, B.C. en eindigend in St. John’s, Newfoundland en Labrador. Deze fietstocht vergt een lange voorbereiding, want deelnemers leggen een totale afstand van meer dan 7.500 km af en zijn meer dan twee maanden op pad. Het gaat minder over de competitie, maar meer over de ultieme outdoor-ervaring om het land goed te leren kennen. Buitenlandse deelnemers hebben een visum of een eTA Canada nodig. Met een eTA Canada mogen reizigers 6 aaneengesloten maanden in Canada verblijven, dus met het eTA is het mogelijk om de hele tocht te fietsen.

Begin in Vancouver

De Tour du Canada begint in de metropool Vancouver, B.C. aan de westkust van Canada. Veel van de deelnemers komen uit het buitenland. Om naar Canada te mogen reizen moet in de meeste gevallen een visum aangevraagd worden. Voor mensen uit Europa en dus voor Belgen is het eTA de makkelijkste manier om aan de visumplicht te voldoen en om aan de fietstocht deel te nemen. Voor dit visum hoeven reizigers niet de ambassade of het consulaat te bezoeken, maar het eTA kan volledig online worden aangevraagd.

Vanuit Vancouver gaan de deelnemers door de Fraser Valley fietsen. Deze regio is een van de vruchtbaarste regio's van Canada, dus hier wordt veel landbouw bedreven. Verder kunnen de deelnemers van prachtige uitzichten over de omliggende bergen genieten. De Coquihalla Pass beëindigt de tocht door de Fraser Valley en zorgt voor de eerste echte klimetappes. Via de Rogers Pass bereiken de fietsers de Canadese Rocky Mountains, waar de meest intense stijgingen van de hele tocht plaats zullen vinden.

Fietsen Alberta

Vlakker terrein door Alberta en Saskatchewan

Nadat de deelnemers de Canadese Rockies achter zich laten, komen de fietsers op vlakker terrein in Alberta terecht. De uitgespreide grasvlaktes in de prairie van Alberta, Sasketchwan en Manitoba bieden een afwisseling tot de klimetappes door de Rocky Mountains in het begin van de tocht. Hier zullen de langste dagetappes over makkelijk terrein plaatsvinden. Nadat de Red River overgestoken is, bereiken de deelnemers het Canadees Schild, met een ondergrond van oeroude gesteentes en wat meer hoogteverschil.

Fietsen langs de Grote Meren naar de Atlantische kust

Hierna fietsen de deelnemers van de Tour du Canada langs de noordkust van de Grote Meren in Canada. Hier wordt voornamelijk langs rustige landwegen gefietst en het water van de meren kan op hete dagen voor afkoeling zorgen. Het volgende etappe-doel is de vredestoren op Parliament Hill in de hoofdstad Ottawa.

groep fietsers

Langs rivieren naar de Atlantische kust

Vanuit Ottawa is de weg naar de Atlantische oceaan niet meer heel ver en langs verschillende rivieren komen de deelnemers van de Tour du Canada langs de prachtige steden Old Montreal en Quebec City. De tocht gaat verder naar het Gaspé schiereiland. Van hier nemen de deelnemers de brug naar Nova Scotia van waaruit een boot de fietsers naar Newfoundland brengt, waar de maanden durende fietstocht eindigt.

Voorbereidingen

De Tour du Canada vergt veel van de deelnemers. Tot de dag van vandaag hebben pas iets meer dan 1.000 mensen de hele tocht voltooid. De omstandigheden kunnen zwaar zijn. Op de zwaarste dag moeten de deelnemers meer dan 1.500 meter klimmen en moeten zich voortdurend aan de weersomstandigheden aanpassen. Tijdens de gehele tocht vervoert een transportvoertuig alle benodigdheden van de deelnemers, inclusief tenten en voedsel. Voor deelnemers van buiten Canada geldt dat een visum Canada voor begin aangevraagd moet worden. Europeanen kunnen gebruikmaken van het eTA voor Canada dat eenvoudig online kan worden aangevraagd. Als deelnemers via de landweg naar Canada reizen, is een eTA niet noodzakelijk, maar is wel een ESTA Amerika wel verplicht.

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.